FOTO Cum s-a schimbat faţa vechiului combinat siderurgic al Hunedoarei: deşertul din urma demolărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de hectare de ruine şi moloz înconjoară municipiul Hunedoara. Ecologizarea vechii platforme industriale a combinatului întârzie să fie demarată, deşi autorităţile spun că proiectul de peste 15 de milioane de euro este într-o stare avansată. Dar numai pe hârtie.

Aproape zece ani au trecut de la primele iniţiative legate de ecologizarea terenurilor pe care a funcţionat cea mai mare parte a combinatului siderurgic Hunedoara. În acest timp, nu a fost ecologizat nici măcar unul din cele aproape 140 de hectare intrate în administrarea municipalităţii, prin societatea Eco Sid.

„Primăria Hunedoara se ocupă de proiectele care vizează ecologizarea zonei industriale. Un astfel de proiect, pentru 20 de hectare de teren aflat în vecinătatea Castelului Corvinilor, va fi demarat în perioada următoare. El este în stadiu avansat, urmează să aibă loc licitaţiile”, a declarat Nicolae Balosin, managerul societăţii Eco Sid, care administrează terenurile.

Planuri mari, relizări mici
Dacă în ultimii ani, firmele care s-au ocupat de demolarea vechilor construcţii industriale de pe teritoriul fostului combinat au obţinut venituri importante, ecologizarea nu mai aduce acelaşi profit. Clădirile au fost puse la pământ, fierul şi materialele de construcţii au fost revalorificate, iar resursele rămase de pe urma operaţiunilor de demolare sunt din ce în ce mai puţine. Nici măcar căutătorii de fier vechi nu se mai înghesuie, ca în anii trecuţi, pe fosta platformă industrială.

Planurile de ecologizare ale terenurilor fostului combinat au fost completate în trecut de declaraţiile fanteziste ale şefilor administraţiei locale. Edilii viorbeau despre parcuri medievale, cartiere de locuinţe şi un parc industrial, construite pe ruinele siderurgice. În prezent, zona se înfăţişează ca în urma unor bombardamente, iar terenurile nu pot fi folosite.

Mai multe despre combinat şi industria din Hunedoara:

Proiect de 15 milioane de euro pentru transformarea ruinelor combinatului din Hunedoara în parc de afaceri

După aproape un deceniu în care administraţiile locale din Hunedoara au avut în agendă ecologizarea vechii platforme industriale a municipiului, dar au eşuat în atragerea fondurilor europene, primăria a obţinut fonduri pentru reabilitarea a 20 de hectare care au aparţinut combinatului hunedorean.

Hunedoara anilor 1950, văzută de spionii străini: relatări despre anti-comunişti, acte de sabotaj şi atacuri ale partizanilor

Printre cei peste 10.000 de oameni care lucrau în anii 1950 în combinatul din Hunedoara şi în fabricile din împrejurimile acestuia s-au infiltrat şi informatori ai unor servicii străine, potrivit unor documente păstrate până în prezent.

FOTO Amintiri din „cetatea oţelului”: povestea celor mai interesanţi ani din istoria combinatului de la Hunedoara

O serie de imagini rare, vechi de peste o jumătate de secol, a fost păstrată în arhivele combinatului din Hunedoara şi recuperate ulterior dintre construcţiile părăsite ale acestuia de mai mulţi tineri pasionaţi de istorie, din localitate. Fotografiile dezvăluie frânturi din poate cea mai importată perioadă a complexului industrial: anii 1950, în care au fost construite marile furnale şi a fost pusă în funcţiune o oţelărie.

Vă recomandăm şi:

FOTO-VIDEO Frânturi din istoria zbuciumată a celui mai mare combinat siderurgic din Transilvania

„Regele” fierului vechi din Hunedoara: Povestea lui Ovidiu Luca, fierarul care a ajuns milionar din cenuşa combinatului

FOTO Cum a dispărut "Victoria" Călan, una dintre marile uzine ale Transilvaniei

FOTO Imagini rare din istoria zilei de 1 Mai: cum sărbătoreau hunedorenii în vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite