Inventator român, premiat la Bruxelles pentru filtrul de aer care reduce radical consumul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corneliu Birtok-Băneasă are peste opt medalii de aur la saloanele de inventică FOTO Facebook
Corneliu Birtok-Băneasă are peste opt medalii de aur la saloanele de inventică FOTO Facebook

Inventatorul român Corneliu Birtok-Băneasa a fost premiat cu medalia de aur la Salonului Innova din cadrul Concursului international Bruxelles-EUREKA, desfăşurat între 15 şi 17 noiembrie, pentru  că a reuşit să inventeze şi să omologheze un filtru de aer care poate reduce consumul cu până la 15%. Filtrul va fi pe piaţă de luna viitoare.

Birtok-Băneasa a primit premiul special ARCA pentru eforturile sale din ultimii patru ani în domeniul perfecţionării filtrelor de aer supraaspirante inversate, relatează Hotnews, citând Agerpres.

Pentru a duce la capăt invenţia, inginerul din Deva a muncit mii de ore pentru a ajunge cu proiectul în această fază. Prima oară a fost nevoie de omologarea proiectului, iar apoi găsirea grupului de investitori care să creadă în această idee.

„În acest moment pot spune că invenţa a fost cel mai simplu lucru din acest proces. Ca să faci un produs omologat este nevoie de o susţnere financiară mare, altfel nu poţi evolua, iar invenţia ta rămâne la stadiul de hobby şi o folosesc prietenii. Dacă eşti inspirat, o invenţie se pune pe planetă în două luni de zile şi apoi eşti liniştit“, a declarat inventatorul pentru Agerpres.

Preţ modest pentru filtrul de aer

Inginerul a menţionat că preferă ca producţia filtrelor să înceapă în România, pentru a avea un control foarte strict asupra calităţii produselor realizate aici.

„Vreau să arăt că şi în România se poate ca o invenţie să devină produs. Chiar dacă se spune că în România este multă birocraţie, în cazul meu a fost invers, pentru că toată lumea m-a sprijinit în demersul meu de omologare a filtrului de aer. Am avut nevoie de oameni care să creadă în mine şi iată ca, într-un an de zile, am reuşit să omologhez acest produs şi să punem la punct fluxul tehnologic necesar“, a mai spus inventatorul.

Preţul filtrului ce reduce consumul va fi de aproximativ 350 de lei.

Corneliu Birtok-Băneasa mai are opt medalii de aur pentru invenţiile sale, obţinute din 2008 până astăzi, trei medalii de argint, o medalie de bronz şi cinci premii speciale.

Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul oficial al românului. 

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite