Două vapoare vor circula pe râul Mureș, în Șoimuș. Navigația reanimată după aproape cinci decenii VIDEO
0În satul Șoimuș din județul Hunedoara, un sector al râului Mureș a redevenit navigabil. Miercuri, 5 aprilie 2023, al doilea vapor a fost adus în Șoimuș, pentru a fi folosit ca atracție turistică.

În urmă cu un an, autoritățile din Șoimuș au lansat la apă, pe râul Mureș, un vapor folosit în curse de agrement, provenit din Tulcea.
Două vapoare pe Mureș
Malul Mureșului, în apropierea nodului rutier al Autostrăzii A1, a fost amenajat ca loc de relaxare, iar turiștii au fost invitați să se plimbe cu ambarcațiunea de zece locuri.
După ce au observat că plimbările pe râul Mureș, propuse ca atracție turistică, au stârnit interesul oamenilor, autoritățile au adus încă un vapor în Șoimuș, cu o capacitate de 45 de locuri (video).
„Marți, 4 aprilie 2023, a plecat din Orșova din Șantierul Naval și miercuri a ajuns la Șoimuș fratele mai mare Stelar 2. Acesta are o capacitate mai mare pentru a satisface cerințele celor cu autocare sau microbuze care ne vizitează comuna Șoimuș și vor să facă o plimbare pe râul Murea”, a declarat Mihai Gabriel Irimie, primarul comunei Șoimuș.
Cursele de agrement pe Râul Mureș vor începe din 15 aprilie, cu vaporașul Stelar, iar în următoarele săptămâni va putea fi folosit și Stelar 2. Vaporașele vor circula zilnic, între orele 10 și 20, iar prețul unui bilet este de 30 de lei, pentru adulți și 15 lei pentru copii.

Ambarcațiunea Stelar 1, primul dintre vaporașele aduse la Șoimuș, a înviat o tradiție dispărută de aproape jumătate de secol, cea a navigației pe râul Mureș, în Hunedoara.
Râul Mureș, navigabil în trecut
Râul Mureş a reprezentat încă din Antichitate una dintre cele mai importante căi de comunicaţie de pe actualul teritoriu al României. Traversează teritorii din judeţele Harghita, Mureş, Alba, Cluj, Hunedoara, Arad şi Timiş până la frontierele de vest ale României, revărsându-se la aproape 800 de kilometri de izvoarele sale în Tisa, pe teritoriul Ungariei.

Valea Mureşului a fost numită de istorici un întins bulevard al preistoriei, pentru că solurile ei fertile au fost vetre ale celor mai vechi civilizaţii din Europa. În trecut, apele sale erau folosite la transportul sării, aurului, fierului, lemnului, dar şi al flotelor armate. Pe malurile sale s-au dezvoltat, de-a lungul timpului, mai multe porturi, dispărute în prezent.
Pe valea Mureșului au rămas, în schimb, rămăşiţele unor poduri vechi din secolele trecute, adevărate monumente istorice, şi ale brundinelor folosite ca punţi între cele două maluri ale fluviului.