Video Lacul lebedelor de pe râul Strei din Hunedoara, invadat de turiști. Este plin de păsări prietenoase VIDEO
0O mulțime de lebede și-au găsit adăpost pe un lac format pe râul Strei din Hunedoara, iar cu timpul prezența oamenilor, în număr tot mai mare, a ajuns să nu le mai deranjeze.
Râul Strei din Hunedoara a trecut prin ample transformări în ultimele trei decenii, în urma amenajărilor hidroenergetice din zona orașului Hațeg, iar în mai multe locuri apele sale formează lacuri și bălți întinse (video).
Aici trăiesc, la adăpostul stufului și a altor plante de apă, numeroase specii de păsări sălbatice. Lebedele, cele mai mari dintre păsările care își au sălașele în bălțile de pe râul Strei din Hunedoara, sunt tot mai numeroase, iar unele s-au obișnuit cu prezența omului.
Cel puțin zece lebede pot fi văzute pe balta formată de râul Strei în zona satului Bretea Română din Hunedoara, iar cu timpul, spun localnicii, au devenit tot mai puțin deranjate de prezența oamenilor.
„Mulți turiști vin aici, pe malul lacului, doar pentru a le aduce mâncare: felii de pâine și porumb. Oamenilor le place că lebedele se apropie de maluri, la vederea lor. Au fost mai multe lebede, în susul lacului, însă unele au migrat de acolo”, spune Maria, o localnică din satul Bretea Română din Hunedoara.
Zeci de turiști pot fi văzuți la sfârșit de săptămână pe malul râului Strei, admirând păsările sălbatice. Unii opresc mașinile în apropierea podului nou peste râul Strei, construit în 2016 după ce vechiul pod s-a prăbușit în apă, iar de pe pod văd întregul lac, mărginit de dealurile Hațegului și, la orizont, de crestele spectaculoase ale Retezatului.
„Este una dintre cele mai frumoase priveliști pe care o oferă locurile din Hunedoara, iar alături de Munții Retezat, numeroasele păsări sălbatice contribuie și ele la farmecul ei”, spune unul dintre turiști.
Unii localnici nu au ținut cont de frumusețea zonei și au adus tone de gunoaie pe malurile râului, chiar lângă „lacul lebedelor de pe Strei”. Au descărcat aici deșeuri menajere, numeroși saci de haine și jucării vechi, materiale provenite din demolări. În apele pe care plutesc păsările sălbatice pot fi văzute alte gunoaie.
Amenajări hidroenergetice pe râul Strei
Râul Strei din Hunedoara se numără printre râurile legendare din România. În Antichitate râul care izvorăște din ținutul cetăților dacice din Munții Șureanu purta numele Sargeția, iar în apele sale, chiar în zona Hațegului, Decebal ar fi ascuns marile comori ale dacilor.
Odată ce părăsește munții Șureanu, intrând în câmpia Hațegului, râul Strei din Hunedoara traversează mai multe așezări, cele mai importante fiind orașele Hațeg și Călan.
Începând din anii ’90, între cele două orașe, pe un sector de circa 15 kilometri, au fost construite trei amenajări hidroenergetice pe Strei (video).
Acestea cuprind trei hidrocentrale (Subcetate, Plopi și Bretea), lacuri de acumulare și canale de fugă și derivație care au un traseu de circa nouă kilometri între Subcetate și Bretea, paralel cu albia Streiului.
Păsările sălbatice preferă habitatul bălților și al zonelor unde lățimea Streiului este mai mare, uneori depășind o sută de metri, unde apele sunt mai puțin adânci, iar vegetația este mai abundentă - față de canalele amenajate pe râul Strei din Hunedoara, cu adâncimi de până la nouă metri și margini din beton.
De asemenea, numeroase cârduri de lebede și rațe sălbatice pot fi observate pe lacul de acumulare de la Subcetate, unul dintre cele mai întinse din Hunedoara.
Numeroase animale sălbatice pot fi întâlnite și ele pe valea Streiului din Hunedoara. Căprioarele, lupii, vulpile și mistreții își fac adesea simțită prezența pe malul apei, în apropiere de Hațeg.