Licitaţie pentru modernizarea drumului spre Sarmizegetusa Regia. Lucrările sunt estimate la 8,7 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Hunedoara a scos la licitaţie proiectul de modernizare a DJ 705, pe tronsonul Costeşti – Sarmizegetusa Regia, în lungime de 18 kilometri. Drumul spre cetatea dacică aflată în patrimoniul UNESCO şi în administrarea CJ Hunedoara se află într-o stare tehnică necorespunzătoare.

Consiliul Judeţean Hunedoara vrea să contracteze lucrări de modernizare a drumurilor de acces către cetăţile dacice din Munţii Orăştiei printr-o investiţie estimată la 8,7 milioane euro inclusiv TVA, proiectul vizând integrarea celor şase unităţi în circuitul turistic european, informează Mediafax.ro.

Tronsonul de drum care va intra în reabilitare este de 18 kilometri, între Costeşti şi Sarmizegetusa Regia. Termenul pentru finalizarea lucrărilor, finanţate prin Programul Operaţional Regional, va fi de trei ani de la data adjudecării contractului. Lucrările vor fi atribuite prin licitaţie deschisă, pentru preţul cel mai scăzut, iar termenul pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare a fost stabilit la 28 aprilie 2014.

Drumul judeţean Costeşti – Sarmizegetusa Regia a fost în trecut un drum forestier. În 2011, CJ Hunedoara a scos la licitaţie lucrările de modernizare a drumului, însă rezultatul nu a fost unul satisfăcător.

VIDEO Sarmizegetusa - martie 2014

Şoseaua, neasfaltată pe ultimii 18 kilometri, care traversează satul Grădiştea de munte, se află într-o stare proastă, motivul principal fiind faptul că este tranzitată de transportatorii de lemne. În zonă funcţionează mai multe exploatări forestiere.


Vă recomandăm şi:

Blestemul şi binecuvântarea codului galben: povestea comorii scoase la iveală, de Sânziene, în urma furtunilor ce au distrus zidul Sarmizegetusei Regia    Codul galben a dus la prăbuşirea mai multor copaci în incinta cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia. Trunchiurile smulse din rădăcini de vijelii au distrus zidul de apărare clădit de daci, în urmă cu 2.000 de ani, însă tot ele au scos la iveală o adevărată comoară: matriţa cu ajutorul căreia dacii îşi croiau bijuteriile din aur. 

Descinderi în satul de la poalele Sarmizegetusei Regia. Procurorii au recuperat antichităţi de 100.000 de euro    Procurorii şi poliţiştii au efectuat astăzi 14 percheziţii la domiciliile unor suspecţi de trafic de obiecte de patrimoniu antice. Descinderile au fost organizate în mai multe judeţe, printre care şi Hunedoara (în comuna Orăştioara de Sus), iar în urma acestora au fost recuperate bunuri în valoare de peste 100.000 de euro.

VIDEO Sarmizegetusa Regia - Martie 2014

Legendele comorilor din Munţii Orăştiei: cum i-a cuprins febra aurului pe localnicii de la poalele cetăţilor dacice     Ţinutul cetăţilor dacice a fost dintotdeauna un loc al misterelor şi al legendelor. În zona Sarmizegetusei Regia, oamenii au păstrat istorisiri vechi, despre aurul ascuns de strămoşi în munţi, iar descoperirea fiecărei comori a stârnit şi mai mult fantezia localnicilor. Istoricii au consemnat, de asemenea, poveştile vechilor căutători de comori, din secolele trecute. 

FOTO Aici nu-i SarMISAgetusa: spirala yoghinilor, gonită de pe soarele dacilor     Adepţii MISA şi ai altor grupări spirituale se plâng că nu mai sunt lăsaţi să practice ritualuri în incinta cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia. Administratorii monumentului UNESCO au interzis aceste manifestări, din cauza distrugerilor provocate în sit.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite