Costul unei cununii religioase în Hunedoara, între gratuit şi 500 de lei, cu sau fără chitanţă
0Cele mai multe biserici din judeţul Hunedoara practică tarife începând de la 100 de lei pentru cununia religioasă în lăcaşul de cult. Unii preoţi nu percep taxe de cununie, dar în alte biserici acestea ajung până la 500 de lei.
Atunci când este percepută, în majoritatea bisericilor ortodoxe din Hunedoara taxa achitată de miri pentru cununia religioasă începe de la 100 de lei.
„Am dat aceşti bani, pentru care am primit chitanţă, pentru a ne putea cununa religios la o biserică din municipiul Hunedoara. Preotul ne-a sfătuit să aducem vin, pişcoturi şi miere, în rest nu ne-a mai cerut alţi bani”, a relatat Aurel, un tânăr din Hunedoara. Într-un alt caz, pe lângă suma de 100 de lei pe care au primit chitanţă, un cuplu din Deva a plătit încă 100 de lei preotului.
„Naşii au dat o şpagă de 100 de lei, în afara celor de 100 de lei plătiţi de noi. Nu le-a cerut-o preotul, dar nici nu a refuzat-o. Ni s-a spus că aceşti bani sunt folosiţi ca ajutor pentru biserică la cheltuielile pe care le au ei cu întreţinerea lăcaşului”, a povestit Ioana, o tânără proaspăt căsătorită la o biserică din municipiul Deva.
Slujbe gratuite
Există şi cazuri în care preoţii nu percep niciun fel de taxe pentru cununia religioasă. „Ficare preot îşi stabileşte singur ce taxe percepe la cununie. Eu nu le percep niciun fel de taxe mirilor pentru cununie”, a precizat un preot din Deva. Un cuplu din Ghelari a trecut printr-o asemenea situaţie. „Ne-am cununat la o biserică din Ghelari şi l-am întrebat pe preot dacă trebuie să plătim, însă ne-a refuzat. Nu a vrut să accepte niciun leu”, a povestit Andrei, un hunedorean însurat recent.
Pe de altă parte, alţi hunedoreni spun că nu au primit chitanţe pentru taxele de cununie plătite. „Când m-am căsătorit, mie preotul nu mi-a spus de niciun fel de taxă de cununie, dar i-a chemat pe naşi în altar, iar aceştia au dat cantorului 200 de lei”, a relatat Ioan. Au fost cazuri în care sumele percepute de slujitorii Bisericii au întrecut aşteptările enoriaşilor. "Am dat 450 de lei, ca naşii, la o biserică din Hunedoara, iar o colegă de-a mea, care a fost naşă de cununie la o altă biserică din municipiu, a plătit preotului 500 de lei", a spus Mariana, o hunedoreancă. În unele sate din zona Haţegului, enoriaşii spun că au dat şi ei preotului până la 500 de lei, pentru a oficia ceremonialurile de cununie.
Vă recomandăm şi:
La Vaslui, cu cât biserica este mai titrată, cu atât cresc şi preţurile la serviciile religioase La Vaslui, preţurile pentru cununiile religioase variază de locul unde este situată biserica. Cu cât lăcaşurile de cult sunt mai aproape de centrul oraşului cu atât cresc şi pretenţiile preoţilor, tarifele fiind aproape duble. Cele mai scumpe cununii religioase sunt la mănăstiri, unde naşii trebuie să scoată din buzunar între 1000 şi 1500 lei.
Între 50 şi 400 de lei, taxele pentru serviciile oficiate de slujitorii Domnului. Sărăcii sunt scutiţi de la plată Între 50 şi 400 de lei sunt cuprinse taxele bisericeşti pe care le achită călărăşenii pentru serviciile oficiate de slujitorii Domnului: botez, cununie şi înmormântare. Pentru uniunea dintre un bărbat şi o femeie în faţa lui Dumnezeu, naşii, părinţii spirituali ai mirilor, scot din buzunar de la 100 de lei şi până la 350 de lei.
Cât costă cununia religioasă la Arad Postul Paştelui a trecut, iar potrivit calendarului ortodox cei care doresc se pot cununa religios în biserici. Mirii şi naşii trebuie însă să ştie că orice serviciu religios costă.