Enduro în Ţinutul Pădurenilor: peste 500 de motociclişti din 20 de ţări sunt aşteptaţi la startul competiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Enduro. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Enduro. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Peste 500 de rideri sunt anunţaţi la Enduro Panorama. Cel mai important eveniment sportiv organizat în Ţinutul Pădurenilor are loc în această săptămână.

Peste 500 de rideri din 20 de ţări iau startul în cea de-a IX-a ediţie a Enduro Panorama. Competiţia s-a dovedit a fi evenimentul sportiv care aduce cei mai mulţi străini în judeţ. În acest an, Enduro Panorama ţine patru zile, iar startul se dă joi, de la ora 14, în Ghelari.

Organizatorii spun că este cel mai mare eveniment sportiv, iar riderii au la dispoziţie trei clase de concurs: clasa A (profi), clasa B (expert) şi clasa C ( hobby). „Avem 500 de participanţi,  până şi la clasa A sunt mulţi rideri înscrişi,  printre care şi pilotul de uzină de la KTM, Lars Enockl, care va testa în Ţinutul Pădurenilor noul KTM în doi timpi, care va apărea în curând pe piaţă. Sunt doar o parte din motivele  pentru care am pregătit nişte probe speciale pentru profesionişti”, spune Paul Grecu, iniţiatorul competiţiei.

Concursul începe joi, de la ora 14. Provocarea din prima zi se întinde doar pe 30 de kilometri, dar, de vineri, începe partea grea a competiţiei, 90 de kilometri pe văi, versanţi sau culmile Munţilor Poiana Ruscăi şi 14 probe speciale. Sâmbătă, riderii au de parcurs aproape 100 de kilometri şi 16 speciale. Duminică, piloţii mai au 30 de kilometri înainte de finiş.

„Avem probe pentru spectatori: joi, cursa este în jurul Ghelariului. Vineri, probele frumoase se pot vedea pe capătul Floreselor sau în jurul satului Alun. Aici avem şi proba în cariera de marmură. Sâmbătă, avem probe speciale pe Hăşdău şi pe Răchitova. Duminică, ne întoarcem în cariera din Ghelari, unde în acest an avem pregătite pentru rideri surprize şi la plecare şi la sosire, astfel încât spectatorii să vadă mereu în acţiune motocicliştii”, a completat Paul Grecu.   


Vă recomandăm să citiţi şi:

Scrisorile emoţionante din satul de marmură, păstrate de şapte decenii: ce drame trăiau românii în anii foametei

Satul Alun din numără mai puţin de cinci locuitori, deşi are peste 50 de case, părăsite în ultimele decenii, o carieră şi un drum de marmură, dar o istorie bogată în evenimente. Câteva scrisori vechi, păstrate de peste şapte decenii, reconstituie frânturi din povestea comunităţii care a dat viaţă locului de la poalele Munţilor Poiana Ruscăi.

Soarta tristă a şcolilor din sate: peste 400 au dispărut în Hunedoara, în 20 de ani, iar clădirile au ajuns grajduri şi ruine

În ultimele două decenii, numărul şcolilor din satele Hunedoarei s-a redus de la 462 la doar 52, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Multe dintre clădirile fostelor unităţi şcolare au rămas în conservare, în aşteptarea unor vremuri mai bune. Altele au ajuns grajduri şi ruine.

Iarna în 1930 pe uliţele din Ţinutul Pădurenilor. Imaginile rare care surprind atmosfera pitorească a satelor

O serie de fotografii realizate la începutul anilor anilor 1930 în satele din Ţinutul Pădurenilor arată cum întâmpinau localnicii iernile grele. Imaginile au fost păstrate în arhivele Muzeului Etnografic al Transilvaniei.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite