Proteste în Valea Jiului duse la extrem: Peste 400 de mineri au intrat în greva foamei. Oamenii se tem că îşi pierd locurile de muncă şi rămân pe drumuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minerii din Paroşeni refuză să înceteze protestul. ARHIVA ADEVĂRUL.
Minerii din Paroşeni refuză să înceteze protestul. ARHIVA ADEVĂRUL.

Cei peste 400 de mineri blocaţi de ieri în subteranul minei Paroşeni din Valea Jiului au intrat în această după-amiază în greva foamei. Oamenii sunt nemulţumiţi de rezultatul negocierilor purtate astăzi de liderii lor cu reprezentanţii ministerului Economiei.

Minerii care au decis să intre în greva foamei se tem că exploatarea din Paroşeni, unde lucrează, va fi închisă forţat mult mai devreme decât în anul 2018, când este programată ultima etapă a disponibilizărilor.
„Am discutat cu oamenii şi aceştia sunt nemulţumiţi de faptul că nu există nicio garanţie că mina Paroşeni va funcţiona până la data prevăzută în programul de închidere. Sunt oameni care mai au şapte – opt ani până pensie. Nu vor să renunţe la protest. Situaţia este foarte gravă”, a spus liderul Sindicatului Huila, al minelor neviabile, Laszlo Domokos.


Protestele minerilor continuă şi în celelalte două mine neviabile din Valea Jiului, Petrila şi Uricani. Astăzi, directorul Societăţii Naţionale de Închidere a Minelor din Valea Jiului, Petre Drăgoescu, a fost demis din funcţie, în urma întâlnirii cu secretarul de stat din Ministerul Economiei. În locul lui a fost numit imediat chiar directorul Minei Paroşeni, de unde a izbucnit conflictul, Aurel Anghel. Anghel a semnat contractual încheiat de CEH cu SNÎMVJ, pentru continuarea furnizării cărbunelui către Complexul Energetic Hunedoara.


"Conducerile celor doi agenţi economici au stabilit de comun acord încheierea unui contract cadru pentru furnizarea cărbunelui energetic, document în care se va stipula cantitatea de cărbune, iar prin anexe lunare se va stabili preţul de achiziţie a cărbunelui, în funcţie de preţul cărbunelui provenit din ţări terţe UE, influenţat de costul transportului acestuia la utilizatorul final, Complexul Energetic Hunedoara, şi de evoluţia pieţei de energie electrică", a iformat Dan Terteci, şeful Cancelariei Prefectulurii Hunedoara.

Cărbune de import în judeţul mineritului


În 2011 şi 2012, termocentrala din Mintia, acum parte a Complexului Energetic Hunedoara, a efectuat importuri de cărbune de peste 500.000 de tone, de la companii miniere din Ungaria şi Elveţia. În 2011, termocentrala a cumpărat 55.000 de tone de cărbune din Elveţia şi Ungaria, iar în 2012 termocentrala a achiziţionat 470.000 de tone de carbune din Elveţia şi Ungaria. Capacitatea de stocare în silozurile termocentralei este de circa 470.000 de tone de cărbune. Preţul plătit a fost de circa 80 de milioane de dolari.


Termocentrala şi-a umplut silozurile cu cărbune de import, iar reprezentanţii societăţilor miniere din Valea Jiului şi ai sindicatelor miniere s-au plâns că din această cauză termocentrala nu mai poate achiziţiona cărbune din Valea Jiului. Dacă termocentrala poate lua cărbune la preţuri liberalizate din import (s-a cumpărat cu 21 dolari, 14 euro etc), preţul cărbunelui din Valea Jiului este reglementat prin lege: circa 65 de lei pe Gigacalorie.


Alte articole despre minerit:

Scandalul cărbunelui declanşează revolta minerilor: peste 2.000 de oameni sunt aşteptaţi la proteste, în Valea Jiului

Valea Jiului a intrat din nou „în fierbere” din cauza neînţelegerilor dintre reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara şi cei ai Societăţii Naţionale de Închideri ale Minelor din Valea Jiului. Peste 2.000 de oameni sunt aşteptaţi să protesteze în Petroşani, marţi după-amiază.

Cum s-a transformat Valea Jiului în Jalea Viului: oraşele miniere hunedorene intrate în cursa supravieţuirii

Valea Jiului, una dintre cele mai sărace zone din judeţul Hunedoara, a fost măcinată în ultimele două decenii de probleme sociale. Declinul aglomerării urbane s-a accentuat după anul 1995, o dată cu primele disponibilizări masive din minerit, iar în prezent cele şase oraşe din Valea Jiului (Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani) supravieţuiesc cu greu situaţiei dificile din economie.

Haţegana - berea creată pentru a potoli apetitul minerilor pentru ţuică

Unul dintre cele mai importante branduri locale ale judeţului Hunedoara a fost Haţegana, berea fabricată în judeţul Hunedoara. În prezent, fabrica de bere construită la mijlocul anilor 1970 în Haţeg este închisă. În incinta fostei fabrici sunt produse tigăi, iar alte spaţii sunt folosite ca silozuri pentru furaje şi cereale. Din exterior, fabrica din Haţeg pare abandonată, în schimb berea Haţegana este fabricată în prezent la Craiova.

Minele morţii: cele mai mari dezastre petrecute în istoria recentă a Hunedoarei

Cel mai grav accident petrecut într-o mină a avut loc în urmă cu nouă decenii, la Lupeni: în urma unei explozii cauzate de acumularea de gaz metan în galeriile minei au murit peste 80 de ortaci. În localitatea minieră Certej (25 de kilometri de municipiul Deva), în 1971, o alunecare de teren care a prăvălit halda de steril a exploatării miniere peste un cartier de blocuri a provocat moartea a 89 de oameni.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite