Lovitură de teatru după 13 ani în dosarul mafiei fierului vechi, ancheta coordonată de Traian Berbeceanu şi Codruţa Kovesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Descinderile din 2006 (stânga) şi cei doi lideri ai grupărilor interlope (dreapta)
Descinderile din 2006 (stânga) şi cei doi lideri ai grupărilor interlope (dreapta)

După 13 ani de la începerea procesului grupărilor interlope acuzate că au devalizat combinatul siderurgic din Hunedoara, magistraţii au dat sentinţa.

După aproape 13 ani de la începerea procesului aşa-zisei mafii a fierului vechi din Hunedoara, acuzată că a produs pagube uriaşe prin furturile din combinatul siderurgic, de la începutul anilor 2000, Curtea de Apel Cluj Napoca a dispus rejudecarea dosarului numit „Hidra”. Sentinţa dată în 27 februarie 2019 este definitivă.

În aceste condiţii, până la pronunţarea unei noi soluţii în dosar, prescrierea ar putea interveni pentru multe dintre faptele pentru care cei circa 40 de inculpaţi au fost judecaţi.

În luna februarie a aului 2018, printr-o sentinţă a Tribunalului Bistriţa Năsăud, 46 de inculaţi au primit pedepse de până la 14 ani de închisoare pentru infracţiuni săvârşite la începutul anilor 2000, în urma cărora au prejudiciat Combinatul siderugic din Hunedoara. Atunci, Raita Andrei Gheorghe, unul dintre foştii lideri ai grupărilor de hoţi de fier vechi a primit o sentinţă de 14 ani de închisoare, pentru infracţiuni de constituirea de grup infracţional organizat, tentativă de omor, tâlhărie, deţinere de droguri de mare risc, ultraj, furt calificat.

Tot în procesul judecat pe fond Florin Dumitraş, considerat de anchetatori un alt lider al grupării, a primit şase ani de închisoare pentru constituirea de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, complicitate la furt calificat, instigare la deţinerea de droguri, delapidare, spălare de bani. Gheorghe Ioniţă a primit cinci ani de închisoare pentru consituirea unui grup infracţional organizat şi furt calificat. Alţi 44 de inculpaţi au primit condamnări la pedepse între un an şi 11 ani şi şase luni de închisoare. Pentru doi inculpaţi, magistraţii au încetat procesul penal, după ce au decedat. Sentinţa dată de tribunal nu a fost definitivă, iar la apel, magistraţii au dispus rejudecarea cauzei.

„Instanţa admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Bistriţa-Năsăud cu privire la inculpaţi (...) şi de către inculpaţii (...) împotriva sentinţei penale nr. 7/F/05 februarie 2018 a Tribunalului Bistriţa-Năsăud şi extinzând efectele apelurilor inculpaţilor şi cu privire la inculpaţii MS, RG, ND şi AC, o desfiinţează în întregime, cu excepţia soluţiilor de încetare a procesului penal faţă de inculpaţii FE şi SL (decedaţi) şi trimite cauza spre rejudecare la instanţa de fond, respectiv Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Cheltuielile judiciare în apel rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 27 februarie 2019”, a informat Curtea de Apel Cluj Napoca.

hidra

Operaţiunea Hidra, coordonată deTraian Berbeceanu

Potrivit rechizitoriului dosarului din 2007, peste 40 de hunedoreni, bande de hoţi de fier vechi, patroni ai unor centre de colectare şi angajaţii lor, precm şi angajaţi ai unor firme de pază au produs prejudicii de peste 12,5 milioane de lei, prin delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală şi pagube de alte câteva milioane de lei prin furturi. Fierul sustras  în flux continuu de pe platforma industrială, întinsă pe circa 200 de hectare, era vândut centrelor de colectare din Hunedoara, în număr de circa 40, la acea vreme. Gruparea a fost destructurată în vara anului 2006, în urma unor descinderi coordonate de comisarul Traian Berbeceanu, care era şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, şi la care a participat procurorul şef delegat de la DIICOT – Sibiu, la acea vreme, Laura Codruţa Kövesi. Peste 50 de hunedoreni au fost ridicaţi şi duşi la audieri, iar ulterior cei mai mulţi dintre ei au fost arestaţi, pentru câteva luni.

Fierul furat din combinat, vândut combinatului

Anchetatorii au susţinut că zeci de indivizi din Hunedoara au făcut parte din grupările infracţionale extrem de periculoase, care activau în Hunedoara la începutul anilror 2000. „În municipiul Hunedoara, în anul 2004, s-a constituit un grup infracţional organizat, având ca lideri coordonatori pe inculpaţii Raita Andrei-Gheorghe (zis Endre, Calul sau Bulă) şi Ioniţă Gheorghe (zis Ghiţă Francezul). Grupul infracţional organizat a fost constituit în scopul comiterii de infracţiuni grave, în principal pentru a sustrage materiale feroase şi neferoase din incinta SC Mittal Steel SA Hunedoara şi pentru a obţine astfel profituri ilicite foarte mari prin valorificarea bunurilor furate la diferite centre de colectare sau de la persoane particulare care desfăşurau activităţi de colectare ilegale. În cea mai mare parte, atât fierul cât şi aliajele şi materialele neferoase sustrase erau revândute combinatul siderurgic, realizându-se astfel un circuit aparent legal, cu prejudicii foarte mari aduse societăţii sus-menţionate”, informau anchetatorii.

Cele două grupări infracţionale ale celor doi s-au dezvoltat în societate şi prin penetrarea autorităţilor şi instituţiilor statului, care au devenit la acea vreme incapabile să controleze fenomenul. Unii dintre membrii situaţi la niveluri ierarhice superioare sunt persoane care cu cinci ani în urmă lucrau ca paznici la combinat sau care sustrăgeau fier „cu căruţul”, însă au ajuns să dispună de zeci şi sute de mii de euro, precum şi de averi nejustificate de vreun câştig licit (imobile impunătoare, autoturisme de lux etc), se mai arăta în dosar.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Povestea ascensiunii interlopilor care au îngrozit Hunedoara în anii 2000, oraşul ajuns sub asediul mafiei fierului

Secretele temutului interlop achitat de o condamnare de 10 ani: cum funcţiona reţeaua de teroare a lui Cristian Litera

Interlopii care au transformat Valea Jiului în „Valea Pumnului”: „gorilele” Palesică, Simota şi Litera, protejate chiar de oamenii legii

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite