Cum arată casa veche de peste un secol transformată într-un muzeu uimitor. Aici sunt comorile din Țara Hațegului VIDEO

0
Publicat:

O casă veche din satul Peșteana, din Hunedoara, a fost transformată într-un loc de poveste, de către un român pasionat de trecutul satelor din Țara Hațegului.

Anton Socaci are propriul muzeu. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Anton Socaci are propriul muzeu. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Anton Socaci, un localnic din satul hunedorean Peșteana, și-a transformat casa veche de peste un secol într-un muzeu al satului hațegan (video), în care păstrează sute de obiecte rare, folosite în trecut de localnici în gospodăriile țărănești.

Printre ele se găsesc și câteva pietre romane, găsite în curtea casei sale.

„Muzeul povestește oaspeților săi viața oamenilor din zonă, din cele mai vechi timpuri și până în zilele noastre. El cuprinde colecții de piatră, carte, ceramică, îmbrăcăminte și obiecte de gospodărie și personale”, spune Anton Socaci.

A adunat zestrea satelor din Țara Hațegului

Satul Peșteana, cu vreo 350 de locuitori, se află în vecinătatea coloniei antice Ulpia Traiana Sarmizegetusa, primul oraș înființat de romani pe teritoriul Daciei, după înfrângerea ei de către armatele împăratului Traian.

În satul Peșteana au fost descoperite o mulțime de vestigii antice, care arată că așezarea a fost locuită din cele mai vechi timpuri. Chiar și biserica medievală, din secolul al XIV-lea, a fost clădită din ruine romane. În ultimele secole, oamenii au trăit din agricultură și creșterea animalelor, au lucrat la exploatarea vastelor păduri din Munții Retezat, Țarcu și Poiana Ruscă și în minele metalice și carierele de marmură din zonă.

O parte din zestrea bogată a trecutului din Țara Hațegului poate fi găsită în gospodăria lui Anton Socaci, pe care acesta și-a transformat-o într-un muzeu etnografic particular. Nucleul său îl reprezintă casa țărănească veche din anul 1896 îngrijită de localnic.

„Casa are trei încăperi: o cameră de zi, o cameră bună - numită în Banat camera de fală - și bucătăria țărănească. Are pivniță și anexe. Ea a fost lucrată destul de bine, din lemn de stejar, pentru că în Țara Hațegului în acele vremuri de la începutul secolului XX, localnicii își făceau case din lemn de stejar, adus din pădurile de pe dealurile din apropiere, ori din alte lemne de esență tare, ca frasinul. Țigla de Jimbolia cu care este acoperită casa este și ea aparte. A rezistat de peste un secol și cred că va mai dăinui cel puțin 100 de ani”, spune Anton.

Muzeul din Peșteana, înființat în anii '90

Toate încăperile, dar și curtea sunt împodobite cu unelte țărănești nelipsite în trecut din casele oamenilor, cu lucruri pe care aceștia le foloseau la munca pământului ori în minerit, cu amintiri ale vieții localnicilor din secolele trecute.

Anton Socaci a lucrat în trecut ca ziarist și s-a dedicat pasiunii pentru obiecte țărănești și rarități din lumea satului începând din anii ’90, când mulți români prefereau să se dispenseze ușor de astfel de lucruri, aruncându-le ori vânzându-le la prețuri derizorii.

„A fost o vreme în care multă lume arunca astfel de obiecte casnice. Veneau așa-ziși pasionați de astfel de lucruri vechi și le luau pentru a le vinde apoi prin Austria și Ungaria, unde ajungeau în colecții și muzee. Eu le-am adunat pentru a le păstra aici, în muzeul pe care l-am amenajat la Peșteana”, spune nea Antonică, după cum îl numesc localnicii.

Muzeul lui Anton Socaci a fost înființat de peste două decenii. Cei care îi trec pragul sunt invitați să viziteze casa, curtea, dar și grădina la capătul căreia Anton Socaci a transformat malul pârâului care traversează satul într-un loc primitor.

În apropiere de satul Peșteana, pot fi vizitate biserica medievală Densuș, colonia Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Retezat și orașul Hațeg.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite