Video Un râu legendar trece prin transformări uimitoare. Cum arată după ce stăvilarele i-au fost ridicate VIDEO

0
Publicat:

Râul Strei din Hunedoara (video) a trecut prin transformări ample, după ce, recent, stăvilarele sale de la Călan au fost ridicate, iar apa din lacul de acumulare a fost lăsată să curgă necontrolat.

Stăvilarele barajului au fost ridicate. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Stăvilarele barajului au fost ridicate. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Podul peste râul Strei din orașul Călan a intrat în reparații capitale, iar pentru ca lucrările să poată avea loc în condiții normale, au fost ridicate stăvilarele barajului de pe râul Strei din Călan.

Aproape 11 milioane de lei sunt investiți în refacerea podului din orașul Călan din Hunedoara, o cale rutieră importantă care leagă Călanul vechi, unde funcționa combinatul, de orașul „nou” Călan cu cartierele de blocuri construite de la zero în anii de comunism.

Astfel, nivelul apei a scăzut, iar lățimea albiei Streiului s-a îngustat cu câțiva metri pe ambele maluri ale râului.

Râul Strei din Hunedoara a căpătat o nouă înfățișare în zona orașului Călan, în urma lucrărilor la pod.

Din apele sale au ieșit la iveală mai multe construcții de beton, ruine ale unor vechi poduri, dar și numeroase deșeuri de mari dimensiuni, printre care se numără câteva cauciucuri de tractoare.

„De foarte mult timp nu am mai văzut râul la un nivel atât de scăzut. În unele locuri au rămas doar ochiuri de apă înconjurate de pietrișul din albia râului, locuri unde mai putem pescui, spune un localnic. Alți pescari sunt nemulțumiți de faptul că apele nu mai sunt stăvilite de barajul de pe râul Strei.

Barajul din anii '60, locul preferat de pescari

Barajul de pe râul Strei, aflat la intrarea în orașul Călan, a fost ridicat în anii ‘60 la intrarea în Călan, cu rolul de regularizare a râului. Nu are utilitate industrială, în schimb, lacul său de acumulare a devenit un loc preferat al pescarilor.

Amenajarea hidrotehnică din Călan reprezintă un punct de cotitură al Streiului, locul unde râul redevine „sălbatic”.

În amonte de baraj, între oraşele Călan şi Haţeg, râul Strei din Hunedoara a trecut prin transformări spectaculoase, în ultimele două decenii. Pe traseul de circa 20 de kilometri, au fost construite trei hidrocentrale, mai mulţi kilometri de canale de derivaţie şi au fost amenajate alte lacuri de acumulare.

Trei hidrocentrale pe râul Strei

Prima dintre hidrocentrale şi lacul său de acumulare a fost amenajată în perioada 2004 – 2006 la Subcetate (echipată cu două turbine Kaplan, cu o putere instalată de 12,215 MW şi o energie de proiect de 26,28 Gwh).

A doua a fost inaugurată la Plopi, în 2010, (de tip derivaţie, echipată cu două turbine Kaplan, cu o putere instalată de 12 MW şi o energie medie multianuală de 27,42 Gwh), iar în 2019 a fost inaugurată hidrocentrala de la Bretea Română (cu două turbine Kaplan, având o putere instalată de 6,282 MW fiecare, care aduc în sistemul energetic naţional un plus de aproximativ 33 GWh/an).

De la Călan şi până la întâlnirea cu Mureşul, pe ultimii 15 kilometri ai cursului inferior al Streiului, localnicii se pot bucura de peisaje sălbatice, puţin afectate de intervenţia omului.

Unele dintre cele mai spectaculoase privelişti ale Streiului se află în zona satului Sântamaria de Piatră.

Râul Strei izvorăște din Munții Șureanu și străbate țara Hațegului și ținuturile hunedoarei, înainte de a se revărsa în râul Mureș, la Simeria veche.

În trecut, era numit și Sargeția, iar unele legende arată că în apele sale regele dac Decebal ar fi îngropat comorile de aur înainte de a fi înfrânt de romani.

Valea Streiului din Hunedoara,  a fost locuită din cele mai vechi timpuri şi a păstrat o mulţime de vestigii şi rămăşiţe ale unor aşezări antice. Cea mai importantă dintre ele sunt ruinele Băilor termale Aquae, din vecinătatea Călanului.

În apropiere de ele, se află Măgura Călanului (video), locul unei mari cariere de piatră din vremea dacilor. Pe valea Streiului din Hunedoara se află bisericile medievale Strei și Streisângeorgiu, două dintre cele mai vechi biserici de piatră din România.

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite