Preţuri mai mari pentru vizitarea sitului Sarmizegetusa Regia, de anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Hunedoara a propus dezbaterii publice un proiect ce prevede mărirea tarifelor pentru turişti la Sarmizegetusa Regia. Situl arheologic a înregistrat în 2016 un record în ce priveşte numărul de vizitatori.

Din 2017, cei care vor să viziteze Sarmizegetusa Regia vor plăti mai mulţi bani la intrare. Preţul unui bilet pentru adulţi va creşte de la 5 lei la 10 lei, potrivit unui proiect de hotărâre supus dezbaterii publice de Consiliul Judeţean Hunedoara.

De asemenea, preţul biletelor pentru elevi, studenţi, pensionari creşte de la 2 lei la 5 lei. La fel şi biletul pentru vizitarea expoziţiei de la Valea Albă. Vor fi introduse, totuşi, gratuităţi pentru copiii sub 7 ani; delegaţii oficiale, angajaţii reţelei muzeale, ai Ministerului Culturii şi pensionarii din reţeaua muzeală; copiii până la 18 ani cu nevoi speciale sau cu handicap, precum şi pentru persoana însoţitoare; copiii până la 18 ani cărora li se aplică măsuri sociale de protecţie şi pentru adulţii cu handicap grav sau accentuat precum şi pentru persoana care îi însoţeşte; elevii şi studenţii cetăţeni români din afara graniţelor ţării, bursieri ai statului român; posesorii de Card Euro 26 în fiecare zi de 26 din fiecare lună; veterani , invalizi şi văduve de război; toată lumea, cu ocazia organizării „Zilei Porţilor Deschise’’.

Sarmizegetusa Regia a fost centrul economic, religios şi politic al Daciei, înainte de războaiele daco-romane din jurul anului 100. Templele şi sanctuarele ei au fost dispuse pe două terase, iar unii istorici au stabilit că au fost ridicate unele din vremea regelui Burebista, iar altele în vremea lui Decebal, în care aşezarea s-a aflat în apogeul dezvoltării sale economice, potrivit unor istorici. Sarmizegetusa Regia a fost devastate de romani, a fost incendiată, iar templele ei au fost distruse şi abandonate vreme de aproape două milenii. În prezent, situl arheologic este inclus în patrimoniul UNESCO, alături de alte cinci cetăţi dacice şi este unul dintre cele mai populare minumente istorice ale ţării.


Vă recomandăm şi:

Enigmele matriţei din Sarmizegetusa Regia: de unde provin lupii înaripaţi şi ce simbolizează fioroşii grifoni, ilustraţi pe artefactul antic, unic în lume

Matriţa de la Sarmizegetusa Regia, considerată printre cele mai valoroase piese arheologice descoperite în ultimele decenii în România, ascunde enigme care până în prezent nu au putut fi descifrate.

FOTO Imagini unice cu descoperirea fabuloasă din Sarmizegetusa Regia ţinută „la secret“ timp de doi ani: matriţa antică a bijutierului din capitala Daciei

Imagini în care este înfăţişată cea mai importantă descoperire arheologică realizată în ultimii ani în Sarmizegetusa Regia au fost publicate, în premieră, la doi ani de la data descoperirii comorii arheologice. Fotografiile caree înfăţişează matriţa bijutierului din fosta capitală a Daciei preromane au fost realizate de Vladimir Brilinsky, omul care a descoperit obiectul misterios.

Cele mai faimoase bijuterii ale dacilor. Cât de pricepuţi erau meşterii din atelierele Sarmizegetusei în prelucrarea aurului şi unde au dispărut comorile lor

Cele mai valoroase piese de tezaur descoperite în Sarmizegetusa Regia sunt brăţările din aur masiv, din vremea dacilor, bogat împodobite. Obiectele unice spun povestea măiestriei cu care dacii prelucrau metalele, susţin istoricii. De-a lungul timpului, multe alte tezaure de bijuterii care au aparţinut vechilor locuitori ai ţinuturilor Carpaţilor s-au pierdut pentru totdeauna.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite