Castelul Corvinilor în ilustraţii rare din secolele trecute. Cum s-a schimbat cetatea medievală în ultimii 600 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una din ilustraţiile rare ale Castelului Corvinilor, din 1828.
Una din ilustraţiile rare ale Castelului Corvinilor, din 1828.

Castelul Corvinilor a suferit numeroase modificări în cele peste şase secole de existenţă. O dovedesc informaţiile istorice, dar şi ilustraţiile în care monumentul a fost înfăţişat. Unele dintre picturile şi schiţele vechi ale cetăţii medievale din Hunedoara o prezintă având o arhitectură cu totul diferită de cea din prezent.

Cele mai vechi schiţe ale Castelului Corvinilor datează din urmă cu aproximativ patru secole şi prezintă monumentul având o arhitectură cu totul diferită faţă de cea cu care sunt obişnuiţi turiştii care îl vizitează în prezent.

De-alungul istoriei sale, Castelul de la Hunedoara a suferit numeroase modificări, începând de la construcţia sa pe locul unei mai vechi aşezări de apărare, din vremea lui Ioan de Hunedoara, până la amplele acţiuni de restaurare realizate în secolul XX. Arhitectura castelului îmbină mai multe stiluri, care i-au dat un aspect unic.

Potrivit istoricilor primele date despre aşezarea de pe Dealul Snpetru din Hunedoara provin din secolul XIV. „Întâia informaţie indirectă despre cetatea din Hunedoara, care intra în anul 1409 în proprietatea Huniazilor, datează din 1364, când este amintit într-un document un castelan al castrului Hunedoara”, relata istoricul Virgil Vătăşianu, într-un articol denumit „Castelul Corvinilor din Hunedoara”, publicat în revista culturală „Boabe de grâu”.

Castelul Corvinilor a fost construit în secolul XV, în vremea lui Ioan (Iancu) de Hunedoara, când voievodul Transilvaniei a decis transformarea unei aşezări din piatră de râu şi calcar, de pe Dealul Sânpetru, într-o fortăreaţă impunătoare, luxoasă şi indestructibilă în faţa atacurilor armate. Proiectul lui Ioan de Hunedoara a fost continuat de soţia sa, Elisabeta Szilagyi, şi apoi de familiile nobiliare care au avut în stăpânire cetatea şi au decis modificarea arhiecturii acesteia în funcţie de nevoi sau de dorinţe. Restaurările au fost necesare şi în urma incendiilor din secolele trecute, care au distrus în parte monumentul.

Castelul Corvinilor

Mărturii despre castel

„Castelul Hunedoara (Hunyadopolis) a fost construit pe o stâncă abruptă de viteazul voievod al Transilvaniei şi guvernator al Ungariei Iancu Huniade Corvin în anul 1448. O mică parte înspre răsărit a fost construită mai târziu de principele Gabriel Bethlen. Castelul, acum renovat, oferă, ca un castel cavaleresc înzestrat cu tunuri, rondele şi poduri mobile, o panoramă interesantă. Maiestatea sa, împărăteasa Carolina, a fost impresionată de stilul măreţ al castelului şi a determinat renovarea unui edificiu care a fost locuit de unul dintre cei mai mari şi virtuoşi eroi”, este mărturie istoricului Joseph Adalbert Krickel, din 1828, citat în volumul „Călători străini despre Ţările Române în secolul al XIX-lea” (Editura Academiei Române, 2005).

image

Modificări importante în aspectul castelului au fost consemnate la sfîrşitul secolului al XIX-lea, după ce, în 13 aprilie 1854, în timpul unei furtuni, un trăznet a provocat un incendiu mistuitor. Flăcările au transformat în scrum acoperişul din şindrilă al cetăţii, grinzile, scările de lemn, plafoanele şi au devastat aproape întreg castelul, singura uşă din lemn care nu a fost atinsă, fiind tocmai poarta închisorii, veche de cinci secole. Vreme de aproape zece ani, castelul a fost atunci părăsit, însă apoi a intrat în cea mai amplă operaţiune de renovare, întinsă pe aproape 40 de ani.

Castelul Corvinilor

Vă recomandăm şi:

Elisabeta Szilagyi, regina din Hunedoara. Zece mituri despre „mama-eroină“ care l-a făcut pe Matia Corvin rege al Ungariei

Elisabeta Szilagyi, soţia lui Ioan de Hunedoara şi mama regelui Matia Corvin, a jucat un rol importat în istoria poporului român, chiar dacă povestea „reginei din Hunedoara“ este presărată de controverse.

Castelul Corvinilor ascunde un mare secret: o criptă veche de şase secole, construită pentru Ioan de Hunedoara

Un număr impresionant de legende circulă despre Castelul Corvinilor din Hunedoara, însă multe dintre ele sunt ştiute de foarte puţini dintre vizitatorii monumentului. Una dintre ele, documentată de arheologi, este cea a criptei în care, cel mai probabil, urma să fie înmormântat Ioan de Hunedoara. Încăperea se află sub capela castelui.

Cele mai ascunse secrete ale Castelului Corvinilor: domniţa decapitată, beciul celor uitaţi, omul găsit mort în fântână

Castelul Corvinilor a fost nominalizat printre destinaţiile turistice de excelenţă din întreaga lume, potrivit site-ului tripadvisor.com, care a evaluat recenziile trimise de străinii care au vizitat monumentul. Turiştii au fost fascinaţi de castel, însă cei mai mulţi nu îi cunosc tainele înfiorătoare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite