Protestul din Valea Jiului a încetat: cei peste 350 de mineri de la Paroşeni şi Uricani blocaţi în subteran au fost anunţaţi că le-au fost virate salariile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 350 de mineri de la Paroşeni şi Uricani, din Valea Jiului, s-au blocat în subteran, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile la timp, iar marţi o delegaţie formată din ortaci şi lideri de sindicat va merge să negocieze cu conducerea Societăţii de Închideri Mine pentru a găsi soluţii pentru deblocarea situaţiei. În cursul zilei de marţi, minerii au fost anunţaţi că le-au fost virate plăţile restante şi au încetat protestul.

UPDATE:Marţi dimineaţă, o comisie formată din ortaci şi lideri de sindicat a negociat cu conducerea Societăţii de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) şi cu reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara. În urma negocierilor, minerii au fost asiguraţi că îşi vor primi plăţile restante. Marţi, în conturile Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) a fost virată subvenţia pentru minerit aferentă lunii octombrie, a declarat preşedintele Sindicatului "Huila", Laszlo Domokos.

Marţi, la mina Uricani s-au blocat în subteran 47 de mineri din schimbul patru şi 78 de mineri din schimbul întâi, în timp ce la mina Paroşeni protestează în subteran 27 de mineri din schimbul trei, alţi 64 din schimbul patru şi 141 din schimbul întâi. În total, 357 de mineri de la cele două mine au oprit lucru, cerându-şi drepturile salariale.Liderul Sindicatului Huila din Valea Jiului, Laszlo Domokos, a declarat, marţi dimineaţă, pentru News.ro că o comisie formată din ortaci şi lideri de sindicat va merge să discute cu conducerea Societăţii de Închideri Mine.

”Am stabilit la pontaj şi la schimburi să formăm o delegaţie de patru persoane, două de la mina Uricani şi două de la Paroşeni, câte un lider de sindicat şi câte un miner de la fiecare, care va merge la Societate unde vom discuta, vom lua legătura cu Ministerul Energiei şi vom solicita să  intermedieze între noi şi CEH să ne asigure măcar salariile pe decembrie şi ianuarie”, a spus Domokos.

Luni seară, cei 41 de mineri, aflaţi în schimbul trei (18 - 24)  la exploatarea minieră Paroşeni, care face parte din Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), au întrerupt lucrul şi s-au autoblocat în subteran, nemulţumiţi că nu au primt avansul pe luna noiembrie, din data de 28 noiembrie. Lor li s-au alăturat minerii din Schimbul patru, iar angajaţii Exploatării Miniere Uricani s-au solidarizat protestelor.

În prezent, la minele Paroşeni şi Uricani administrate de Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului lucrează aproximativ 900 de angajaţi, cele două unităţi urmând să fie închise până în 2018.


Vă recomandăm şi:

Imaginile apocaliptice ale catastrofei din Certej, soldată cu 89 de morţi: cadavrele sfărâmate şi târâte în avalanşa sterilului toxic abia au fost identificate

Se împlinesc 45 de ani de la cel mai mare dezastru minier din ultimul secol. Aproape 100 de oameni au murit în 30 octombrie 1971, după ce iazul de steril din Certej s-a prăvălit peste un cartier muncitoresc şi a distrus totul în calea lui. Autorităţile comuniste au minimalizat tragedia, dorind să ascundă amploarea ei.

Catastrofa de la Certej, cu 89 de morţi, în notele secrete: ultimele cadavre au fost scoase din mâlul de steril după opt zile

Aroape 100 de oameni au murit în urma celei mai mari catastrofe miniere din ultima jumătate de secol. În dimineaţa de 30 octombrie 1971, mâlul toxic din iazul de decantare al Exploatării miniere de la Certej – Săcărâmb a înghiţit un cartier muncitoresc. Arhivele fostei Securităţi păstrează o serie de note informative despre urmările tragediei colective şi despre modul cum au reacţionat autorităţile în faţa acesteia.

Minele morţii: cele mai mari dezastre petrecute în istoria recentă a Hunedoarei

Cel mai grav accident petrecut într-o mină a avut loc în urmă cu nouă decenii, la Lupeni: în urma unei explozii cauzate de acumularea de gaz metan în galeriile minei au murit peste 80 de ortaci. În localitatea minieră Certej (25 de kilometri de municipiul Deva), în 1971, o alunecare de teren care a prăvălit halda de steril a exploatării miniere peste un cartier de blocuri a provocat moartea a 89 de oameni.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite