FOTO Blestemul industriei prăbuşite: iazuri poluate, munţi de steril şi deşerturi toxice înconjoară Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un deşert acoperă mai multe hectare de teren de la marginea Hunedoarei. D.G
Un deşert acoperă mai multe hectare de teren de la marginea Hunedoarei. D.G

Locuitorii Hunedoarei sunt nevoiţi să trăiască înconjuraţi de rămăşiţele industriei cu care s-au mândrit înaintaşii lor. Proiectele de ecologizare a fostelor întreprinderi miniere şi a platformei siderurgice se desfăşoară cu dificultate sau sunt abandonate din lipsa fondurilor. Aşa s-a întâmplat şi în cazul fostei exploatări miniere Teliuc, una dintre mai poluate zone a Hunedoarei.

Lucrările de acoperire a iazurilor care au aparţinut minelor Teliuc (închise în 2005), sunt suspendate în prezent. Halda de steril toxic din zona Silvaş – Teliuc a acaparat o suprafaţă de câteva hectare, iar vântul duce la extinderea ei peste păşunile din împrejurimi.

Halda de steril de la marginea Hunedoarei, înconjurată de dealurile Silvaşului, este păzită în prezent de un hunedorean, iar cei care ajung în zonă sunt atenţionaţi că au intrat pe un şantier. Nimeni nu mai lucrează însă pe aşa-zisul şantier pe care la începutul anului trecut a fost demarat un proiect de ecologizare finanţat de statul român.

Deşertul e păzit

Iazul de decantare din zonă, unul dintre cele trei iazuri ale minelor Teliuc care au intrat în programul de ecologizare este un pustu imens, de care localnicii au ajuns să se teamă din cauza poluării. „Nu au mai fost bani pentru ecologizare, aşa că lucrările au fost oprite în primăvară. Dar vor continua în lunile următoare, când dealul de steril va fi acoperit cu pământ şi vor fi plantaţi puieţi”, spune încrezător paznicul locului. O recunosc şi reprezentanţii companiei Minvest, cei care sunt beneficiari ai proiectului derulat de S.C. Conversmin Bucureşti.

Reclamaţii despre poluare

În ultimii ani, administraţiile locale din Teliuc şi Hunedoara au primit o mulţime de sesizări din partea localnicilor, care reclamă faptul că vântul puternic aduce praful toxic al iazurilor şi haldelor de steril deasupra locuinţelor lor. Singura soluţie, spun specialiştii, este acoperirea cât mai urgentă a acestor foste zone industriale.

Mai multe despre industria din Hunedoara:

Proiect de 15 milioane de euro pentru transformarea ruinelor combinatului din Hunedoara în parc de afaceri

După aproape un deceniu în care administraţiile locale din Hunedoara au avut în agendă ecologizarea vechii platforme industriale a municipiului, dar au eşuat în atragerea fondurilor europene, primăria a obţinut fonduri pentru reabilitarea a 20 de hectare care au aparţinut combinatului hunedorean.

Hunedoara anilor 1950, văzută de spionii străini: relatări despre anti-comunişti, acte de sabotaj şi atacuri ale partizanilor

Printre cei peste 10.000 de oameni care lucrau în anii 1950 în combinatul din Hunedoara şi în fabricile din împrejurimile acestuia s-au infiltrat şi informatori ai unor servicii străine, potrivit unor documente păstrate până în prezent.

FOTO Amintiri din „cetatea oţelului”: povestea celor mai interesanţi ani din istoria combinatului de la Hunedoara

O serie de imagini rare, vechi de peste o jumătate de secol, a fost păstrată în arhivele combinatului din Hunedoara şi recuperate ulterior dintre construcţiile părăsite ale acestuia de mai mulţi tineri pasionaţi de istorie, din localitate. Fotografiile dezvăluie frânturi din poate cea mai importată perioadă a complexului industrial: anii 1950, în care au fost construite marile furnale şi a fost pusă în funcţiune o oţelărie.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite