Comoara din fântâna vie din Castelul Corvinilor. Monedele aruncate de turiști vor fi scoase din puț
0Castelul Corvinilor din Hunedoara va intra într-o nouă etapă de restaurare, finanțată de Uniunea Europeană. Lucrările vizează refacerea unor locuri mai puțin cercetate și puse în valoare.
Castelul Corvinilor va intra într-o nouă etapă de restaurare, finanțată de Uniunea Euopeană. Lucrările vizează refacerea unor locuri mai puțin cercetate și puse în valoare.
Noi lucrări la Castelul Corvinilor
Peste 26 de milioane de lei vor fi investite în restaurarea ansamblului medieval Castelul Corvinilor din Hunedoara. Lucrările, finanțate de Uniunea Europeană, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă au fost scoase la licitație publică de Primăria Hunedoara.
Restaurarea va cuprinde lucrări complexe de consolidare şi de reabilitare a unor locuri, care nu au putut fi cuprinse în proiectul derulat în prezent la castel. Unul dintre obiectivele investiției este restaurarea frescelor interioare și exterioare din castel.
„Sunt vizate frescele interioare de pe Turnul Buzdugan, Turnul Vechi de Poartă și Turnul Pustiu și frescele din interiorul Sălii Dietei, Bucătăriei Nobiliare, capelei, Galeriei suspendate, fațadei capelei, elemente de valoare artistică excepțională”, se arată în proiect. Vor fi recreate și picturile de pe peretele Camerei de Aur, de la etajul Loggiei Matia, conform documentelor grafice din arhive.
Pardoseala din Sala Cavalerilor va fi înlocuită, fiind degradată, cu o pardoseală identică. Subsolul Sălii Cavalerilor va fi cercetat arheologic și restaurat. Alte lucrări urmăresc refacerea celor două poduri de acces. Stâlpii de susținere ai acestora vor fi consolidați, iar instalațiile și elementele degradate vor fi înlocuite.
Fântâna vie va fi curățată
De asemenea, fântâna din curtea interioară a Castelului Corvinilor, în care de-a lungul timpului turiștii au aruncat cantități mari de monede, va fi curățată și reabilitată. Obiceiul aruncării monedelor în fântână datează de mai multe decenii, iar între timp nimeni nu a mai ajuns pe fundul puțului pentru a lucra la decolmatarea acestuia.
În secolul al XVII-lea, când Castelul Corvinilor s-a aflat în posesia mai multor familii de principi din Transilvania, fântâna din curtea lui purta numele de „fântâna vie”, potrivit inventarului lui Janos Bajoni.
Săpată în stâncă de trei prizonieri turci, potrivit legendei, ea era atestată din vremea Huniazilor. Tradiția spune că Ioan de Hunedoara le-ar fi promis prizonierilor că dacă vor găsi apă în stânca pe care a fost zidit castelul vor fi eliberaţi. Turcii au dat de apă, la aproape 30 de metri adâncime, însă între timp, voievodul Transilvaniei a murit, iar soţia sa Elisaneta Szilagyi nu a mai respectat promisiunea acestuia şi a poruncit decapitarea prizonierilor.
Lângă fântână, pe zidul capelei se află o inscripţie în arabă, legată de legenda săpării, ale cărui cuvinte au fost traduse astfel: „Cel care a scris această inscripţie este Hasan, care trăieşte ca rob la ghiauri, în cetatea de lângă biserică”.
Cercetările arheologice contestă veridicitatea legendei, iar potrivit unor documente, fântâna ar fi fost, de fapt, o cisternă de apă, prelungită printr-un alt tunel care duce către râul Zlaşti, ce curge la poalele Castelului Corvinilor.
Statuia războinicului de pe Turnul Buzdugan, reparată
Turnul Buzdugan, dar și amura cavalerului din vârful Tunului Buzdugan vor fi restaurate.
Turnul Buzdugan, un fost turn de observaţie în vremea lui Ioan de Hunedoara, purta acest nume după forma semisferică pe care acoperişul lui o avea în trecut, schimbată în urma restaurării din secolul al XIX-lea. A fost considerat cea mai impresionantă şi masivă construcţie din zona nordică a Castelului Corvinilor.
El se suprapune colţului iniţial al cetăţii. Turnul Buzdugan a fost decorat cu motive geometrice şi florale, dar şi cu elemente de tehnică militară şi scene din viaţa oraşului. Acoperişul său a fost supraînălţat în secolul al XIX-lea, iar pe vârful acestuia a fost aşezată în 1874 o statuie din bronz reprezentând un soldat medieval.
Castelul Corvinilor, în șantier din 2019
Lucrările vor mai aduce îmbunătățiri și în Groapa Urșilor, Groapa Leilor, Terasa de Artilerie, podul Capelei, Turnul Toboșarilor, Turnul Capistrano, Aripa Zolyomi, la intrarea principală în castel și zidurilor de incintă.
Castelul Corvinilor a fost construit la mijlocul secolului al XV-lea, de puternica familie a Huniazilor, iar în istoria sa de aproape şase secole a trecut printr-un lung şir de transformări, care i-au adus înfăţişarea din zilele noastre.
Cele mai recente lucrări de restaurare, estimate la cinci milioane de euro, se derulează din 2019, printr-un proiect european, și vor trebui finalizate în acest an.
Actualele lucrări la Castelul Corvinilor vizează reabilitarea spaţiilor: Turnul pictat, Bucătăria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuinţa sudică), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Fântâna, Capela, Groapa Urşilor, Bastionul muniţiilor, Galeria suspendată şi Turnul Nje Boisia.