Video Ceaușescu a râs pe seama Castelului Corvinilor: „L-ați făcut în mijlocul combinatului”. Acum zona renaște fără industrie

0
Publicat:

Aflat la poalele Castelului Corvinilor și sufocat în trecut de marile construcții ale combinatului siderurgic, centrul vechi al Hunedoarei urma să fie demolat. Chiar și Ceaușescu a râs pe seama acestei zone. Acum, locul a devenit o atracție turistică după ce uzinele au fost demolate.

Ceaușescu în vizită la Hunedoara. Arhiva CSH. Castelul și centrul vechi. Foto: ADEVĂRUL
Ceaușescu în vizită la Hunedoara. Arhiva CSH. Castelul și centrul vechi. Foto: ADEVĂRUL

În anii ‘50, regimul comunist plănuia abandonarea Centrului istoric al Hunedoarei, pentru a crea un cordon de vegetație menit să protejeze de poluarea provenită de la combinat noul oraș muncitoresc ridicat atunci, pe dealurile Hunedoarei.

Centrul istoric din Hunedoara, numit și Centrul vechi, a redevenit atractiv după mai multe decenii în care localnicii l-au privit ca pe un loc de tranzit spre Castelul Corvinilor, combinatul siderurgic și Ținutul Pădurenilor.

Primul pod construit peste râul Cerna din Hunedoara (video - Adevărul) în ultima jumătate de secol a fost deschis, iar turiștii îl folosesc ca loc pentru a-și face fotografii.

Noul pod, contestat de unii localnici, se numără printre atracțiile centrului istoric al Hunedoarei, aflat în reabilitare.

În jurul său, piața și mai multe clădiri de epică din Centrul istoric se află în reabilitare, împreună cu malurile râului Cerna și străduțele care leagă zona de Castelul Corvinilor, aflat la circa 500 de metri.

Urma să fie demolat

În anii ‘50, când Hunedoara a fost transformată într-un oraș muncitoresc, regimul comunist plănuia abandonarea centrului vechi.

„Puţină lume ştie că au existat discuţii foarte mari între arhitecţi şi autorităţile locale pentru abandonarea centrului vechi şi crearea unei perdele de vegetaţie, tocmai pentru a proteja oraşul de combinat. Abandonarea aceasta presupunea tăierea fondurilor pentru renovarea clădirilor, astfel încât acestea să se deterioreze în timp. Demolarea centrului vechi ar fi făcut ca autorităţile să-şi piardă orice legitimitate în faţa locuitorilor, dar, chiar şi aşa, în cele din urmă s-a decis că centrul vechi este o parte importantă a oraşului şi că ea trebuie salvată”, arăta Mara Mărginean, autoarea volumului „Ferestre spre Furnalul Roșu. Urbanism și cotidian în Hunedoara și Călan (1945 - 1968)”, potrivit publicației Replica Hunedoara.

Centrul vechi al Hunedoarei, mărginit de combinat

În primii ani de comunism, dealurile Hunedoarei au fost ocupate de primele cartiere de blocuri, menite să găzduiască familiile de muncitori venite să lucreze în combinatul siderurgic și la întreprinderea de construcții care construia noul oraș muncitoresc și uzinele sale. Populația Hunedoarei a crescut vertiginos de la circa 8.000 de locuitori înainte de Al Doilea Război Mondial, la peste 60.000 de locuitori în anii ‘60.

Centrul istoric, cu casele sale vechi înșirate pe străduțele de la poalele Castelului Corvinilor (video), cu clădirile din secolul al XIX-lea, ridicate în jurul pieței traversată de râul Cerna nu se încadra în tiparele arhitecturii socialiste. Autoritățile au propus chiar demolarea unor construcții, însă planurile au fost amânate pentru o perioadă în care spațiul locativ avea să fie suficient pentru populație.

Cu timpul, însă cele mai multe clădiri de epocă au fost lăsate să se degradeze, iar piața a rămas un loc de tranzit al muncitorilor din Combinatul Siderurgic Hunedoara, al călătorilor spre Castelul Corvinilor și al celor care așteptau cursele spre așezările din Munții Poiana Ruscă, pe drumurile care urcau pe văile Cernei, Zlaștiului și Runcului.

În jurul vechiului centru - folosit în trecut ca târg al pădurenilor - combinatul siderurgic s-a extins și s-a înălțat tot mai mult (foto: Peter de Graaf, anii 90. Sursa: ramblings.nz)

Castelul Corvinilor a ajuns să fie înconjurat aproape complet de construcții și instalații industriale, în timp ce funinginea și fumul roșiatic provenite din combinat i-au dat monumentului un aspect cenușiu.

Cum ar fi râs Ceaușescu de Castelul Corvinilor, sufocat de industrie

Unii localnici își amintesc un banc care circula pe seama înfățișării din comunism a locurilor de la poalele castelului medieval, ridiculizate de Nicolae Ceaușescu în timpul unei vizite la Hunedoara: „Ceaușescu aflat în vizită în Hunedoara vede Castelul Corvinilor înconjurat de uzinele metalurgice și spune: Foarte frumos combinatul, dar de ce a trebuit să construiți castelul acesta în mijlocul lui?”

După 1990, combinatul siderurgic a intrat în declin, iar în anii 2000 cele mai multe dintre construcțiile sale poluante din împrejurimile Castelului Corvinilor au fost dezafectate și demolate (video).

Între timp, castelul ridicat în secolul al XV-lea de familia Huniazilor a devenit tot mai atractiv, iar zona din jurul său a început să se dezvolte datorită turismului.

Mai multe investiții finanțate din fonduri europene, din bugetul local ori private au schimbat înfățișarea zonei. Castelul Corvinilor se află într-un proces amplu de restaurare, din 2019, Parcul Libertății din Centrul istoric al Hunedoarei a fost reabilitat, unele străzi din jurul său și din zona Castelului sunt modernizate și transformate în alei destinate turiștilor, iar o promenadă de circa 600 de metri este amenajată pe malul râului Cerna.

Mai multe clădiri publice au fost reabilitate cu fonduri europene, iar investițiile private au schimbat destinația altor case vechi, din clădiri de locuit în pensiuni și restaurante.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite