Cel mai spectaculos turn din Castelul Corvinilor a fost redeschis. Cum arată după restaurare VIDEO
0
Lucrările de reabilitare a Turnului nou de poartă din Castelul Corvinilor au fost realizate, iar monumentul a reintrat în circuitul turistic.
La Castelul Corvinilor a fost redat circuitului de vizitare Turnul nou de poartă, o construcţie medievală spectaculoasă, cuprinsă în proiectul de reabilitare a ansamblului istoric din Hunedoara.
VIDEO CU TURNUL
„Vizitatorii vor putea vizualiza în încăperea de la etajul turnului o expoziţie cu artefacte medievale şi moderne, din colecţiile Muzeului Castelul Corvinilor, apoi vor putea ieşi pe galeria de lemn pentru a admira atât Castelul cât şi Hunedoara. Accesul se face prin scara spirală, unde pentru siguranţa vizitatorilor, s-a montat o balustradă din fier forjat şi s-a reabilitat sistemul de iluminare”, a informat Muzeul Castelului Corvinilor.
Turnul nou de poartă a trecut, în ultimul an, printr-un proces de restaurare în cadrul proiectului „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural Castelul Corvinilor”, finanţat din fonduri europene, cu o valoare totală de aproximativ cinci milioane de euro.
Curtea interioară, văzută din turn. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Turnul nou de poartă serveşte în prezent ca poartă principală de intrare în Castelul Corvinilor, pe podul care în trecut era mobil, ridicat printr-un sistem de prâghii. Este o construcţie masivă, cu un parter înalt, completat de trei niveluri de apărare, prevăzute cu deschideri pentru arme de foc.
Castelul Corvinilor. Turnul nou de poartă. ADEVĂRUL
Potrivit istoricilor, dintre elementele originale gotice din compunerea turnului se remarcă un burduf aşezat pe patru console şi un balcon masiv. Turnul era prevăzut cu o cameră de gardă a garnizoanei şi tot aici se afla închisoarea. Impresionează prin înălţimea sea şi prin priveliştea oferită turiştilor care urcă în balconul său.
Turnul Buzdugan şi Hunedoara, văzute din Turnul Nou de Poartă. Foto: ADEVĂRUL

Castelul Corvinilor a fost construit la mijlocul secolului al XV-lea, de puternica familie a Huniazilor, iar în istoria sa de aproape şase secole a trecut printr-un lung şir de transformări, care i-au adus înfăţişarea din zilele noastre.
Panorama Hunedoarei, văzută din turn. Foto: Daniel Guţă

Vă recomandăm să citiţi şi:



























