Râșii au cucerit pădurile din Munții Metaliferi. O felină splendidă a fost surprinsă căutându-și perechea
0Munții Metaliferi sunt cunoscuți pentru zăcămintele minerale prețioase, exploatate în ultimele secole, dar și pădurile care îi acoperă reprezintă resurse importante, atât pentru om, cât și pentru numeroase animale sălbatice.

Pădurile din Munții Metaliferi au devenit habitate ideale pentru râși, iar în ultimele săptămâni animalele sălbatice au fost tot mai adesea observate de localnicii care le-au cutreierat. Felinele se află în perioada în care își caută parteneri, pentru împerechere, spun lucrătorii silvici.
După ce, recent, un localnic din satul Săcărâmb a fotografiat un râs (Lynx lynx – denumirea științifică) într-o pădure de la marginea satului, o altă felină, din aceeași specie „s-a lăsat fotografiată” tot în Munții Metaliferi, dar peste dealuri, în zona administrată de Ocolul Silvic Geoagiu. Imaginile au fost realizate de Dorel Urâtoiu, șef de district în cadrul Ocolului.
„Zi frumoasă şi norocoasă! Un exemplar de râs a fost întâlnit de dimineaţă într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Geoagiu. A stat chiar şi la poză, deşi se vede că nu a fost prea mulţumit de deranj. Râsul este cea mai mare felină europeană şi poate atinge la maturitate chiar şi 45 de kilograme. Acum, el se află în perioada de împerechere, care a început din luna februarie şi continuă până la sfârşitul lunii martie”, a informat Direcția Silvică Hunedoara.
Râsul își caută perechea primăvara
Râsul (Lynx lynx) este o felină de mărime medie, de 70 - 150 centimetri lungime, cu blana castanie – gălbuie, care se distinge mai ales prin smocurile de păr din urechi și prin perii albi de pe piept. Este întâlnită în pădurile din zona de munte, iar această perioadă, februarie – martie, este favorabilă împerecherii. Gestația râșilor durează circa 74 de zile, iar de obicei se nasc 2-3 pui, uneori chiar mai mulți, pui care sunt înțărcați la vârsta de 2 – 5 luni.
Munţii Metaliferi, cuprinşi între Valea Crişului Alb (zona Brad) şi Valea Mureşului (zona Devei) se numără printre regiunile cele mai bogate în resurse naturale din România.
Munții din nordul județului Hunedoara, delimitați de apele Mureșului sunt bogați în zăcăminte de aur, argint și cupru, în izvoare minerale, însă cele mai vaste resurse ale lor sunt pădurile care ocupă suprafețe întinse în jurul localităților mai puțin populate de pe teritoriul acestora.