Farmecul Fundăturii Ponorului. Imagini din colţul de Rai al Transilvaniei, peste care toamna şi-a pus amprenta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fundătura Ponorului. Foto: Claudiu Nelega.  2
Fundătura Ponorului. Foto: Claudiu Nelega.  2

Toamna şi-a pus amprenta pe Fundătura Ponorului, numită şi „Palma lui Dumnezeu”, unul dintre cele mai fermecătoare locuri din România.

Imaginile publicate de Claudiu Nelega dezvăluie farmecul Fundăturii Ponorului, un mic paradis din Munţii Şureanu (Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina), un ţinut mai puţin accesibil, dar căutat de iubitorii de natură şi fotografie.

GALERIE FOTO CU FUNDĂTURA PONORULUI

„Cred că este cel mai fotogenic loc din România. Să dea Domnul ca niciodată drumul ce duce sus în fundatură să nu fie reabilitat, că se duce naibii şi paradisul acesta”, scrie Claudiu Nelega, pe pagina sa de Facebook.

Fundătura Ponorului oferă privelişti spectaculoase în toate anotimpurile, dar toamna platoul înconjurat de dealuri şi stâncării şi străbătut de un pârâu care se ondulează în mijlocul văii şi dispare apoi în munte, se împodobeşte în culori calde, puse în lumină de razele mai blîânde ale soarelui.

Un farmec aparte îi dau însă oamenii locului, ce pot fi întâlniţi luând la pas potecile de munte, pe cai sau trecând cu căruţele, însoţiţi adesea de câini, cu care au grijă de oi şi de vite. Pădurile înconjoară şi protejează ţinutul pe care fotografii l-au numit „Palma lui Dumnezeu”, datorită frumuseţii sale.


Foto: Claudiu Nelega.

fundatura ponorului foto claudiu nelega


Fundătura Ponorului se află în Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina. Aria protejată din Munţii Şureanu cuprinde şase din cele mai spectaculoase rezervaţii naturale din judeţul Hunedoara: Complexul carstic Ponorici - Cioclovina, Peştera Tecuri, Peştera Şura Mare, Cheile Crivadiei, Locul fosilifer Ohaba-Ponor, Peştera Bolii. Aici se află şi siturile arheologice UNESCO de la Sarmizegetusa Regia, Costeşti, Blidaru, Luncani-Piatra Roşie şi aşezările etnografice autentice din Platforma Luncanilor.


Foto: Claudiu Nelega.

fundatura ponorului foto claudiu nelega

Parcul Natural Grădiştea Muncelului - Cioclovina se întinde pe o suprafaţă de 38.184 hectare, pe teritoriul administrativ al comunelor Pui, Orăştioara de Sus şi Boşorod, iar cele câteva sate de pe raza lui sunt risipite pe munte, ori înşirate pe văile unor pârâuri. Toate aşezările sunt înconjurate de pădurea care ocupă peste 70 la sută din suprafaţa rezevaţiei. Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina a fost înfiinţat în 1979, iar din anul 2000 a fost declarat arie protejată de interes naţional. Este situat în Munţii Şureanu, cu subdiviziunile Munţii Orăştiei şi Munţii Sebeşului, fiind mărginit de depresiunile Haţegului şi Orăştiei. Turiştii pot ajunge pe traseele parcului din localităţile Costeşti, Măgureni, Boşorod, Pui, Ponor, Baru, Crivadia şi de pe văile Streiului şi Băniţei.


Foto: Claudiu Nelega.

image

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Românii care trăiesc în „Palma lui Dumnezeu”. Aşa au numit Fundătura Ponorului, colţul de rai ascuns în munţi

VIDEO Bucurie mare la piscina din pădure: turmele uriaşe de mistreţi, cerbii şi urşii împart un ochi de apă din munţi

FOTO Satele tăcute din munţi, ascunse în ţinutul dacilor. Cum trăiesc românii în cătunele din Grădiştea Muncelului

FOTO Tărâmul de vis al cetăţilor dacice: Parcul Natural Grădiştea Muncelului. Povestea ultimului locuitor dintr-un sat invizibil pe harta judeţului Hunedoara

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite