Video Centrul istoric din Orăștie își recapătă farmecul de altădată. Restaurarea, la final VIDEO

0
Publicat:

Centrul istoric din Orăștie (video) păstrează mai multe clădiri valoroase, unele din epoca medievală, cele mai multe din secolul al XIX-lea. Piața se află în șantier de restaurare de peste doi ani, iar lucrările, aflate la final, ar putea reda farmecul vechii așezări.

Centrul istoric din Orăștie a intrat în șantier din anul 2020, iar lucrările se apropie de final. Întreaga piață din jurul catedralei ortodoxe Sfântul Nicolae, clădită în anii 1936 – 1943, a fost reamenajată.

Unele artere rutiere au devenit zone pietonale, fântânile arteziene, parcul și zonele verzi au fost refăcute, iar mobilierul urban și instalațiile de iluminat au fost înlocuite cu unele moderne. Peste 20 de milioane de lei au fost investite de autoritățile locale în reconfigurarea centrului istoric.

Statuia lui Burebista din centrul istoric din Orăștie. Foto: Daniel Guță
Statuia lui Burebista din centrul istoric din Orăștie. Foto: Daniel Guță

Clădiri istorice din Orăștie, restaurate

Casa de cultură din centrul istoric din Orăștie, veche din 1870, este și ea restaurată. Investiția, care include și reabilitarea străzii Dacilor, din vecinătatea ei, se ridică la 26 de milioane de lei.

Un muzeu dedicat civilizaţiei dacice este amenajat în municipiul Orăştie, după reabilitarea clădirii unde în trecut a funcţionat spitalul din municipiu. Costurile investiției, finanțată din fonduri europene, sunt de aproximativ 24 de milioane de lei.  

Cetatea medievală Orăștie se află în șantier din 2020 și va fi restaurată cu fonduri europene, printr-o investiție de circa 22,5 milioane de lei. Zidurile și turnurile fortăreței sunt refăcute, iar incinta este reamenajată. Din interiorul ei, turiștii vor putea vizita cele două biserici vechi, Rotonda, dar și noul muzeu al civilizației dacilor.

Orăștie, orașul medieval din Hunedoara

În municipiul Orăștie s-au păstrat vestigii ale unei așezări antice, traversate de un drum roman, însă locul s-a dezvoltat odată cu cetatea construită pentru coloniștii sași în evul mediu.

Cetatea medievală din Orăștie. Foto: Daniel Guță
Cetatea medievală din Orăștie. Foto: Daniel Guță

Cetatea medievală Orăştie datează din secolul al XII-lea, potrivit istoricilor, şi a fost ridicată pe amplasamentul unei alte cetăţi, de pământ, înconjurată de mlaştini, care a fost datată în secolele X-XI. În jurul anului 1334, șapte localități făceau parte din Scaunul Orăștiei.

„Cetatea medievală Orăștie, construită din piatră dură, se afla așezată în centrul orașului și măsura 300 de pași în lungime și aproximativ tot atâta în lățime. Grosimea zidului era de 1 - 1 /2 stânjeni, iar înălțimea de patru stânjeni (1 pas = 0,3 metri; un stânjen = 1,89 metri). În interiorul său era prevăzut cu contraforturi și metereze. La nivelul solului prezenta deschideri spre șanțul de apă înconjurător, în epoca principatului existau opt bastioane, din care până la mijlocul secolului al XIX-lea au rezistat timpului doar trei. Acestea se foloseau în diferite scopuri: unul ca loc de tortură, iar celelalte două ca depozite de pulbere și vin. Turnul principal semicircular a dispărut, locul acestuia fiind luat de clădirea impunătoare ce se poate vedea și astăzi. Fortificația a avut patru porți, toate dispărute până în veacul al XIX-lea ca și unele construcții anexe ridicate ulterior în șanțul de apărare. Intrarea principală avea două inscripții: una datând din 1629 cu deviza „dulce et decorum est pro patria mori“, iar alta datând din timpul lui Iosif al II-lea, cuprinzând un fragment de psalm”, informa istoricul Anton E. Dorner, citând un manuscris din secolul al XIX-lea.

Bisericile din cetatea medievală Orăștie

În interiorul fortificației se află două vechi biserici, reformată și evanghelică și ruinele unei Rotonde, o capelă ridicată în urmă cu aproape 1.000 de ani din piatră şi mortar, recunoscută ca fiind una dintre cele mai vechi astfel de monumente din România.

Actuala biserică reformată a fost la origine biserică romano-catolică. Ioan de Hunedoara ar fi dispus ridicarea unui turn de unde putea fi supravegheată Valea Mureşului şi ţinuturile de la vest, spre Munţii Retezat.

„Turnul bisericii ridicat inițial din ordinul lui Ioan de Hunedoara în amintirea luptei de la Sântimbru (1442), avea înălțimea de 27 de stînjeni (n.r. aproape 50 de metri) și din care pe vreme senină se putea vedea conturul orașului Alba Iulia. La începutul lunii iunie al anului 1838 acesta s-a prăbușit, în locul rămas liber ridicându-se noul turn, mai mic, de numai 18 stânjeni. Sfera de bronz din vârf a fost lovită de un fulger în anul 1809, fiind înlocuită cu una nouă. Pe aceasta s-au însemnat toate datele conținute de vechiul glob, printre care și cel din timpul lui Gheorghe Rakoczi I, în care se preciza că turnul a fost reconstruit în anul 1631 din dispoziția principelui. Edificiul a suferit și alte stricăciuni din cauza unor descărcări electrice în anii 1752, 1768, 1784. În partea sa superioară se poate vedea și azi ceasul construit în anul 1720”, arăta istoricul Anton E. Dorner.

În jurul anului 1661, orașul a fost distrus din temelii de oștile otomane ale lui Ali Pașa, pentru că localnicii nu l-ar fi pedepsit pe principele fugar Ioan Kemeny, urmărit de otomani.

În secolele următoare, Orăștie a devenit unul dintre orașele importante ale Transilvaniei, locuit de români, dar cu comunități importante de maghiari, sași și evrei.

În prezent, aproape 90% din populația de circa 18.000 de locuitori a Orăștiei este reprezentată de români.

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite