Video Cum arată lucrările întârziate de pe Autostrada Lugoj-Deva. Primele utilaje de foraj au ajuns pe șantierul din vest VIDEO
0Întârziate mai mulți ani, lucrările la Autostrada cu tuneluri, un tronson de peste nouă kilometri rămas nefinalizat din Autostrada Lugoj Deva, se pregătesc să înceapă. Primele utilaje de forat au fost aduse pe șantier.

Primele utilaje folosite la excavări au fost aduse pe șantierul autostrăzii Lugoj – Deva, tronsonul numit Autostrada cu tuneluri (video), datorită ecoductelor proiectate la limita județelor Hunedoara și Timiș.
Mașinile au fost parcate la Margina, unde are loc organizarea de șantier, iar în perioada următoare vor fi aduse și utilaje folosite la forări.
Șantierul autostrăzii cu tuneluri, încă pustiu
Două tuneluri de peste doi kilometri vor fi săpate pe noul tronson al autostrăzii din vestul României, la Holdea, la limita județelor Hunedoara și Timiș. Înainte de începerea lucrărilor la tuneluri, constructorii vor trebui să amenajeze terenul pentru construcții.
Doar o parte din cele 20 de hectare de pădure rămase pe traseul viitoarei autostrăzi au fost defrișate în zona unde vor fi construite tunelurile în lungime de peste doi kilometri, între satul Holdea din Hunedoara și Coșteiu de sus din Timiș.
Asociația Pro Infrastructura, care monitorizează proiectele mari de infrastructură rutieră și feroviară, estima, zilele trecute, că lucrările la Autostrada cu tuneluri vor acumula întârzieri, față de anul 2026, când a fost stabilită finalizarea proiectului.

„În urmă cu aproape doi ani, la 23 iunie 2022, vă spuneam că noi ne-am luat adio de la 2026, termenul limită impus de PNRR. Dacă pe-atunci poate mai exista o minusculă fărâmă de speranță, acum este cert: ne vedem prin 2027 deoarece proiectarea la tuneluri nu este gata, lucrările nu vor începe prea curând și vor dura minim 34 de luni”, informa Pro Infrastructura.
Conform contractului, arăta asociația, în noiembrie 2023 trebuia finalizată proiectarea, însă în prezent proiectul tehnic nu este finalizat, pentru secțiunea care va include tunelurile. Ulterior, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, i-a contrazis pe cei care reclamă întârzierile, afirmând că lucrările la Autostrada cu tuneluri vor fi finalizate înainte de termen.

Pe șantier, deocamdată, nu sunt mobilizate utilaje și echipe de muncitori care să continue amenajarea lucrărilor. Constructorii se pot apuca de lucru de la capătul opus secțiunii cu tuneluri, aflat în zona Margina, unde se încheie porțiunea din Timiș a Autostrăzii Lugoj – Deva, locul unde au fost aduse utilajele.
Autostrada începută în urmă cu un deceniu
Autostrada Lugoj Deva are 100 de kilometri traversează județele Timiș și Hunedoara, din vestul României. A fost proiectată în anii 2000 o regiune de șes și de câmpie, astfel că în mod normal nu ar fi trebuit să ridice mari probleme de proiectare și execuție.
Însă terenul instabil în anumite porțiuni și sectoarele care traversează arii protejate, incluse pe lista siturilor Natura 2000, au impus construcția unor ecoducte și lucrări, condiționate de mai multe avize din partea statului român.
Primul dintre cele patru tronsoane din Autostrada Lugoj-Deva, în lungime de 28 de kilometri a fost finalizat în 2013 în județul Timiș.
Lucrările la celelalte trei loturi, care traversează județele Timiș și Hunedoara, au început în anul următor și au fost date în folosință, cu excepția tronsonului de nouă kilometri aflat în prezent în șantier, în perioada 2017 – 2019.
Lucrările la sectorul de 9,13 kilometri, numit și Autostrada cu tuneluri, au fost oprite din 2017. Licitația a fost reluată de CNAIR, iar în 2022 contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor la tronsonul Margina-Holdea, inclusiv a tunelurilor, a fost atribuit unei asocieri conduse de Spedition UMB, pentru suma de peste 1,8 miliarde de lei, fără TVA, bani alocați de statul român prin Programul Național de Redresare și Reziliență.


























Din vara anului 2023, circa cinci kilometri din traseu au fost decopertați și pregătiți pentru lucrările de construcție de pe „Autostrada cu tuneluri” (video), iar recent au început și lucrările de pregătire a terenului pe restul traseului, unde vor fi construite ecoductele.
Ecoductele din zona Holdea – Coșteiu de Sus vor avea peste doi kilometri și vor forma un culoar „verde” care va permite migrația animalelor sălbatice din Munții Poiana Ruscă spre Munții Apuseni. Sunt necesare atât pentru infrastructura rutieră, dar vor contribui și la protejarea zonei traversate de autostradă, cuprinsă în situl Natura 2000 Podişul Lipovei – Poiana Ruscă.
Finalizarea celor nouă kilometri de autostradă este estimată pentru toamna anului 2026.