Episodul groaznic al măcelului dintr-un post de jandarmi. Cum s-au răzbunat ostaşii sovietici pentru răspunsul: „Tovarăşe, aici nu e vin, e Poliţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ostaşi sovietici. Ilustrată. Delcampe.net.
Ostaşi sovietici. Ilustrată. Delcampe.net.

Mărturii despre un episod cumplit petrecut în Al Doilea Război Mondial într-un sat din Hunedoara au fost păstrate în arhive. În toamna anului 1944, când trupele sovietice au traversat judeţul Hunedoara, câţiva soldaţi au asediat un post de jandarmi, pentru a se răzbuna după ce un camarad care ceruse doi litri de vin a fost alungat de jandarmi.

Documente păstrate la Arhivele judeţului Hunedoara, vechi de peste şapte decenii, prezintă povestea unor tragedii desprinse parcă dintr-un film de groază, petrecute în toamna anului 1944, odată cu trecerea armatelor sovietice prin Ardeal, spre fronturile din vestul şi nordul ţării. Un episod cumplit a avut loc în satul Baru Mare, unde posul de jandarmi a fost atacat de ostaşii Armatei Roşii, după ce un soldat în stare de ebrietate s-a prezentat la post şi a cerut două kilograme de vin.

„În 27 septembrie 1944, un grup de soldaţi ruşi a intrat în Postul de Jandarmi Baru Mare, unde l-au împuşcat mortal pe şeful postului, Constantin Băiceanu, şi pe fruntaşul Gheorghe Părău, iar pe un jandarm l-au ridicat de la post şi l-au dus în direcţia Haţeg. La post se găseşte şi cadavrul unui soldat rus care a tras cu arma în şeful de post”, arăta o notă informativă din 28 septemrie 1944, a Legiunii de Jandarmi Hunedoara.

A cerut două kilograme de vin
Ancheta a scos la iveală împrejurările mai puţin obişnuite ale celor trei crime. „În ziua de 27 septembrie 1944, în timp ce prin comuna Baru Mare se scurgeau coloanele militare sovietice, două maşini de ostaşi sovietici a căror identitate nu s-a putut stabili, au staţionat pe şoseaua din comuna Baru Mare, în apropierea postului de jandarmi. Cam pe la orele 13, un ostaş sovietic în stare de ebrietate a intrat în localul Primăriei Baru Mare, unde se afla notarul comunei, Bocăniciu Tiberiu, şi secretarul comunal, Pârvu Cornel. Ostaşul sovietic a cerut notarului să îi dea două kilograme de vin. Notarul, temându-se, a plecat din primărie la postul de jandarmi care se află în vecini, după cum reiese din declaraţia sa, cu intenţia de a pleca spre gară, având domiciliul în comuna Pui”, informa Legiunea de Jandarmi Hunedoara.

ostasi sovietici

Soldatul sovietic şi-a pierdut răbdarea aşteptând întoarcerea notarului, astfel că a scos pistolul din dotare şi l-a ameninţat pe secretarul din primărie, somându-l să îi aducă vinul cerut. Bărbatul însă a fugit şi s-a refugiat în Postul de Jandarmi din apropiere, la fel cum făcuse şi notarul. Doi jandarmi aflaţi la post i-au sfătuit pe funcţionari să fugă din calea soldatului, spre gară.

„Tovarăşe, aici nu e vin, e Poliţie”
„Ostaşul sovietic a venit în urma secretarului comunal şi din stradă a intrat în cancelaria Postului, unde se găsea soldatul Ivănuţ Gheorghe, căruia i-a cerut două kilograme de vin. Jandarmul a răspuns: <<Tovarăşe, aici nu e vin, e Poliţie>>. Soldatul sovietic a scos pistolul, l-a îndreptat spre jandarm, cerând să i se aducă repede vin. În faţa ameninţării cu pistolul, jandarmul a ieşit din cancelaria postului, pe uşa ce dă în stradă, cu ostaşul sovietic după el, şi a chemat pe sergentul major Băiceanu Constantin, şeful postului, care se afla în locuinţa sa de peste drum de post. Şeful Postului, venind la post, în uşa Cancelariei a spus de mai multe ori ostaşului sovietic, că <<aici nu este vin, este Poliţie>>. Ostaşul sovietic a îmbrâncit însă pe şeful de post în cancelarie, i-a dat o palmă, l-a ameninţat cu pistolul, spunându-i că dacă nu îi dă vin îl împuşcă”, informau anchetatorii.

Postul de jandarmi asediat
Şeful de post a ordonat jandarmului Ivănuţ Gheorghe să ia arma, a chemat şi pe jandarmul Părău Gheorghe de la bucătărie, care a venit cu arma, şi toţi trei au dezarmat pe ostaşul sovietic, fără a-l lovi, completau autorii raportului. Ostaşul sovietic, dezarmat, a ieşit pe uşa postului şi şi-a chemat în ajutor camarazii. O parte dintre ceilalţi ostaşi au intrat în Postul de Jandarmi, iar ceilalţi au înconjurat clădirea.

„Ostaşul sovietic a luat pe jandarmul Ivănuţ Gheorghe, l-a lovit şi l-a dat afară din cancelaria postului spre curte. O dată cu jandarmul Ivănuţ a ieşit în curte şi fruntaşul Părău Gheorghe. Nu se poate stabili dacă fruntaşul Părău a ieşit din post de frică sau scos de ostaşii sovietici, astfel în cancelaria au rămas numai şeful de post cu ostaşii sovietici. Soldaţii care au înconjurat postul au deschis focul cu pistoalele mitralieră trăgând în geamuri. De teamă, jandarmii au fugit prin grădina postului. Au sărit gardul prin grădina postului şi s-au ascuns într-un boschet la colţul gardului”, notau anchetatorii.

Jandarmul român s-a ascuns în cămară
Ivănuţ a fugit din boschetul în care a stat ascuns şi s-a refugiat în casa unui localnic, ascunzându-se în cămară.

Şeful de post a reuşit să fugă din clădirea asediată, ajungând într-o încăpere din vecinătate, în bucătăria doamnei Elena Mircea, raporta Legiunea de Jandarmi.„Ce să fac căci ne împuşcă ruşii care au înconjurat postul şi trag din toate părţile”, i-a spus femeii care l-a sfătuit să fugă prin grădină.

„În acest timp s-au tras focuri chiar prin geamul bucătăriei unde se afla aceasta. Subofiţerul nu a mai apucat să fugă prin grădină şi s-a refugiat în camera cu alimente a jandarmilor, de unde prin perforarea uşii a fost scos de către ostaşii sovietici, dus în curte, i s-a pus mitraliera în ceafă şi a fost împuşcat mortal”, arată documentele păstrate la Arhivele judeţului Hunedoara.

Împuşcat pe loc
Câţiva ostaşi sovietici au pornit în căutarea celorlalţi doi jandarmi. Gheorghe Părău a fost găsit în boschet şi împuşcat mortal. Ostaşii sovietici au înconjurat apoi casa localnicului în care se refugiase Gheorghe Ivănuţ, au tras mai multe focuri de armă prin acoperiş şi ferestre şi l-au somat pe proprietarul casei să-l predea pe jandarm, căci altfel urmau să îl împuşte.

Un soldat român care locuia în vecini a ajuns la faţa locului şi l-a convins pe jandarm să se predea. Ivănuţ a ieşit din casă şi a fost preluat de ostaşii sovietici, care l-au predat Comandamentului sovietic din Haţeg. După două zile, jandarmul a fost ridicat de căpitanul Ion Damian Ion, care împreună cu un delegat al Comandamentului sovietic, a efectuat ancheta.

„În cancelaria postului a fost găsit împuşcat şi soldatul sovietic care ceruse vin. Se presupune că a fost împuşcat de şeful de post, dar împrejurările care au dus la uciderea ostaşului sovietic nu se cunosc din lipsa de martori, întrucât toţi ostaşii sovietici şi-au continuat drumul”, notau anchetatorii. Identificarea ostaşului sovietic nu s-a putut stabili, acesta neavând asupra sa niciun act.

Cel puţin 13 români au fost ucişi de ostaşii sovietici, în incidentele provocate în toamna anului 1944, în timpul trecerii trupelor Armatei Roşii prin judeţ, spre fronturile din Nordul şi Vestul ţării. De asemenea, cel puţin 10 soldaţi sovietici au murit, ucişi de români, în aceeaşi perioadă, potrivit documentelor păstrate la arhive.


Vă recomandăm şi:

Mărturii cutremurătoare despre „viaţa de câine” a prizonierilor sovietici, în Al Doilea Război Mondial. De ce au vrut să se răzbune pe români după eliberare

Mărturii tulburătoare scoase la iveală după şapte decenii arată cum erau trataţi prizonierii în lagărele de muncă din România celui De-al Doilea Război Mondial şi de ce, în toamna anului 1944, când au fost eliberaţi, mulţi dintre ei au vrut să se răzbune pe români.

Episod sfâşietor din Al Doilea Război Mondial, în imagini rare: bombele aruncate din avion au devastat un vagon cu refugiaţi şi au ucis nouă oameni

Două fotografii vechi de peste şapte decenii, păstrate la Arhive, oferă detalii mai puţin cunoscute despre dezastrele celui De-al Doilea Război Mondial. Imaginile arată urmările unui raid aerian din toamna anului 1944, soldat cu nouă morţi şi patru răniţi.

Scrisoarea emoţionantă a fetei care s-a iubit cu un prizonier sovietic, fugit pe front: „Să am fericirea numai trei zile să mai trăiesc cu tine şi la urmă să mor”

O scrisoare rară, expediată de o tânără îndrăgostită de un fost prizonier sovietic, Vladimir, fugar spre frontul de vest al ţării în toamna anului 1944, a fost descoperită în arhivele Hunedoarei. Scrisoarea unică oferă detalii mai puţin ştiute despre anii tulburi ai războiului mondial şi despre dramele sale.

Măcelul comis de ostaşii sovietici în 1944 într-un sat din Ardeal: „Ne-au spus că pentru fiecare soldat rus de care ne vom atinge, vor executa cinci români”

Detalii mai puţin ştiute despre ororile comise de ostaşii sovietici care au tranzitat Hunedoara în toamna anului 1944 au fost păstrate la arhive. Cel mai cumplit caz a fost masacrul din Sulighete, petrecut după ce un soldat care pornise la jefuit prin sat a fost lovit şi dezarmat de un localnic, căruia îi împuşcase porcul.

Soarta cumplită a româncei care nu s-a lăsat violată de ostaşii sovietici de la 1944. Cum au fost pedepsiţi cei doi călăi

O crimă înfiorătoare comisă asupra unei femei, de doi ostaşi sovietici, a fost pedepsită într-un mod neobişnuit pentru toamna anului 1944, când Armata Roşie se afla în trecere prin judeţul Hunedoara. Arhivele naţionale păstrează detalii despre deznodământul celor doi tanchişti care au ucis o localnică pentru că a refuzat să fie siluită, diferit de al multor altor soldaţi anchetaţi pentru crimele săvârşite.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite