Licitaţia pentru vânzarea uriaşei Termocentrale Mintia a eşuat. Nicio companie nu a depus oferte
0Procedurile pentru vânzarea Termocentralei Mintia vor fi reluate, după ce, până la termenul limită, niciun ofertant nu s-a înscris la prima licitaţie, programată în 15 iulie.
Termocentrala Mintia din judeţul Hunedoara, aflată în conservare, a fost scoasă la vânzare, prin licitaţie publică, cu un preţ de pornire de peste 91,2 de milioane de euro.
Procedurile au demarat în luna mai, iar termenul limită de depunere a ofertelor a fost stabilit pentru 12 iulie. Până la această dată, nicio companie nu s-a înscris la licitaţia programată pentru 15 iulie, a declarat, pentru Agerpres, Emil Gros, administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara.
Astfel, licitaţia va fi reluată în 29 iulie, 12 august, 26 august, în aceleaşi condiţii de preţ, aprobate de adunarea creditorilor Societăţii CEH SA în luna mai.
„Printre condiţiile impuse de către Ministerul Energiei companiei care va achiziţiona termocentrala se află şi obligativitatea realizării unei noi capacităţi energetice de 800 Mwh în bandă pe gaz metan şi energie regenerabilă până la finele anului 2026. În comunicatul transmis de administratorul judiciar se arată că prin implementarea acestei măsuri vor putea fi puse în aplicare demersurile necesare astfel încât să se stopeze poluarea cu dioxizi de sulf, oxizi de azot şi pulberi şi Termocentrala Mintia să se adapteze la noile standarde europene prin care se urmăreşte trecerea de la producţia de energie electrică pe bază de cărbune la cea din surse regenerabile”, informa Prefectura Hunedoara.
Termocentrala Mintia este compusă din terenuri (3.297.807 metri pătraţi) şi construcţii, precum şi din bunurile mobile şi echipamentele aferente.
Termocentrala Mintia - „Steaua de pe Mureş”
Termocentrala a funcţionat peste jumătate de secol, fiind una dintre cele mai mari din ţară. Lucrările la uzina energetică de pe malul Mureşului au început în anii ´60. „Steaua de pe Mureş”, aşa cum era numită în trecut, a fost construită în imediata vecinătate şi peste o parte din fosta aşezare daco-romană Micia, din care au mai rămas amfiteatrul antic şi băile termale.
Avea o putere instalată de 1.285 MW în 5 grupuri energetice de 210 MW fiecare şi un grup de 235 MW, alimentate cu cazane de abur de 660 t/h. Termocentrala a devenit funcţională în toamna anului 1969. Ea folosea în principal huila provenită de la minele din Valea Jiului, cu putere calorifică medie de 15.392 kJ/kg, dar şi cărbune de import.
Din martie 2021, Termocentrala Mintia nu a mai furnizat căldură şi apă caldă în municipiu. În luna iulie a anului trecut, grupul energetic a fost închis şi a intrat în conservare, după ce aproape 700 de salariaţi au fost disponibilizaţi.