Dispozitivul care reduce consumul de combustibil la camioane va fi prezentat la Geneva de Corneliu Birtok Băneasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corneliu Birtok Băneasă a devenit cunoscut pentru invenţiile din domeniul auto. FOTO: Daniel Guţă
Corneliu Birtok Băneasă a devenit cunoscut pentru invenţiile din domeniul auto. FOTO: Daniel Guţă

Corneliu Birtok Băneasă participă la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva cu o inovaţie menită să scadă consumul de combustibil al camioanelor şi poluarea cu noxe a acestora. Tânărul din Deva este în prezent unul dintre cei mai premiaţi inventatori din ţară.

Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva îşi va deschide porţile în 2 aprilie, iar Corneliu Birtok Băneasă va participa cu o inovaţie menită să scadă consumul de carburant la camioane. Invenţia deveanului se numeşte ”dispozitiv dinamic de transfer al aerului”. Testat pe motoare cu putere mare, dispozitivul a dat rezultate.

„Este o invenţie destinată camioanelor. Am perfecţionat-o şi primele teste le-am realizat în laboratorul de mecanică al Facultăţii de Inginerie din Hunedoara. Prototipul l-am testat pe camioanele unei firme din Deva, rezultatele practice arătând o creştere a puterii motorului cu până la patru la sută, iar economia reală de combustibil a fost de până la şapte la sută”, a spus Corneliu Birtok-Băneasă, care în prezent se află în Geneva.

Dispozitivul care creşte puterea motorului

Deveanul a explicat cum funcţionează inovaţia cu care va participa la Salonul de la Geneva.

Este un dispozitiv destinat transferului de aer prin efectul de captare din afara compartimentului motor pe filtrul de aer sport şi clasic în vederea obţinerii unei curgeri laminare, concentrată a fluxului de aer şi scăderii temperaturii acestuia pentru o creştere a randamentului volumetric al motoarelor cu ardere internă destinate industriei auto, camioane, autobuze, maşini agricole, autoturisme.

Prin aplicarea invenţiei se obţin următoarele avantaje: fluxul de aer transferat către filtru are o curgere laminară concentrată, temperatura scăzută a aerului asigură o bună răcire internă a motorului cu ardere internă şi crează un uşor efect de supraalimentare, care creşte proporţional cu viteza deplasării autovehiculului. Arderile de carburant sunt complete, iar emisiile poluante scad, consumul de combustibil scade”, spune Corneliu.

Inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă prezintă invenţia medaliată cu aur la Geneva

Potrivit inventatorului devean, utilitatea inovaţiei sale este una economică, de reducere a costurilor, prin scăderea consumului de combustibil şi totodată una de reducere a poluării.

image

„Autovehiculele devin prietenoase cu mediul prin scăderea consumului de combustibil şi scăderea emisiilor poluante”, spune Corneliu Birtok-Băneasă. Tânărul se află la cea de-a şasea participare la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, fiind medaliat cu aur în anii 2010, 2012 şi 2013, cu argint în 2009 şi cu bronz în 2011.


Vă recomandăm şi:

VIDEO Inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă a fost premiantul hunedorenilor         Zeci de oameni au venit în această dimineaţă în Piaţa Victoriei din municipiul Deva pentru a-l întâlni pe Corneliu Birtok Băneasă, un tânăr inventator din Deva, ale căror inovaţii în domeniul auto au fost premiate în întreaga lume.

VIDEO Maşina care funcţionează cu aer. Raul Oaida a construit primul autoturism din LEGO, propulsat cu aer comprimat        O invenţie a tânărului Raul Oaida ţine din nou prima pagină a ziarelor din Marea Britanie. Deveanul în vârstă de 20 de ani a construit din piese LEGO o maşină de o jumătate de tonă, care este propulsată de motoare cu aer comprimat.

Raul Oaida va fi cetăţean de onoare al municipiului Deva. Tânărul a uimit Europa cu invenţiile sale           Administraţia locală a Devei a propus acordarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului lui Raul Oaida, tânărul inventator, care a devenit cunoscut în lume după ce a  construit un motor cu reacţie adaptabil pentru biciclete şi o maşină din piese Lego, propulsată cu ajutorul unui sistem bazat pe folosirea aerului comprimat.


 

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite