FOTO Splendoarea lacurilor glaciare din Masivul Retezat: „tărâmul fermecat cu ochi albaştri”
0Retezatul oferă privelişti impresionante de la înălţimea vârfurilor de peste 2.500 de metri şi uimeşte prin frumuseţea lacurilor sale glaciare.
O atmosferă de basm dăinuie peste ţinutul lacurilor glaciare din Retezat. Lucian Mihai, un tânăr fotograf, a surprins în imagini priveliştile impresionante ale „tărâmului fermecat cu ochi albaştri” şi a rămas fascinat de frumuseţea tăurilor şi a lacurilor glaciare, a căror culoare se schimbă de la un moment la altul.
Din locul de campare aflat pe malul Lacului Bucura, aflat la peste 2.000 de metri altitudine, tânărul a urcat spre Vârfurile Peleaga şi Păpuşa, cele mai înalte din masiv. Frumuseţea poate fi observată pretutindeni în Retezat, însă călătorul nu a putut ignora faptul că unii dintre turişti nu respectă regulile din parcul naţional.
„Din păcate, vara, când se ajunge mai uşor pe munte, vin aici şi tot felul de oameni mai puţin educaţi, care lasă mizerie în urma lor, şi e dezamăgitor să vezi cum asemenea peisaje naturale sunt murdărite de sticle, peturi şi deşeuri menajere lăsate în urma lor de unii dintre vizitatori”, spune autorul fotografiilor.
Foto: Lucian Mihai / Facebook
Lacurile glaciare, cele mai admirate locuri din Masivul Retezat, s-au format în căldările gheţarilor preistorici, prin acumularea apei provenite din ploi şi zăpezi şi prin scurgerile izvoarelor. Astfel s-a întâmplat şi cu lacurile din Retezat, însă legendele din popor au atribuit originii lor explicaţii fantastice. Una dintre ele spune că pe vremuri aici trăiau uriaşi, care îşi coborau braţele în munte făcându-şi „căldări" adânci din piatră în care se aduna apa, iar ei îşi potoleau setea aici, după luptele sângeroase.
Foto: Lucian Mihai / Facebook
Astfel, spune legenda, s-ar fi creat şi Lacul Bucura, cel mai mare lac din Masivul Retezat şi, totodată, cel mai întins lac glaciar din România. Lacul aflat la 2.040 metri altitudine, măsoară aproape nouă hectare şi atinge o adâncime de 15,5 metri. Pe malul lacului se află un refugiu Salvamont, iar vara, împrejurimile sale se transformă într-o tabără uriaşă de corturi, ridicată de iubitorii de munte. Cel mai scurt traseu montan spre Bucura poate fi străbătut în mai puţin de două ore, din Poiana Pelegii. De la Poiana Pelegii, locul din inima Retezatului unde se poate ajunge cu maşina, turiştii pornesc pe o cărare cu mii de „trepte" de piatră, lăsate astfel de natură, care întâi traversează pădurea de conifere şi apoi un platou montan acoperit de jnepeniş. Pe potecile de munte aproape invizibile, călătorii urcă apoi mai multe coame abrupte şi se strecoară printre stânci şi blocuri de piatră prăbuşite din înălţimile Bucurei, spre lacul de la poalele celor mai înalte vârfuri din Retezat. În vecinătatea sa, alte salbe de lacuri şi numeroase tăuri cristaline stau mărturie splendorii acestui ţinut.
Foto: Lucian Mihai / Facebook
Parcul Naţional Retezat
Parcul Naţional Retezat, înfiinţat ca rezervaţie ştiinţifică la mijlocul anilor 30, se întinde în prezent pe aproape 40.000 de hectare, impresionează prin numărul mare de lacuri glaciare, peste 50, şi este considerat un adevărat tărâm sălbatic al Europei. În Retezat se află cel mai întins lac glaciar din ţară, Bucura. Tot aici, călătorii găsesc Tăul dintre Brazi, considerat unul dintre locurile misterioase ale Retezatului, Lacul Zănoaga, cel mai adânc, Tăul Porţii, situat la cea mai mare altitudine.
Foto: Lucian Mihai / Facebook
„Parcul Naţional Retezat, unul dintre cele 22 de parcuri naţionale şi naturale administrate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, este situat în sud-vestul ţării, în judeţul Hunedoara. Are o suprafaţă de 38.047 de hectare, din care 19.988 hectare sunt păduri, 9.893 de hectare din acestea fiind în zone de protecţie strictă sau integrală. În parc regăsim 108 specii de păsări şi pot fi întâlnite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice. Parcul Naţional Retezat asigură un echilibru al faunei şi toate condiţiile de hrană, linişte şi adăpost pentru numeroase specii, precum ursul, lupul sau râsul, capra neagră, cerbul, căprioara sau mistreţul. Pe raza parcului sunt 80 de lacuri şi tăuturi, inclusiv Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din ţară, şi Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România”, informează Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva.
Foto: Lucian Mihai / Facebook
Vă recomandăm să citiţi şi: