Fostă școală sătească din Țara Hațegului, transformată într-un muzeu al dinozaurilor din Transilvania

0
Publicat:

O fostă școală dintr-un sat învecinat Hațegului va fi transformată într-un muzeu al dinozaurilor din Transilvania. Investiția din Hunedora este menită să atragă turiști în zona unde au fost descoperite numeroase fosile de dinozauri pitici.

Clădirea unde va funcționa muzeul dinozaurilor. Colaj: Google maps / Daniel Guță
Clădirea unde va funcționa muzeul dinozaurilor. Colaj: Google maps / Daniel Guță

Un fost conac, folosit în trecut ca școală și cămin cultural, din satul Tuștea (Hunedoara), aflat în vecinătatea Hațegului, va fi transformat într-un muzeu al dinozaurilor. Lucrările estimate la 2,8 milioane de lei au fost scoase la licitație de Compania Națională de Investiții.

Muzeul dinozaurilor din Transilvania va fi amenajat în clădirea cu un nivel, veche de circa 80 de ani, care împreună cu curtea și grădina ocupă o suprafață de circa 6.000 de metri pătrați.

„Prin reabilitare, modernizare și dotare, căminul cultural existent din satul Tuștea va fi transformat în muzeul dinozaurilor din Transilvania, muzeu care ar aduce beneficii majore pentru economia locală. Amplasarea acestuia este favorabilă, întrucât clădirea se află în Parcul Natural Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, iar această zonă trebuie exploatată și promovată din plin”, se arată în caietul de sarcini al investiției.

Machetele din noul muzeu al dinozaurilor

Noul muzeu al dinozaurilor va cuprinde patru săli de expoziție în care vor fi expuse machetele a nouă specii de dinozauri descoperite în Țara Hațegului. Două exponate vor fi realizate în mărime naturală: Telmatosaurus Transilvanicus (de 3,5 - 4,5 metri lungime) și Struthiosaurus Transilvanicus (2-3 metri lungime).

Alte șapte exponate vor fi realizate la scară redusă, de circa 1,5 metri înălțime: Zalmoxes Robustus; Magyarosaurus Dacus; Elopteryx Nopcsai; Dinozaurul-Balaur Bondoc; Monstrul Zburator Hatzegopteryx Tambema; Allodaposuchus Precedens; Zalmoxes Shqiperorum.

Țara Hațegului, tătâmul dinozaurilor

Alături de cele mai vechi biserici de piatră din România, de ruinele capitalei antice Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi locurile de la poalele Retezatului, Ţara Haţegului atrage turişti aflaţi pe urmele dinozaurilor pitici. Primele fosile de dinozauri au fost descoperite aici la sfârşitul secolului al XIX-lea, de către Franz Nopcsa (1877 – 1933), savantul care a revoluţionat paleontologia.

De-a lungul timpului, au fost găsite în Ţara Haţegului, întâmplător sau în timpul activităţilor ştiinţifice, o mulţime de alte fosile. La începutul anilor 2000 a fost înfiinţat Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, coordonat de Universitatea din Bucureşti, cea care derulează de patru decenii activităţi de cercetare în zonă. Mai multe trasee turistice amenajate duc spre locurile care au păstrat urme ale existenței dinozaurilor pitici în Țara Hațegului.

Casa dinozaurilor pitici din Sântamaria Orlea, Casa vulcanilor din Densuş, Casa tradiţiilor şi Şcoala de dinozauri şi meserii din Sânpetru, Casa pentru ştiinţă şi artă din General Berthelot, Casa pietrelor din Ohaba-Sibişel sunt, alături de Valea dinozaurilor, Drumul vulcanilor şi Tăul fără fund, principalele atracţii propuse vizitatorilor de membrii Geoparcului.

Un investitor privat a deschis în urmă cu doi ani, la marginea satului Sibişel, unul dintre cele mai mari parcuri tematice din România, întins pe aproape o sută de hectare şi împânzit cu machetele unor dinozauri pitici din Ţara Haţegului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite