Investiţia care îngroapă ruinele vechilor Uzine de fier. Cum arată sediul viitorului centru de afaceri din Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În urmă cu un secol în zona în care este construit sediul centrului de afaceri se afla primul mare furnal al Hunedoarei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
În urmă cu un secol în zona în care este construit sediul centrului de afaceri se afla primul mare furnal al Hunedoarei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Locul ocupat în urmă cu un secol de primul mare furnal din Uzinele de fier ale Hunedoarei şi-a schimbat înfăţişarea în ultimele lui, de la începerea proiectului de ecologizare şi de construire a parcului de afaceri. Cea mai impunătoare clădire din fosta zonă industrială va fi sediul de trei etaje al centrului de afaceri.

O clădire de birouri cu trei etaje va fi sediu pentru viitorul parc de afaceri din Hunedoara. Construcţia a demarat pe ruinele fostei platforme industriale din municipiu, care şi-a oprit activitatea în 1999.

Noul sediu al parcului de afaceri este construit în cadrul proiectului de ecologizare finanţat din fonduri de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, şi va trebui finalizat până la sfârşitul anului viitor.

Fonduri UE pentru ecologizare

Proiectul a primit acordul de mediu în 2010 şi a demarat în luna mai a acestui an, iar ecologizarea celor 20 de hectare reprezintă o investiţie de circa 40 de milioane de lei, finanţată în cea mai mare parte din fonduri de la Uniunea Europeană.

hunedoara ecologizare

Licitaţia publică a fost câştigată de asocierea formată din S.C. Proserv S.A. – lider de asociere, S.C. Recom SID S.A., S.C. Micro Mega S.A. Investiţia din Hunedoara înseamnă ecologizarea terenurilor pe care în trecut au funcţionat mai multe secţii ale combinatului, precum şi parcelarea lor pentru a fi concesionate investitorilor şi amenajarea unor spaţii verzi.

„Prin scopul propus, proiectul de faţă contribuie la creşterea calităţii vieţii populaţiei, a calităţii mediului înconjurător din zonă şi reducerea poluării istorice prin ecologizarea fostei zone industriale şi la dezvoltarea de noi activităţi economice în zonă”, informează Primăria Hunedoara.

Pe terenul unde au fost ruinele combinatului şi ale Uzinelor de fier ale Hunedoarei va fi construită o clădire de birouri, cu trei etaje. 

hunedoara ecologizare

Proiectul va aduce peste 70 de noi locuri de muncă, susţin reprezentanţii administraţiei locale. În prezent, din suprafaţa vechii platforme industriale a Hunedoarei au rămas neecologizate, cu tot cu cele 20 de hectare incluse în proiect, circa 138 de hectare de teren, aflate în administrarea primăriei prin societatea Ecosid.

parc afaceri hunedoara

Vă recomandăm şi:

FOTO Secolul industrial al Hunedoarei în ilustrate de colecţie: vederile prin care oraşul s-a făcut cunoscut în lume

Uzinele, combinatul şi Castelul Corvinilor au fost cele mai des întâlnite elemente în ilustratele prin care Hunedoara s-a făcut cunoscută lumii de-alungul secolului XX. În timp ce monumentul istoric continuă să fie emblema Hunedoarei, cele mai multe dintre construcţiile industriale ale oraşului au dispărut.

FOTO Ruinele combinatului siderurgic devin parc de afaceri: cum arată zona la trei luni de la începerea ecologizării

Ecologizarea celor 20 de hectare din vechea platformă industrială a Hunedoarei a început în urmă cu trei luni, iar reprezentanţii primăriei susţin că proiectul noului parc de afaceri a stârnit deja interesul investitorilor, deşi va fi finalizat doar în vara anului viitor.

Mărirea şi declinul industriei în Hunedoara. Ce soartă au avut după 1990 cele mai mari întreprinderi din judeţ

În urmă cu jumătate de secol, judeţul Hunedoara era unul dintre cele mai industrializate ale ţării, iar principalele oraşe hunedorene îşi bazau economia pe întreprinderile mari, din industria siderurgică şi minieră.

FOTO Uzinele de fier ale Hunedoarei: o istorie de 130 de ani

Ziua de 12 iunie marchează 130 de ani de la înfiinţarea Uzinelor de fier ale Hunedoarei. Locul în care au funcţionat uzinele, transformate la mijlocul anilor 1950 în combinat siderurgic, este ocupat acum de ruine.

Castelul Corvinilor, Uzinele de fier şi combinatul: brandurile care au făcut Hunedoara cunoscută în lume

Hunedoara şi-a căpătat faima în lume datorită Castelului Corvinilor şi a Uzinelor de fier transformate în combinat siderurgic. De-alungul istoriei ultimelor două secole, brandurile oraşului au fost puncte de reper pentru viaţa comunităţii, iar hunedorenii s-au identificat cu ele.

FOTO Nikita Hruşciov şi Gheorghe Gheorghiu Dej au cinat aici. Fostul restaurant Corvin este aproape ruinat

În vara anului 1962, Hunedoara primea vizita istorică a liderul Uniunii Sovietice, Nikita Hruşciov. Cel mai puternic om al URSS din acea vreme a vizitat Castelul Corvinilor şi combinatul Hunedoarei şi a cinat „La groapă”, locul cochet ce urma să poarte numele de Restaurantul Corvin. Ultimii ani au transformat imaginea fostului restaurant Corvin, cea mai mare parte a complexului fiind lăsată în paragină.

FOTO Povestea unor tragedii ascunse: cum mureau siderurgiştii pe şantierele combinatului din Hunedoara

În anii în care vechile uzine de fier ale Hunedoarei se transformau în combinat siderurgic, zeci de oamenii îşi găseau sfârşitul brutal în cele mai teribile accidente de muncă din istoria colosului industrial.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite