O microhidrocentrală va fi amenajată pe lacul Poiana Ruscă. Povestea barajului din munţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baajul Poiana Ruscă. FOTO: Popasuri Româneşti.
Baajul Poiana Ruscă. FOTO: Popasuri Româneşti.

O microhidrocentrală va fi amenajată pe barajul lacului de acumulare Poiana Ruscă. Studiul de fezabilitate al proiectului derulat de Hidroelectrica a fost scos la licitaţie.

Hidroelectrica - Sucursala Haţeg a scos la licitaţie publică realizarea studiului de fezabilitate şi a documentaţiei de achiziţie pentru realizarea unei microhidrocentrale pe barajul Lacului de acumulare Poiana Ruscă, din judeţul Caraş-Severin. Investiţia în studiul de fezabilitate a fost estimată la 120.000 de lei.

Hidroelectrica şi-a propus să realizeze MHC Poiana Ruscă, pentru a valorifica din punct de vedere energetic debitul de la Barajul Poiana Ruscă, se arată în documentaţie.

Pentru realizarea MHC Poiana Ruscă, în 2008 a fost întocmită de ISPH Bucureşti documentaţia „Baraj Poiana Ruscă. Studiu de echipare şi amplasare MHC pe servitute”, în faza de studiu de prefezabilitate. Soluţiile studiului de prefezabilitate au arătat că investiţia este fezabilă şi pot fi detaiate la studiul de fezabilitate, se arată în documentele publicate de reprezentanţii Hidroelectrica.

Amenajarea MHC Poiana Ruscă va avea ca scop, potrivit Hidroelectrica, valorificarea din punct e vedere energetic a debitului de servitute impus în aval de barajul Poiana Ruscă şi realizarea unei microhidrocentrale complet automatizate, inclusiv a vanei de admisie, care va funcţiona fără personal permanent de exploatare şi care va fi comandată de la casa barajistului, aferentă barajului Poiana Ruscă.

În prezent, alimentarea cu energie electrică a consumatorilor de la barajul Poiana Ruscă se face printr-o LEA (linie electrică aeriană) 20 kv, circuit simplu, iar punctul de delimitare a instalaţiilor cu operatorul de distribuţie Enel se află la 7,5 kilometri de baraj.

Amenajarea hidroenergetică din Munţii Poiana Ruscă
Barajul Poiana Ruscă este un baraj de beton în arc, cu arce circulare de secţiune variabilă, îngroşate la naşteri. Lucrările la construcţia sa au început în 1985, dar au fost sistate după 1990. Ele au fost reluate în 2002 şi finalizate cinci ani mai târziu.

Înălţimea constantă a acestuia este de 75 metri, fiind amplasat pe Râul Rece, pe versantul sudic al Munţilor Ţarcu, la circa 8 kilometri în amonte de comuna Rusca. Barajul permite acumularea unei rezerve de apă de maximum 35.000.000 metri cubi. Coronamentul barajului are 280 metri lungime şi o grosime de patru metri, iar baza barajului are o grosime de 16 metri. În corpul barajului s-au turnat 180.000 metri cubi de beton.

Barajul din Munţii Poiana Ruscă face parte din Amenajarea hidroenergetică Bistra-Poiana-Mărului-Ruieni-Poiana Ruscă şi a fost recepţionat în noiembrie 2006. Este construit din beton cu nivelul normal de retenţie la 631,50 metri deasupra Mării (mdM) şi nivelul minim de exploatare la 615 mdM.

Acumularea Poiana Ruscă are un volum util de 12,67 milioane de metri cubi şi asigură alimentarea Centralei Hidroelectrice (CHE) Râul Alb, având Puterea instalată (Pi) 40 MW şi Energia produsă (Ep) de 66 Gwh/an. Debitul de servitute se varsă în albia Râului Rece. Acumularea cuprinde barajele Poiana Mărului şi Poiana Ruscă şi hidrocentralele Ruieni şi Râul Alb, cu o putere instalată de 181 MW şi o energie medie multianuală de 327 GWh.

Barajul Poiana Mărului este un baraj de anrocamente cu nucleu de argilă, având înălţimea de 125 metri.

Centrala hidroelectrică Ruieni este de tip subterană de mare cădere. Aceasta este echipată cu 2 turbine de tip Francis verticale, având o putere instalată de 140 MW ce produc o energie medie multianuală de 264 Gwh.

Hidrocentrala Râul Alb este o centrală semiingropată, pe derivaţie, echipată cu două turbine Francis cu ax vertical şi camera spirală de tip FVM, având o putere instalată de 41 MW şi o energie medie multianuală de 63 Gwh.


Mai puteţi citi şi:

VIDEO Hidrocentrală nouă pe râul Strei. A costat 50 de milioane de euro şi a fost realizată de companii româneşti

VIDEO Transformarea spectaculoasă a râului Strei. Locul unde a fost construită a treia hidrocentrală din cele 7 plănuite

Microhidrocentrala de pe râul Taia ar putea funcţiona din nou, la un an după ce construcţia a fost declarată ilegală

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite