Medicii oncologi şi farmaciştii anchetaţi în dosarul reţetelor false pentru bolnavii de cancer au fost trimişi în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: ARHIVĂ.
FOTO: ARHIVĂ.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a finalizat dosarul medicilor oncologi şi farmaciştilor acuzaţi că au profitat ilegal de pe urma medicamentelor pentru bolnavii de cancer. Ancheta a demarat în 2013, an în care cei mai mulţi dintre inculpaţi au petrecut circa trei luni în arest preventiv.

Trei medici oncologi şi mai mulţi farmacişti sunt inculpaţi într-un dosar penal privind constituirea unui grup infracţional organizat, pe care Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism l-a trimis spre judecare la Tribunalul Hunedoara.

Medicii Alina Popa, Elisaveta Mezo şi Nadia Ţârvuloiu au fost trimişi în judecată alături de soţul Alinei Popa, Călin Popa şi administratorii unor societăţi comerciale şi angajaţii unor farmacii din judeţul Hunedoara: Tatiana Făgădar, Iulian Făgădar, Adina Enuţă, Dumitru Ban, Cristian Doţiu, Mihai Drăgoescu, Ovidiu Costăchescu.

Ancheta din 2013
În luna aprilie a anului 2013, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara şi ofiţerii de politie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, condusă la acea vreme de fostul comisar şef Traian Berbeceanu, şi ofiţeriii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Hunedoara, participau la „destructurarea unui grup infracţional organizat, ai cărui membri au obţinut beneficii financiare substanţiale din săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscala si spălare de bani, in domeniul farmaceutic”.

Traian Berbeceanu, în 2013, despre gruparea farmaciştilor

Informaţia prezentată de DIICOT, în 5 aprilie 2013, stârnea rumoare în Hunedoara. 13 percheziţii au avut loc la acea dată în judeţele Hunedoara şi Timiş, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor oameni de afaceri, farmacişti şi medici, care gestionau activitatea firmelor, în judeţele Hunedoara şi Timiş.

Doi medici, puşi sub învinuire
În urma anchetei, 10 persoane au fost reţinute şi trimise în arest preventiv, printre învinuiţi numărând-se şi doi medici oncologi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva, Alina Popa şi Elisaveta Mezo.

„În fapt, se reţine că, în perioada 2010 – 2012, doi medici din cadrul Spitalului Judeţean Hunedoara – Secţia oncologie au completat în fals sute de reţete cu medicamente, în special oncologice sau adjuvante (substanţe cu valori mari), pentru pacienţi cu afecţiuni oncologice, aflaţi in tratament. Reţetele au fost predate liderilor grupării si depuse ulterior spre decontare, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, prin intermediul a trei societăţi comerciale care deţin farmacii in municipiile Hunedoara şi Deva, fiind încasată astfel, in mod ilegal, suma de aproximativ 3.300.000 lei. În baza înţelegerii, medicii primeau de la reprezentanţii farmaciilor diverse sume de bani în funcţie de cantitatea de medicamente prescrisă, ce urma să fie decontată. Membrii grupării infracţionale au disimulat provenienţa sumelor de bani astfel încasate, prin înregistrarea acestora ca împrumuturi din partea asociaţilor firmelor deţinute. De asemenea, au înregistrat în evidenţele contabile ale celor trei farmacii facturi fictive, din care rezulta aprovizionarea cu medicamentele prescrise şi decontate ilegal, de la alte societăţi comerciale înfiinţate în acest scop. Aceste firme erau ulterior înstrăinate altor persoane, care semnau actele de cesionare în schimbul unor sume modice, fără a primi in realitate activele si arhiva”, informa DIICOT, în 2013.

Anchetă prelungită
Potrivit procurorilor, pentru a influenţa rezultatul cercetărilor, „membrii grupului infracţional organizat au modificat în repetate rânduri evidenţele contabile si actele de gestiune ale medicamentelor, urmărind inducerea în eroare a organelor de control care au efectuat verificările financiar-contabile în cauză. De asemenea, au întocmit acte fictive din care rezultă în mod fals distrugerea unor cantităţi de medicamente negăsite pe stoc cu ocazia controlului. Rulajul sumelor de bani realizat prin intermediul firmelor controlate de către membrii grupării depăşeşte suma de 11.000.000 lei”, precizau reprezentanţii DIICOT, în anul 2013.

Cei zece învinuiţi au fost trimişi în arest preventiv, la acea vreme, pentru o perioadă care s-a prelungit la aproximativ trei luni, în cazul celor mai mulţi dintre ei.


Vă recomandăm şi:

Secretele temutului interlop achitat de o condamnare de 10 ani: cum funcţiona reţeaua de teroare a lui Cristian Litera

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţa definitivă într-un dosar de înşelăciune în care Cristian Litera, fostul bodyguard al lui Alin Simota, judecat împreună cu acesta într-un dosar al DIICOT şi martor în dosarul fostului şef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, primise, la judecarea dosarului pe fond o pedeapsă de 10 ani de închisoare. Litera a fost achitat, însă mai este judecat într-un alt dosar, pentru infracţiuni grave.

Interlopii care au transformat Valea Jiului în „Valea Pumnului”: „gorilele” Palesică, Simota şi Litera, protejate chiar de oamenii legii

Recidivistul Sorin Palesică a fost arestat preventiv după ce a a năucit în bătaie o tânără salvamontistă şi mai mulţi clienţi ai unui local din Straja, sub privirile jandarmului cu care se aşezase la băut. Cazul interlopului care a terorizat Valea Jiului nu este singular. În ultimii ani, personaje dubioase care au lăsat impresia că se află sub protecţia autorităţilor au făcut legea pumnului în comunităţile din oraşele miniere.

Patru interlopi din gruparea „Litera - Simota“ primesc sentinţele. Au fost acuzaţi de bătăi crunte, la comandă, şi înscenarea unor accidente rutiere

Tribunalul Hunedoara a decis ca patru inculpaţi din dosarul de crimă organizată al grupării „Simota – Litera” să fie judecaţi separat. Dosarul în care sunt acuzaţi Claudiu Anghelina, Ioan Petru Moldovan, Daniel Dincă şi Florin Muntean priveşte infracţiuni grave de violenţă şi înşelăciune, iar pronunţarea sentinţei a fost stabilită pentru săptămâna viitoare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite