FOTO Cel mai iubit loc din Deva: cetatea medievală a atras zeci de mii de turişti, deşi se află în restaurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dealul Cetăţii şi fortificaţia la poalele căreia s-a dezvoltat oraşul Deva se află de două luni în şantier. Au loc lucrări de restaurare în cadrul unui proiect european în valoare de aproape 40 de milioane de lei.

Lucrările de reabilitare a sitului istoric sunt în toi, cetatea Devei este acoperită de schele, dar chiar şi aşa turiştii continuă să viziteze monumentul. Peste 20.000 de oameni au urcat la cetate, în ultimele două luni, numai cu telecabina. Au plătit între 5 şi 10 lei pe bilet.

Anul trecut, în aceeaşi perioadă a lunilor iunie – iulie au fost 24.000 de vizitatori, însă criza a afectat turismul, spun reprezentanţii Primăriei Deva. Nu doar criza, ci şi faptul că fortificaţia e acoperită de schele, iar în mai multe zone ale monumentului accesul e interzis. Cei care vor să urce la cetate pe jos nu o pot face, din cauza şantierului imens în care se află cetatea.

Vin să vadă peisajul de la înălţime

Telecabina rămâne singura variantă.  „Am venit în Deva şi mi-am zis că nu pot pleca fără să vizitez cetatea. Am văzut că e un şantier imens acolo, sus, însă mi-a plăcut peisajul oraşului, văzut de la înălţime. E fermecător”, a spus Daniela, o tânără din Cluj. Cetatea nu este inclusă în prezent în niciun circuit turistic,totuşi autocarele cu turişti străini, majoritatea maghiari, opresc zilnic în parcarea de la poalele monumentului.

„Sperăm ca lucrările de restaurare a celor două incinte ale cetăţii să fie finalizate în cea mai mare parte anul acesta. Până în prezent ele au avansat la aproximativ un sfert. După încheierea proiectului, vom putea arăta turiştilor care vizitează cetatea mult mai mult decât le oferă cetatea acum”, spune Andrei Nistor, consilier al primarului municipiului Deva.

Proiectul de restaurare a sitului istoric a demarat în luna mai şi are o valoare de aproximativ 38 de milioane de lei, din care cea mai mare parte a fondurilor reprezintă contribuţia Uniunii Europene.

Vă recomandăm şi:

Hunedoara secolului XIX, descrisă de un londonez: şocat de traiul ţiganilor, dar fascinat de castel şi de ţinutul aurului

FOTO Cele mai vechi ilustrate din Hunedoara şi Deva: ce oraş era mai frumos în urmă cu un secol?

Cetatea din Deva a intrat în şantier: lucrările costă 38 de milioane de lei

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite