Chinezii au vrut să copieze Mănăstirea Prislop, în Beijing. Un fost baron local le-a dat ideea, inspirat de Arsenie Boca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihail Rudeanu susţine că oficialităţile din China au fost de acord cu propunerea sa de a construi replica mănăstirii Prislop, în Beijing, însă pentru că statul român nu a finanţat iniţiativa lui, fostul şef al Consiliului Judeţean Hunedoara, din vremea guvernării Năstase, s-a mulţumit să ducă în Parcul Lumii din Beijing o troiţă de trei metri.

O replică în mărime naturală a Mănăstirii Prislop urma să fie ridicată în Parul Lumii din Beijing, susţine Mihail Rudeanu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara în epoca baronilor locali din timpul guvernării Adrian Năstase.

Rudeanu a relatat, în cadrul unei conferinţe de presă, că a propus oficialităţilor chineze ridicarea copiei bisericii, inspirat de Arsenie Boca, pe care îl cunoscuse în copilărie, în vremea în care călugărul îi vizita familia din satul Cinciş, apropiat Mănăstirii Prislop.

„În 1998 am dorit să construiesc Mănăstirea Prislop la Beijing. Am discutat cu conducerea Ministerului Culturii de acolo şi cu vice-preşedintele administraţiei locale a Beijingului şi iniţial nu au fost de acord. Eu voiam să fac o mănăstire aproape de Zidul Chinezesc. Au spus că orice putem face, dar mănăstire nu”, spune Rudeanu. După o nouă vizită în China, afirmă Rudeanu, oficialii comunişti din Beijing au fost de acord cu propunerea sa. 

„Tot timpul în cele 30 de minute ale discuţiei, mi-au arătat tot felul – să fac Casa Poporului, să facem replici din Brâncuşi orice doresc eu… Eu stăteam şi mă uitam la dânşii şi mă rugam la părintele Arsenie: „Părinte luminează-le mintea să spună ce doresc eu”. La un moment dat i-am zis domnului Lupeanu să le spună ce vreau eu să fac şi am scos din buzunar o carte poştală cu Mănăstirea Prislop. Când au văzut-o au spus: „Asta da!” Ne-au spus să ducem doi călugări şi obiecte de cult ortodox şi să le punem la vânzare. Numai minunea părintelui Arsenie a făcut ca ei să fie de acord cu Mănăstirea Prislop la scară unu la unu, exact cum este la Prislop”, afirma Rudeanu, potrivit zhd.ro. Proiactul nu a mai fost realizat, din motive financiare, costul investiţiei fiind de 200.000 de dolari, bani pe care statul român nu a fost de acord să îi ofere.

Le-a dus chinezilor o troiţă

 „Am venit în ţară, am făcut toate proiectele, au venit şi cei din China şi au făcut un proiect… Mi-au dat un loc de 300 de metri pătraţi în Parcul Lumii.. Mi-au spus că o să coste 200.000 de dolari, dar eu să vin, oficial, cu 50.000 de dolari. Oficial, prin hotărâre de guvern, trebuia să obţin aceşti bani… Am făcut trei proiecte de hotărâre de guvern la toate guvernele care au fost. Nu s-a materializat. Nu ştiu de ce, n-a vrut nimeni. Ca eu să nu pierd locul, am făcut o troiţă. Am dus o troiţă de aproape trei metri în China. Toţi, în avion, vorbeau că am mers cu o cruce… De ce am dus troiţa? În proiectul nostru erau trei ani în care dacă nu construiam se pierdea locul. Eu am zis că duc crucea ca să-l ocup. Am dus troiţa, iar din marmură am făcut două postamente cu flacără în ele. Flacăra au pus-o chinezii, nu eu”, a povestit Mihail Nicolae Rudeanu, fost preşedinte al Asociaţiei Română de Prietenie cu Republica Populară Chineză

Mihail Nicolae Rudeanu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara din anii guvernării Năstase, a fost medic veterinar. După evenimentele din decembrie 1989, Rudeanu a intrat în rândurile foştilor revoluţionari cu certificat şi a devenit apoi şef al unei asociaţii a revoluţionarilor. Mihail Rudeanu a intrat în politică la începutul anilor 1990. S-a orientat spre PDSR, devenind liderul partidului la nivel judeţean şi apoi din 2001 până în 2005, lider al Partidului Social Democrat. O dată cu instalarea guvernului condus de Adrian Năstase, Mihail Rudeanu a preluat funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara.

Mihail Rudeanu a devenit şi cetăţean de onoare al judeţului Hunedoara, alături de fratele său, preotul Octavian Rudeanu, care a deţinut în acea vreme funcţia de director al Direcţiei de Cultură Hunedoara. Din 2004, cariera politică a lui Mihail Rudeanu a intrat în declin, după ce acesta nu a mai reuşit să obţină funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara. A rămas consilier judeţean, iar ulterior a devenit şef al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara.


Vă recomandăm şi:

Autobiografia părintelui Arsenie Boca, din temniţă: „Nu am dansat şi nu-mi puteam închipui aşa ceva. Cu fetele mi-am propus să nu fac nicio cunoştinţă”

Părintele Arsenie Boca a relatat, într-o declaraţie autobiografică pe care a scris-o în timpul unei anchete la care era supus în 1945, o serie de amănunte neobişnuite despre viaţa sa. În mărturia sa, călugărul îşi dezvăluie personalitatea complexă, orientată spre trăirile interioare, spre studiu, artă şi spiritualitate.

Arsenie Boca şi ateii: „La două feluri de oameni le spune Dumnezeu nebuni“

Duhovnicul Arsenie Boca a acordat o atenţie deosebită, în învăţăturile sale, ateismului,  pe care îl considera dăunător. Călugărul afirma însă că orice om trebuie lăsat să fie liber în credinţa sau necredinţa sa.

Pelerinajul la Prislop acum 90 de ani: de ce mulţimile se adunau la mănăstire cu decenii înainte de Arsenie Boca

Mănăstirea Prislop, unde a fost înmormântat părintele Arsenie Boca, a fost în ultimele secole unul dintre cele mai iubite locuri din Ţara Haţegului. O mulţime de legende s-au ţesut în jurul ei, iar fotografiile vechi de aproape un secol arată că şi în acea vreme aşezarea era foarte căutată de pelerini.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite