Clădire emblematică din Hunedoara anilor '50, salvată de la demolare. A devenit monument istoric VIDEO

0
Publicat:

Fosta fabrică de pâine construită în anii '50 în Hunedoara a fost salvată de la demolare. Un centru comercial ar urma să fie construit în jurul clădirii istorice.

Fosta fabrică de pâine din Hunedoara. Foto: Daniel Guță
Fosta fabrică de pâine din Hunedoara. Foto: Daniel Guță

Un centru comercial va fi construit în jurul fostei fabrici de pâine din Hunedoara, salvată de la demolare în 2020 și ulterior clasată ca monument istoric.

În anul 2020, clădirea fostei fabrici de pâine, considerată de unii localnici un simbol pentru Hunedoara anilor '50, urma să fie demolată pentru a face loc unui centru comercial.

Asociaţia „Monumentum”, coordonatoare a unor proiecte de restaurare a unor construcţii de patrimoniu prin „Ambulanţa pentru monumente” s-a opus distrugerii clădirii din anii ’50 și a solicitat clasarea ei, în regim de urgență, pe lista monumentelor istorice.

Demersurile au fost susținute și de Institutul Național al Patrimoniului, care arăta că Hunedoara, a fost una dintre puținele localități unde a fost aplicată și experimentată o formă a realismului socialism, prin clădirile ei reprezentative ale epocii (video).

„Alături de alte edificii, precum Restaurantul Corvinul, Gara Hunedoara, Teatrul, Arena sportivă, Spitalul municipal, Fabrica de pâine este una dintre clădirile valoroase și reprezentative pentru perioada planurilor de sistematizare și dezvoltare a orașului nou. Printr-o serie de construcții separate, dar și în ansamblul său, Hunedoara reprezintă un studiu de caz în ceea ce privește arhitectura anilor ’50 ai secolului XX, fiind un caz notoriu încă din epocă și totodată prima investiție de amploare în domeniul industrial”, arăta Institutul Național al Patrimoniului, într-un memoriu transmis Primăriei Hunedoara.

Fosta fabrică de pâine din Hunedoara, aproape ruinată

Clădirea fabricii de pâine, ajunsă într-o stare avansată de degradare nu a mai fost demolată atunci, iar demersurile pentru clasarea ei ca monument istoric de categoria a doua au continuat. În decembrie anul trecut a fost emis ordinul de clasare a clădirii.

Fabrica de pâine din Hunedoara. Foto: Daniel Guță
Fabrica de pâine din Hunedoara. Foto: Daniel Guță

Recent, compania care deține clădirea fostei fabrici de pâine, anexele și terenurile acesteia, a solicitat administrației locale elaborarea Planului Urbanistic Zonal pentru construcția unui centru comercial în zonă, însă a renunțat la demolarea fostei fabrici de pâine.

Proiectul prevede demolarea unor anexe și reamenajarea zonei pentru viitoarele construcții.

„Pe limita de proprietate nu se va realiza nici un fel de împrejmuire, astfel încât să nu fie obturată vizibilitatea monumentului istoric Fabrica de pâine LMI HD II-m-B-21193”, se arată în solicitarea de elaborare a PUZ-ului.

Fabrica de pâine, reper pentru Hunedoara anilor ‘50

Fabrica de pâine din Hunedoara și-a început activitatea la începutul anilor ’50, fiind una dintre cele mai mari din vestul România. În interiorul ei funcționa o mică industrie a panificației, care asigura zilnic o parte din hrana miilor de muncitori din combinatul siderurgic Hunedoara.

Fabrica de pâine din Hunedoara. Foto: Daniel Guță
Fabrica de pâine din Hunedoara. Foto: Daniel Guță

„Zi și noapte la fabrica de pâine, ca și în secțiile cu foc continuu ale combinatului, se desfășoară o activitate febrilă. Fără întrerupere, elevatorul ridică la etajul III saci grei cu făină. Aici făina este trecută prin niște site de unde prin conducte ajunge la etajul II. La acest etaj temperatura este în tot timpul ridicată între 36-40 de grade. Este și normal ca temperatura să fie așa, deoarece aici se face aluatul. Lângă câteva vase mari pe roți, lucrează frământătorii. Ei sunt aceia care dozează făina, apa și drojdia, pentru dospirea aluatului și dirijează frământarea automată. După ce s-a produs fermentarea, aluatul este transportat cu un etaj mai jos, în sala cuptoarelor. Coacerea nu durează mai mult de 40 minute, după care produsul finit plinea este evacuată pe o bandă rulantă, apoi încărcată pe niște cărucioare și transportată la magazie. De aici pâinea ia drumul spre unitățile de desfacere”, informa ziarul local „Uzina noastră”, în 1960.

La acea vreme, fabrica producea zilnic peste 25 de tone de pâine neagră, o tonă de pâine intermediară și de secară, 3.000 de franzele, 150 de pâini albe de câte două kilograme, mii de cornuri și chifle. Vechea construcție a fost dezafectată din anii 2000.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite