România luxoasă de acum un secol: afacerile lui Petru Groza, cel mai bogat hunedorean din anii interbelici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petru Groza, şeful primului guvern instaurat în România, a locuit în Deva, într-o clădire luxoasă care ocupă în prezent aproape un sfert din Parcul Cetăţii, şi a deţinut o avere impresionantă. În perioada interbelică, familia demnitarului era cea mai înstărită din orăşelul de 10.000 de locuitori.

Una dintre cele mai bogate familii de la începutul secolului XX din Hunedoara a fost cea a lui Petru Groza. Omul politic, fiu al unui preot, deţinea în Deva şi în judeţul Hunedoara mai multe proprietăţi. Cea mai somptuoasă dintre ele a fost construită în anii 1920 şi poate fi văzută la intrarea în parcul municipal de la poalele Cetăţii Devei. A fost construită în stil cubist, iar aspectul ei este unul modern chiar şi pentru anii 2000, susţin arhitecţii. Imobilul se distinge prin faptul că are patru faţade principale. Indiferent din ce loc ai privi clădirea, armonia acesteia o scoate în evidenţă.

Potrivit istoricilor, vila fusese ridicată într-o vreme în care românii resimţeau efectele marii crize. Petru Groza, care era un baron al acelor vremuri îşi permitea luxul unei astfel de locuinţe.

“Se spune că sătenii din împrejurimile Devei veneau la Petru Groza şi se plângeau de sărăcie, iar el le răspundea unora, în glumă, arătându-le casa din Deva şi spunându-le că, uite, nu a mai avut bani nici de acoperiş. Era mândru de casa lui”, relata istoricul Simion Molnar.

petru groza

Nu doar localnicii erau cei care treceau pragul vilei sale somptuoase din Deva.Potrivit istoricilor pe Groza l-au vizitat aici Liviu Rebreanu, Octavian Goga, Nicolae Iorga, Ion Minulescu, Ion Agârbiceanu, Victor Eftimiu, episcopul (viitor patriarh) Teoctist, Patriarhul Justinian, „prinţul roşu“ Scarlat Callimachi, Gheorghe Brătianu, generalul Sănătescu, Iuliu Maniu şi regina mamă Elena.

Hunedoara

Cel mai bogat om din Deva interbelică mai avea un conac în satul Băcia. Conacul este înconjurat de un parc dendrologic, cu copaci umbroşi şi o curte în care familia Groza îşi amenajase un teren de tenis.

Magnatul Groza
Afacerile prospere ale lui Petru Groza l-au propulsat pe acesta în topul magnaţilor din perioada interbelică, înainte de a deveni şef al primului guvern comunist din istoria României. În anii 1920, Petru Groza era cunoscut pentru forţa sa financiară. „A deţinut acţiuni majoritare în peste 45 de întreprinderi. Totodată, a cumpărat fabrici, mine de aur, magazine, mori, edifică hoteluri şi înfiinţează «institute de credit». Va dobândi un prestigiu remarcabil în lumea capitalului interbelic, astfel încât a urmat să fie ales ca preşedinte al Uniunii Marilor Industriaşi din România“, a relatat istoricul Simion Molnar în lucrarea sa „Petru Groza, un burghez sub stindard comunist“. Printre funcţiile sale importante pe care le-a deţinut în afara politicii, a fost cea de preşedinte al trustului minier „Topliţa, Măgura, Concordia“, societate care deţinea mai multe mine de aur din Transilvania.

hunedoara deva

Hanul celebru al lui Groza
De asemenea, Petru Groza a avut în proprietate un han, în centrul Devei, pe care l-a transformat în hotel, unul de lux pentru acele vremuri.

Înainte de a deveni una dintre afacerile lui Petru Groza, timp de aproape două secole, Hanul Mare, redenumit Crucea Albă a fost locul emblematic pentru atmosfera boemă a oraşului. „Lume multă şi amestecată venea, stătea şi pleca în care, căruţe, poştalioane, călare sau pedestru, împreună cu mulţi cărăuşi, vizitii şi surugii, care mânau, îngrijeau şi hrăneau animalele de tracţiune. Pe lângă aceşti călători cu personalul lor de felurite limbi şi neamuri, care toţi erau grăbiţi, obosiţi şi vorbeau zgomotos, mai alergau şi forfoteau strigând în gura mare ziua şi noaptea slugile şi slujnicele hanului; apoi ţiganii potcovari şi ţigăncile ghicitoare. Doar noaptea se mai linişteau cumva toate acestea şi ea aducea o altă privelişte mai pitorească şi mai fermecătoare a hanului. În jurul focurilor mari din curţi se vedeau idile de dragoste, se auzeau cântece de duioşie şi strigăte de joc ale celor săraci şi necăjiţi, care toată ziua roboteau la stăpâni şi nu aveau altă plăcere decât această veselie nocturnă”, îl descria Victor Şuiagă, în volumul Deva – contribuţii monografice, reeditat de Biblioteca Judeţeană Hunedoara - Deva.

hunedoara deva

Avram Iancu, generalul maghiar Bem şi domnitorul Alexandru Ioan Cuza s-au numărat printre personalităţile istorice care trecuseră pragul hanului devean, intrat mai târziu în posesia lui Groza. În afara hanului mare, în Deva mai existau alte câteva localuri frecventate de localnicii înstăriţi. Printre ele se afla, la începutul secolului trecut, Casina, din centrul istoric al oraşului. „În acest local s-au dat reprezentaţii teatrale începând cu a doua jumătate a secolului XIX, iar în sala de cafenea rula de trei ori pe săptămână cinematograf de prin anul 1910”, relata Victor Şuiagă. Un alt local important a fost Reduta, construit în 1886, renovat în prezent ca sală a Teatrului de Artă din Deva. În hotelul Orient, a cărui clădire se află în Piaţa Unirii, a fost găzduit principele Carol al României, la 10 august 1914, la întoarcerea din Germania, se arată în monografia Devei.

groza

Vă recomandăm şi:

Hunedoara secolului XIX, descrisă de un londonez: şocat de traiul ţiganilor, dar fascinat de castel şi de ţinutul aurului

Un publicist şi geolog englez a dezvăluit într-un jurnal de călătorie apărut în Londra, în 1862, cât de mare a fost şocul primelor sale întâlniri cu comunităţile de ţigani care locuiau în tabere de corturi pe malul râurilor Mureş şi Strei şi la marginea orăşelelor hunedorene ale secolului XIX.

FOTO Povestea unei afaceri interbelice: cum a devenit Petru Groza chiriaş de lux în centrul istoric al Devei

Înainte de a deveni şeful primului guvern instaurat de comunişti, Petru Groza a fost unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din zonă. În pragul intrării României în cel de-al doilea război mondial, omul politic îşi permitea luxul de a plăti anual 250.000 de lei Primăriei Deva, drept chirie pentru un hotel, un restaurant şi o cafenea din centrul oraşului.

FOTO Povestea vilei de lux ridicată de Petru Groza în timpul crizei interbelice

Fostul şef al primului guvern comunist instaurat la 1946 a locuit în Deva, într-o casă cu o arhitectură cubistă, ce atrage atenţia turiştilor care ajung la poalele cetăţii.

FOTO Povestea parcului cetăţii, vechiul loc de relaxare al principilor Transilvaniei şi al lui Petru Groza

Cel mai vechi parc al municipiului Deva a fost înfiinţat la poalele Cetăţii Devei, în centrul istoric al oraşului. A trecut mai bine de un secol din vremurile în care grădinile Palatului Magna Curia (actualul Muzeu al Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva) au fost transformate într-un parc cochet, pe aleile căruia ieşea la plimbare vechea protipendadă a oraşului.

FOTO Cum arăta interiorul vilei de lux a primului şef de guvern comunist din România, Petru Groza

Azi se împlinesc 68 de ani de la una dintre cele mai importante zile din istoria secolului XX în România. În 6 martie 1945 a avut loc instaurarea guvernului Petru Groza în România. La acea dată, sub presiunea militară sovietică, regele Mihai I a fost nevoit să accepte numirea lui Petru Groza ca prim ministru şi a guvernului în care ministerele cheie erau deţinute de comunişti.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite