Preotul care s-a vrut deputat va sluji după gratii. Ioan Poenar e acuzat de evaziune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Poenar va sta cel puţin 30 de zile în arest preventiv. FOTO: Glasul Hunedoarei.
Ioan Poenar va sta cel puţin 30 de zile în arest preventiv. FOTO: Glasul Hunedoarei.

Preotul Ioan Poenar, devenit celebru în 2012 după ce şi-a dat demisia din parohie, pentru a candida la o funcţie de deputat, va sta în arest preventiv. Pentru a doua oară în ultimii doi ani, este pus sub învinuire într-un dosar de evaziune fiscală, cu prejudicii de milioane de euro.

Ioan Poenar, preotul satului Podele (comuna Luncoiu de Jos, Hunedoara) a fost trimis în închisoare, printr-o decizie a Tribunalului Bihor, rămasă definitivă după ce miercuri Curtea de Apel Oradea a respins contestaţia acestuia. Ioan Poenar a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, împreună cu alţi şase oameni de afaceri din mai multe judeţe. Cu toţii sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală şi la spălare de bani, preotul din Podele fiind deja la cel de-al doilea dosar penal pentru evaziune fiscală.

Gruparea celor şapte oameni de afaceri este acuzată de înşelarea statului român cu aproape 14 milioane de euro, prin neplata taxelor aferente tranzacţiilor cu produse petroliere.

„Creierul” reţelei este orădeanul Vasile Boer. Acesta se află în arest preventiv din luna martie. „În perioada 2008-2012, suspectul Boer Vasile Valer a iniţiat şi coordonat un circuit comercial ilicit, evazionist, la nivel naţional, constituit din mai multe societăţi comerciale înfiinţate în diferite localităţi din ţară. Prin aceasta, s-a urmărit justificarea scriptică a achiziţiilor de motorină şi înregistrarea facturilor fiscale de provenienţă, în evidenţele contabile ale SC Oilserv Total SRL Oradea, societate pe care o administra şi prin care se atesta efectuarea de operaţiuni comerciale nereale constând în achiziţii de produse energetice (în special motorină accizabilă) de la societăţi comerciale care aveau un comportament tip fantomă”, informau procurorii DNA.

Comisioane din tranzacţii cu motorină
Administratorul uneia dintre aceste societăţi era chiar preotul Ioan Poenar, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Luncoiu de Jos, administrator al unor magazine şi firme care tranzacţinau produse petroliere, utilaje de construcţii, piese auto şi materiale de construcţii.

„Modalitatea de acţiune a celor implicaţi consta în aceea că, ulterior efectuării unor plăţi prin virament bancar între societăţile comerciale implicate, inculpaţii retrăgeau din contul bancar al firmelor respective, în numerar, sumele de bani virate de SC Oilserv Total SRL. Sumele de bani retrase din conturi erau predate imediat sau în termen scurt, direct sau prin intermediari, suspectului Boer Vasile, reţinând din cuantumul acestor sume comisioane variabile, (de circa 2-3 % din sumele retrase) pe care le foloseau în interes personal”, au mai informat DNA. În urma arestării, Ioan Poenar a fost suspendat, pe durată nedeterminată, din funcţia de preot-paroh la biserica din Luncoiu de jos, a precizat Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Afaceri de milioane de euro
Ioan Poenar mai este judecat, din 2012, de magistraţii Tribunalului Hunedoara, pentru evaziune fiscală. Prejudiciul stabilit de procurorii DNA în primul dosar penal al preotului afacerist depăşeşte 5,5 milioane de euro. Infracţiunile fiind comise în perioada 2007 – 2009. „În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada 1 ianuarie 2007—31 decembrie 2009, inculpatul Poenar Ioan, în calitate de administrator al SC Mior Mixt Impex SRL Brad, SC Agrotranscom Hermes Impex SRL Brad şi SC Distinct Impex SRL Brad, nu a evidenţiat în contabilitatea acestor firme operaţiunile comerciale efectuate, respectiv comercializarea de produse petroliere, utilaje pentru construcţii, uleiuri minerale, anvelope, etc. şi nici veniturile realizate”, transmiteau reprezentanţii DNA. Pe parcursul procesului, Ioan Poenar a cerut efectuarea mai multor expertize, motiv pentru care durata procesului s-a prelungit.

A râvnit la imunitatea parlamentară
Preotul din Luncoiu de Jos  nu a ajuns celebru doar datorită afacerilor ilegale în care a fost implicat, ci şi pentru dorinţa sa de a face politică. La sfârşitul anului 2012, după 23 de ani de preoţie, a demisionat din funcţia de preot pentru a candida la un post de deputat. Ioan Poenar a candidat la alegerile parlamentare din partea Partidului România Mare, cu sloganul „Veniţi români să ne cerem dreptul”, însă pentru că nu a avut succesul sperat a fost nevoit să se întoarcă la preoţie. „Părintele Ioan Poenar a făcut o cerere de iertare către Prea Sfinţitul (PF) Episcop Gurie, în care spune că-i pare rău că s-a implicat în politică şi că doreşte să revină pe postul din Parohia Luncoiu de Sus, pentru că vocaţia lui asta este. Cererea i-a fost acceptată“, preciza purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, Gabriel Miricescu, în ianuarie 2012, la scurt timp după "rătăcirea" preotului.


Vă recomandăm şi:

Tranzacţii ilegale cu cereale: trei oameni de afaceri au fost reţinuţi pentru evaziune de 14 milioane de lei           Trei oameni de afaceri au fist reţinuţi în această dimineaţă, la Deva, iar pentru alţi doi anchetatorii au dispus cercetarea în libertate. Gruparea este acuzată de evaziune fiscală cu produse cerealiere, iar prejudiciul stabilit în acest caz se ridică la 14 milioane de lei.

Dorin Cupeţiu cere în instanţă ridicarea interdicţiei de a părăsi ţara. Afaceristul a fost „pion” în dosarul Berbeceanu            Curtea de Apel Alba Iulia decide marţi asupra cererii afaceristului Dorin Cupeţiu, anchetat pentru evaziune fiscală, de a-i fi înlăturată interdicţia dată de instanţă de a părăsi ţara.

„Baronul Văii Jiului” Alin Simota a fost audiat într-un dosar de evaziune fiscală         Alin Simota a fost adus astăzi în faţa instanţei Judecătoriei Petroşani, pentru a fi audiat într-un  dosar penal în care este acuzat de evaziune fiscală, prin care ar fi creat un prejudiciu de circa 450.000 de lei.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite