Video Satul de pe muntele dacilor. Ținutul sălbatic al pădurilor din Munții Șureanu, pe Via Transilvanica VIDEO

0
Publicat:

Aflată pe traseul de drumeție Via Transilvanica, valea Sibișelului din Hunedoara (video) a fost și în trecut un loc atractiv pentru amatorii de excursii în natură, deși localnicii au folosit-o ca drum forestier.

Valea Sibișelului. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Valea Sibișelului. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Râurile Sibișel și Grădiștii (Orăștiei) coboară din munții Șureanu și se întâlnesc în Orăștie, cu câțiva kilometri înainte de a se revărsa în râul Mureș.

Pe cursul superior, cele două râuri de munte străbat ținuturi sălbatice acoperite de păduri vaste, unde oamenii au găsit puține locuri prilenice pentru a-și înființa gospodării și sate. În urmă cu două milenii, munții printre care se strecoară apele Sibișelului și Grădiștii erau împânziți de cetăți dacice.

Acum, cătunele de munte locuite de crescători de animale și familii care se ocupau cu lucrările forestiere au luat locul unora, în timp ce alte vechi fortărețe și așezări civile din Antichitate au fost înghițite complet de pădure.

Valea Grădiștii din Hunedoara (video) este traversată de o șosea modernă, care începe din Orăștie, traversează satele comunelor Beriu și Orăștioara de sus și se oprește, la 30 de kilometri de municipiu, la poalele Sarmizegetusei Regia.

Din satul Costești, călătorii intră în defileul sălbatic al Grădiștii, înconjurat de versanți care se își înalță crestele împădurite la sute de metri deasupra șoselei.

În trecut, o cale ferată forestieră însoțea râul, spre izvoare, până sub cetatea dacică Saramizegetusa Regia.

Valea Sibișelului din Hunedoara, pe Via Transilvanica

Valea Sibișelului din Hunedoara oferă o priveliște asemănătoare, însă drumul care o străbate a fost modernizat până la ieșirea din satul Sibișel.

Călătorii lasă aici asfaltul în urmă și se strecoară pe un drum forestier de circa 15 kilometri care urcă spre cătunul Măgureni din Hunedoara (video) ori, în stânga, spre satul Ciungu Mare.

Din loc în loc, pârâurile cad în cascade în apele Sibișelului, iar în alte zone, drumul a fost croit pe sub stânci. Râul Sibișel, cu un debit abundent, și și-a conturat o albie spectaculoasă, săpând de-a lungul timpului în terenul argilos, amestecat cu gresii și pietriș.

Spectacolul oferit de natură este atractiv, iar traseul pe valea Sibișelului a fost cuprins, de circa trei ani, în Via Transilvanica – o rută turistică de drumeţie lungă de 1.400 de kilometri, care pornește de la Putna, străbate Transilvania şi se încheie la Drobeta – Turnu Severin.

În Hunedoara, Via Transilvanica parcurge 150 de kilometri. Începe din zona Cugir (Alba) – Romoșel, urcă spre satul Ciungu Mare, continuă pe drumul de pe valea Sibișelului spre cătunul Măgureni din Hunedoara, coboară la Sarmizegetusa Regia și apoi pe valea Grădiștii și continuă apoi prin Munții Șureanu și Țara Hațegului, trecând în județul Caraș-Severin prin Porțile de Fier ale Transilvaniei.

Și înainte de a fi inclusă în Via Transilvanica, valea Sibișelului din Hunedoara era un loc atractiv pentru turiști. Una dintre destinațiile lor era cătunul Măgureni, cu o așezarea aflată la 1.100 – 1.300 de metri altitudine, care număra la începutul secolului trecut peste 120 de localnici. Acum, cătunul din Munții Șureanu a rămas populat doar de călugării unui schit.

„Dacă Sibişelul, pentru cei din Orăştie, este un potrivit loc de excursii uşoare, pentru turişti este un loc de plecare în frumoşii munţi ai Sebeşului. Pornind pe drumuri de munte, care duc de-a lungul Râuşorului, pe poteca ce urcă spre coama Deluţului (1.119 metri), ajungem la Măgureni, o mică aşezare specifică de munte, compusă mai ales din oieri. Situată la 24 de kilometri de Orăştie, în mijlocul unor munţi de peste 1.000 de metri, este des cercetată pentru recreaţie. De la Măgureni spre sud putem lua drumul spre Vârful Godeanu, nu însă şi cel mai uşor. Se recomandă călăuze dintre ţăranii de la Sibişel sau Măgureni, de la care putem închiria şi cai”, îl prezenta istoricul Octavian Floca, în Ghidul judeului Hunedoara (Deva, 1969).

Satul Ciungu Mare, locul pitoresc din munți

Din Valea Sibișelului din Hunedoara, un drum forestier urcă spre satul Ciungu Mare (video), așezat sub vârful Ciungilor, la circa 900 de metri altitudine, în Munții Orăștiei.

„Aici mai sunt vreo 20 de familii. Oamenii se ocupă cu creșterea animalelor și mai lucrează la pădure. Cu agricultura, mai puțin. Apă ne-am tras singuri în gospodării, de la izvoarele din apropiere. Avem curent, este semnal de telefonie și internet în unele locuri, doar drumul, fiind de pământ și abrupt este mai greu, mai ales iarna. Dar satul este pitoresc, este foarte frumos, văzut de pe dealurile care îl înconjoară”, povestește unul dintre localnici.

În satul Ciungu Mare, cele mai multe gospodării au păstrat înfățișarea arhaică, sunt îndepărtate unele de altele, despărțite de păduri, livezi și pășuni, care ocupă coamele dealurilor de sub vârful Ciungilor.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite