Demolarea minelor Petrila, Paroşeni şi Uricani, o afacere de 50 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au fost organizate licitaţiile pentru demolarea clădirilor şi ecologizarea terenurilor exploatărilor miniere Petrila, Paroşeni şi Uricani, aflate în prezent în proces de închidere. Valoarea totală a contractelor se ridică la 50 de milioane de lei.

Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului, în subordinea căreia se află unităţile extractive de la Petrila, Paroşeni şi Uricani, a organizat cele trei licitaţii pentru demolarea clădirilor şi ecologizarea perimetrelor miniere.

Două societăţi îşi dispută contractele estimate la câteva zeci de milioane de lei, iar câştigătorul licitaţiei va fi anunţat în următoarele două săptămâni, a precizat Aurel Anghel, directorul Societăţii Naţionale de Închideri de Mine Valea Jiului.

Mine închise până în 2018
Valoarea lucrărilor care vor fi contractate pentru Exploatarea Minineră Petrila este estimată la peste 20,5 milioane de lei, fără TVA, în timp ce demolările şi proiectele de ecologizare a terenurilor exploatărilor Paroşeni şi Uricani se ridică la peste 30 de milioane de lei, fără TVA, potrivit zhd.ro.

Până în 2018, cele trei mine, unde în prezent mai lucrează circa 1.700 de oameni, vor fi închise, construcţiile lor vor fi demolate, iar terenurile ecologizate vor primi alte destinaţii. Statul român va suporta costurile investiţiilor.

Soartă pecetluită pentru cea mai veche mină
Valea Jiului, cu o activitate începută în urmă cu un secol şi jumătate. A intrat în declin în urma celor două explozii din 15 noiembrie 2008, soldate cu moartea a 13 mineri şi salvatori minieri, iar după această dată a funcţionat la doar o treime din capacitate. Mina nu s-a mai redresat şi a fost inclusă pe lista minelor neviabile, alături de Uricani şi Paroşeni.

image

Câteva dintre clădirile exploatării, în prezent scoase din uz, au fost preluate de primărie şi au o soartă incertă. Au fost incluse într-un plan de regenerare urbană, realizat cu ajutorul localnicilor şi voluntarilor, care vor să le dea o altă utilitate. Construcţiile industriale ar putea fi transformate în spaţii expoziţionale sau în locuri de agrement, consideră cei care au militat împotriva demolării lor.
FOTO: FACEBOOK / Petrila - Regenerarea unui peisaj industrial.

image

Vă recomandăm şi:

FOTO Valea Jiului la sfârşitul secolului al XIX-lea. Cum a uimit ţinutul „aurului negru“ un celebru geolog englez

Valea Jiului şi Petroşani se arătau călătorilor din secolul al XIX-lea ca locuri sălbatice şi bogate în minerale, unde peste decenii aveau să se amestece vechii stăpâni ai ţinutului care se ocupau cu păstoritul şi „barabele“ – străinii veniţi şi stabiliţi apoi în vale pentru a-şi câştiga existenţa în minele de cărbune. David Ansted, un geolog englez care călătorise în anii 1860 în Valea Jiului, anticipa prosperitatea zonei carbonifere.

Telegondolă, cinema 3D şi aqualand, în oraşul extremelor de la polul sărăciei

Vulcan, unul dintre municipiile cele mai sărace ale judeţului Hunedoara, a reuşit în ultimii ani să atragă investiţii de lux, estimate la peste 15 milioane de euro. Ultima dintre ele este un parc acvatic, care va fi construit cu fonduri de la Uniunea Europeană.

FOTO Valea Jiului refuză să-şi amintească Mineriada din iunie 1990

Evenimentele din 13 – 15 iunie 1990 au lăsat urme adânci în Valea Jiului. La 24 de ani de la cele mai sângeroase mişcări de protest ale minerilor, mulţi dintre foştii ortaci nu vor să mai audă de eticheta de “oi negre” ale societăţii.

FOTO Cine salvează Lupeniul, municipiul dator vândut din Valea Jiului        

Municipul Lupeni din Valea Jiului a ajuns dator vândut la statul român, cu aproape 33 de milioane de lei. Localnicii dau vina pe administraţia locală, primarul pe statul român, însă nimeni nu pare în stare să găsească vreo soluţie de ieşire din situaţia ingrată.

Cum s-a transformat Valea Jiului în Jalea Viului: oraşele miniere hunedorene intrate în cursa supravieţuirii          

Valea Jiului, una dintre cele mai sărace zone din judeţul Hunedoara, a fost măcinată în ultimele două decenii de probleme sociale. Declinul aglomerării urbane s-a accentuat după anul 1995, o dată cu primele disponibilizări masive din minerit, iar în prezent cele şase oraşe din Valea Jiului (Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani) supravieţuiesc cu greu situaţiei dificile din economie.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite