VIDEO Hidrocentrală nouă pe râul Strei. A costat 50 de milioane de euro şi a fost realizată de companii româneşti

Hidrocentrala Bretea - Strei a fost inaugurată

Hidrocentrala Bretea de pe râul Strei a fost inaugurată. A costat 50 de milioane de euro şi a fost realizată de companii româneşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a inaugurat, joi, hidrocentrala Bretea, cu o putere instalată de peste 12 MW.

GALERIE FOTO

Centrala este amplasată în judeţul Hunedoara, pe râul Strei, la Bretea Streiului. Investiţia în noua centrală s-a ridicat la aproximativ 50 de milioane de euro. „Astăzi suntem la recepţia finală, după ce doi ani hidrocentrala a funcţionat fără niciun fel de probleme. Mă bucur că Hidroelectrica adaugă megawaţi în sistem într-o perioadă în care avem nevoie tot mai mare de aceşti megawaţi şi în care se realizează o tranziţie destul de bruscă de la diverse tipuri de energie convenţională către energia verde, ceea ce ne ridică foarte multe probleme, atât nouă cât şi întregului sistem energetic”, a declarat Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.

 

Centrala de la Bretea este prima centrală nouă pusă în funcţiune în ultimii zece ani şi prima centrală în care compania experimentează comanda de la distanţă, a afirmat directrul companiei. Centrala hidroelectrică Bretea a fost construită în apropiere de Haţeg, pe râul Strei, iar din această vară a obţinut licenţierea şi a intrat în producţie. Investiţia în valoare de peste 197 milioane lei a fost realizată de Hidroelectrica şi aduce în sistemul energetic naţional un plus de aproximativ 33 GWh/an. Electricitatea este produsă de două turbine Kaplan, având o putere instalată de 6,282 MW fiecare. „CHE Bretea este un demers 100 % românesc: proiectantul general este ISPH Bucureşti, lucrările la centrala hidroelectrică au fost realizate de Hidroconstrucţia SA Bucureşti prin Sucursala Râul Mare Haţeg, iar montajul echipamentelor furnizate UCM Reşiţa a fost asigurat de Energomontaj SA Bucureşti”, informa, recent, Ministerul Energiei.

Şapte ani de lucru, cu sincope
Timp de şapte ani s-a lucrat la CHE Bretea. „La acest proiect s-a lucrat cu sincope, faţă de nodul precedent, Hidrocentrala Plopi, care a fost terminat în patru ani. Investiţia a durat aproape nouă ani, cu tot cu cei doi ani ai perioadei de garanţie, şi aceasta din cauza atât a unor soluţii tehnice de optimizare care s-au dorit neapărat pentru a reduce considerabil valoarea investiţiei acolo unde a fost posibil, dar în mare măsură întârzierea a fost datorată intrării în 2012 a beneficiarului nostru, pe o perioadă de doi ani, în insolvenţă. Atunci lucrările au fost stopate, iar la reluarea lor cea mai mare problemă a fost obţinerea terenurilor care urmau să fie puse la dispoziţia constructorilor de către beneficiar. A fost un efort considerabil din partea tuturor să putem elibera apa spre matca ei şi să amenajăm râul pe o porţiune de 2.300 de metri”, a  declarat Ing. Ioan Radu, fost director, în prezent administrator Hidroconstrucţia.

În ultimele decenii, pe râul Strei au fost înfiinţate trei hidrocentrale, la Subcetate (echipată cu două turbine Kaplan, cu o putere instalată de 12,215 MW şi o energie de proiect de 26,28 GWh), Plopi (de tip derivaţie, echipată cu două turbine Kaplan, cu o putere instalată de 12 MW şi o energie medie multianuală de 27,42 GWh) şi la Bretea Română. Investiţiile vor continua anul următor la hidrocentrala Râul Mare – Retezat. „Este următorul proiect de anvergură, pe care ni-l dorim foarte mult, dar care depinde de umplerea barajului de la Râul Mare, proces care a început anul trecut, pentru a stabili nivelul de plecare al echipamentelor noii centrale. Vorbim de o înlocuire totală a echipemantelor din centrală şi de creşterea puterii la circa 350 MW. Retehnologizarea ei se ridică la peste 80 de milioane de euro”, a declarat Bogdan Badea, directorul Hidroelectrica.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretele Porţilor de Fier, megaproiectul anilor '70: barajul uriaş de pe Dunăre, cel mai periculos loc şi insula scufundată

VIDEO Lacul Gura Apelor din Retezat. Priveliştile impresionante de pe barajul grandios construit în inima munţilor, cel mai mare din Europa anilor '80

Marile lacuri de acumulare din România care au înghiţit sate întregi. Ce drame ascund barajele Bicaz şi Porţile de Fier

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările