Minele morţii: cele mai mari dezastre petrecute în istoria recentă a Hunedoarei
0Cel mai grav accident petrecut într-o mină a avut loc în urmă cu nouă decenii, la Lupeni: în urma unei explozii cauzate de acumularea de gaz metan în galeriile minei au murit peste 80 de ortaci. În localitatea minieră Certej (25 de kilometri de municipiul Deva), în 1971, o alunecare de teren care a prăvălit halda de steril a exploatării miniere peste un cartier de blocuri a provocat moartea a 89 de oameni.
30 octombrie 1971, ora 5 dimineaţa, Certej. Halda de steril la marginea căreia fuseseră construite mai multe blocuri de locuinţe şi cămine pentru oamenii care lucrau în exploatările miniere de aur şi cupru din zonă s-a prăvălit peste cartierul muncitoresc. Peste 300.000 de metri cubi de steril au ras totul în calea lor, în numai un sfert de oră.
Valul de zgură toxică a acoperit şi a distrus şase blocuri, un cămin de nefamilişti şi peste 20 de gospodării. Avalanşa a lăsat în urma ei 89 de morţi.
Multe dintre cadavre, cu hainele arse şi feţele tumefiate, nu au mai putut fi identificate (foto, jos, dosarul de anchetă). 76 de persoane au fost rănite. Ancheta a durat doi ani, însă nu a fost găsit niciun vinovat pentru catastrofă.
Comisia de cercetare tehnică a tragediei de la Certej a constatat că o posibilă cauză a prăbuşirii haldei a fost pierderea în timp a stabilităţii masivului de steril pe una din laturi datorită creşterii peste limita critică în înălţime.
“Nu se poate reţine vinovăţia vreunei persoane, lipsind răspunderea penală pentru această faptă”, au precizat anchetatorii, în dosarul Certej 1971.
Cadavre transformate în bucăţi de carne arsă
27 aprilie 1922, ora 12.30, Mina Aurelia, Lupeni. O explozie provocată în mina de cărbune a dus la moartea a 82 de mineri şi rănirea altor 14 oameni, dintre cei circa 100 de oameni care intraseră în acea dimineaţă în şut. Tragedia a fost cauzată de acumularea de gaz metan în subteran, în galeriile care nu erau ventilate corespunzător. Cele mai multe dintre trupurile scoase ulterior din mină erau de nerecunoscut.
Imagini şocante din casele morţii
„La casa de morţi unde să strâng toate cadavrele aceste arse pentru a fi apoi îngrijite şi aşezate în copârşeie erau 57 de cadavre care se puteau deosebi că sunt cadavre de om, însă 25, care se spunea că încă sunt cadavre, nu erau decât neşte grămezi de carne înşirată, pe neşte paie. Mai erau şi cadavre care se puteau recunoaşte cine este după locul unde au fost găsite la lucru, şi după câte o cruciuliţă pe care o aveau la gât.
Aşa mai departe, vizitând încă în noaptea aceea tot spitalul şi casele de morţi, m-am îngrozit de cele văzute. La spital, stau de vorbă cu un rănit mai grav, Grun Aurel, pe care l-am întrebat cum s-a petrecut această nenorocire. Bietul om, fiind obosit, n-a putut să spună decât: sunt zidar din Deva şi am lucrat la grajd cu aceştia 3. Erau încă 3, care nu puteau să scape nici măcar un cuvânt. Faţa şi corpul lor erau arse de tot. Mâinile bandajate. L-am întrebat pe dr. Koczander dacă este speranţă de scăpare pentru aceştia patru. Răspunsul d-lui dr. a fost bun este Dumnezeu, dar de scăpat, poate că numai Grun va scăpa”, relata în mai 1922, ziarul Minerul (sursa: Marian Boboc, Prăvălia cu Istorii). Redactorii ziarului dezvăluiau la acea vreme că minerii se plângeau şefilor lor că simţeau miros puternic de gaze în galerii, şi că nu aveau instrumente prin care să verifice concentraţia gazului metan. Conducerea minei nu luase însă măsuri pentru siguranţa ortacilor.
Şir nesfârşit de tragedii
Explozia din mina Lupeni fusese doar o parte a lungului şir al dezastrelor miniere din subteranele Văii Jiului, care a continuat până în prezent. Condiţiile de lucru în minele Hunedoarei s-au schimbat între timp, însă nu suficient încât să prevină până în ultimii ani alte tragedii.
În 2001, 14 oameni şi-au pierdut viaţa în urma unei explozii petrecute în Mina Vulcan. Un an mai târziu, în aceeaşi exploatare minieră un accident de muncă a dus la decesul a zece ortaci şi la rănirea altor patru. În 2008, 13 mineri surprinşi de suflul unei explozii din abatajele minei Petrila şi-au pierdut viaţa, iar în urmă cu doi ani, cini mineri şi-au pierdut viaţa în explozia din galeriile minei Uricani.
Mai multe informaţii despre catastrofa petrecută în Certej
Certej 1971, tragedia uitată a 89 de vieţi îngropate sub 300 de mii de metri cubi de nămol
Ruperea digului şi alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatării miniere Certej, Hunedoara, a provocat în zorii zilei de 30 octombrie 1971 cea mai cumplită tragedie pe timp de pace din anii '70. În dosarul anchetei făcute de Procuratura Judeţeană Hunedoara, se menţionează că valul acid de steril a înghiţit, într-un sfert de oră, 89 de oameni şi a ras de pe faţa pământului şase blocuri de locuinţe, un cămin cu 30 de camere şi patru locuinţe individuale.
Vă recomandăm şi: