Proteste de amploare în Valea Jiului: peste 1.100 de mineri au rămas blocaţi în galeriile celor trei mine neviabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minerii au întrerupt lucrul încă de ieri. FOTO ADEVĂRUL. Arhivă.
Minerii au întrerupt lucrul încă de ieri. FOTO ADEVĂRUL. Arhivă.

Ortacii de la cele trei mine neviabile (Petrila, Paroşeni şi Uricani), incluse în programul guvernamental de închidere până în 2018, au întrerupt lucru şi protestează faţă de faptul că huila pe care o extrag din exploatările miniere este refuzată la achiziţie de Complexul Energetic Hunedoara, singurul loc unde minele din Valea Jiului livrează cărbunele.

Protestele minerilor au început în dimineaţa zilei de joi, când cei 200 de angajaţi intraţi în subteranele minei Paroşeni, în schimbul unu, au refuzat să iasă din mină.

Nemulţumirea oamenilor a fost legată de neînţelegerile dintre conducerea Complexului Energetic Hunedoara şi conducerea Societăţii Naţionale de Închidere a Minelor din Valea Jiului: în timp ce pentru huila din minele neviabile CEH oferă 43 de lei pe gigacalorie, administratorii minelor vor păstrarea preţului de 69 de lei pe gigacalorie.

Mai mult, în afara disputelor legate de preţ, minerilor li s-a spus că CEH nu mai poate primi huila, pentru că nu are unde să o depoziteze: atât termocentrala din Paroşeni, cât şi cea din Mintia, ambele intrate în CEH, au silozurile pline.

Minele au rămas cu cărbunele nelivrat, iar angajaţii lor se tem că dacă nu mai au unde să dea cărbunele extras vor rămâne fără locuri de muncă în scurt timp. Circa 2.400 de oameni mai lucrează în exploatările din Paroşeni, Petrila şi Uricani.

Activitatea în minele neviabile, paralizată

Protestele celor 200 de mineri au stârnit o reacţie în lanţ. Minerilor din subteranele exploatării miniere Paroşeni li s-au alăturat ortacii din celelalte schimburi, 2, 3 şi 4, ar şi minerii de la celelalte mine neviabile, Petrila şi Uricani, şi personalul auxiliar al acestor mine. 

„În prezent, peste 1.100 de mineri de la cele trei mine sunt blocaţi în subteran şi protestează, iar alţi 300 de angajaţi din cadrul TESA li s-au alăturat protestului ”, a precizat Lazlo Domokoş, liderul Sindicatului „Huila” care reprezintă minele neviabile. Ceilalţi 1.000 de angajaţi care nu s-au putut ralia protestelor minerilor din Paroşeni, Petrila şi Uricani sunt în concediu legal sau medical.

Negocieri cu trimişii guvernului

Liderii minerilor s-au deplasat în această dimineaţă la Prefectura Hunedoara pentru a se întâlni cu conducerea CEH şi cu reprezentanţii Ministerului Economiei.

În urma blocării în subteran a minerilor de la minele Petrila, Paroşeni si Uricani, o delegaţie a Ministerului Economiei, formată din secretatul de stat Bogdan Nicolae Badea şi directorul Direcţiei Generale Resurse Minerale, Sorin Găman, s-a deplasat, in cursul nopţii de 18 spre 19 iulie, la Petroşani pentru dezamorsarea situaţiei, respectiv pentru a media negocierea contractului cu reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara (CEH).În cursul dimineţii de 19 iulie a fost adresata invitaţia către conducerea CEH de a participa la negocierea contractului de livrare, împreuna cu conducerea SNIMVJ. Invitaţia iniţială a fost refuzată de reprezentanţii CEH, motiv pentru care s-a luat legătura cu dl. prefect Sorin Vasilescu, convenindu-se cu acesta că medierea între reprezentanţii celor două companii implicate, SNIMVJ si CEH, să aibă loc la sediul prefecturii, începând din această dimineaţă. Sursa: comunicat Ministerul Economiei

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Hunedoara în cursul acestei dimineţi, în urma întâlnirii organizate la Prefectura Hunedoara, s-a luat decizia trecerii, de miercuri, a celor trei mine neviabile de la Ministerul Economiei, în subordinea Ministerului Energiei la fel ca şi celelalte patru mine, viabile. Astfel, cele trei mine unde au loc protestele vor trece la Complexul Energetic Hunedoara. Soluţia a fost anunţată şi de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, care l-a delegat pe secretarul de stat Bogdan Nicolae Badea, să reprezinte ministerul, în întâlnirea de astăzi de la prefectură.

"Conducerile celor doi agenţi economici au stabilit de comun acord încheierea unui contract cadru pentru furnizarea cărbunelui energetic, document în care se va stipula cantitatea de cărbune, iar prin anexe lunare se va stabili preţul de achiziţie a cărbunelui, în funcţie de preţul cărbunelui provenit din ţări terţe UE, influenţat de costul transportului acestuia la utilizatorul final, Complexul Energetic Hunedoara, şi de evoluţia pieţei de energie electrică", a iformat Dan Terteci, şeful Cancelariei Prefectulurii Hunedoara.

Ieri, negocierile dintre şefii minelor neviabile şi CEH nu au ajuns la niciun rezultat. Daniel Andronache, managerul Complexului Energetic Hunedoara, le-a propus reprezentanţilor Societăţii Naţionale de Închidere a Minelor preluarea cărbunelui în custodie de către CEH, însă aceştia au refuzat.

În 2011 şi 2012, termocentrala din Mintia, acum parte a Complexului Energetic Hunedoara, a efectuat importuri de cărbune de peste 500.000 de tone, de la companii miniere din Ungaria şi Elveţia. În 2011, termocentrala a cumpărat 55.000 de tone de cărbune din Elveţia şi Ungaria, iar în 2012 termocentrala a achiziţionat 470.000 de tone de carbune din Elveţia şi Ungaria. Capacitatea de stocare în silozurile termocentralei este de circa 470.000 de tone de cărbune. Preţul plătit a fost de circa 80 de milioane de dolari.


Cărbune de import în judeţul mineritului
Termocentrala şi-a umplut silozurile cu cărbune de import, iar reprezentanţii societăţilor miniere din Valea Jiului şi ai sindicatelor miniere s-au plâns că din această cauză termocentrala nu mai poate achiziţiona cărbune din Valea Jiului. Dacă termocentrala poate lua cărbune la preţuri liberalizate din import (s-a cumpărat cu 21 dolari, 14 euro etc), preţul cărbunelui din Valea Jiului este reglementat prin lege: circa 65 de lei pe Gigacalorie.

Costel Alic a fost director în 2012 al Termocentralei din Mintia. A explicat recent de ce s-a preferat importul cărbunelui şi nu achiziţia acestuia de la minele din Valea Jiului. Costel Alic afirma că anul trecut Compania Naţională a Huilei Petroşani şi Termocentrale Mintia au convenit ca minele din Valea Jiului să livreze două milioane de tone de cărbune termocentralei din Deva. "Ultima tranşă de 200.000 de tone nu a putut fi livrată, iar noi am adus din import. Termocentrala producea de trei ori mai multă energie decât acum şi folosea o cantitate mult mai mare de cărbune, astfel că dacă nu se făceau importurile de cărbune, riscam să rămânem cu silozurile goale. Cei de la CNH ne-au dat în scris că nu pot onora livrarea la acea vreme, astfel că am importat cărbunele”.

Alic a mai adăugat că în fiecare an din 1969, termocentrala din Mintia a importat cărbune, pe lângă huila adusă din Valea Jiului. Unul dintre motive este că huila nu are o capacitate calorifică la fel de mare ca a cărbunilor aduşi din import. O tonă de cărbune din Valea Jiului produce, în urma arderii, cam jumătate din energia pe care o produce o tonă de cărbune din import.


Citeşte mai multe despre situaţia minelor neviabile şi despre protestele minerilor:

Proteste în Valea Jiului: minerii s-au blocat în subteran. Sunt revoltaţi că le este refuzat cărbunele la preţul cerut

Presiune pe Complexul Energetic Hunedoara: cei 200 de mineri intraţi în această dimineaţă în şut în mina Paroşeni refuză să iasă din galeriile de mină. Alţi peste aproape 300 de ortaci de la minele neviabile au anunţat că declanşează greva după ce termină programul de lucru.

Scandalul cărbunelui declanşează revolta minerilor: peste 2.000 de oameni sunt aşteptaţi la proteste, în Valea Jiului

Valea Jiului a intrat din nou „în fierbere” din cauza neînţelegerilor dintre reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara şi cei ai Societăţii Naţionale de Închideri ale Minelor din Valea Jiului. Peste 2.000 de oameni sunt aşteptaţi să protesteze în Petroşani, marţi după-amiază.

Cum s-a transformat Valea Jiului în Jalea Viului: oraşele miniere hunedorene intrate în cursa supravieţuirii

Valea Jiului, una dintre cele mai sărace zone din judeţul Hunedoara, a fost măcinată în ultimele două decenii de probleme sociale. Declinul aglomerării urbane s-a accentuat după anul 1995, o dată cu primele disponibilizări masive din minerit, iar în prezent cele şase oraşe din Valea Jiului (Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani) supravieţuiesc cu greu situaţiei dificile din economie.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite