Casa de cultură a Hunedoarei, în şantier din 2020. Când va fi inaugurată investiţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa de cultură din Hunedoara. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Casa de cultură din Hunedoara. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Din vara anului 2020, Casa de Cultură a Hunedoarei se află în şantier. Finalizarea lucrărilor a fost estimată, iniţial, până la 1 decembrie 2021.

Lucrările de reabilitare a Casei de cultură din Hunedoara au ajuns la stadiul de 80 – 85 la sută şi vor fi finalizate la începutul anului 2022, potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Hunedoara.

Castelele fastuoase ale grofilor, ruinate în goana românilor după mari comori dispărute VIDEO

Podul uitat de pe calea ferată din Ţinutul Pădurenilor. S-a păstrat 120 de ani, deşi linia a fost distrusă VIDEO

Casa de cultură a Hunedoarei în şantier. Cum s-a lucrat la restaurarea clădirii monument FOTO

Au mai rămas de montat scaunele din sala de spectacole, instalaţiile mecanice şi electrice ale scenei şi uşile rezistente la foc. Autorităţile sperau ca investiţia să poată fi inaugurată în 1 decembrie, însă acest lucru nu mai este posibil.

Proiectul de reabilitare a Casei de cultură vizează lucrări de refuncţionalizare şi compartimentare a unor spaţii existente, lucrări de finisaje interioare (cu restaurarea şi refacerea elementelor de decoraţie arhitecturală), lucrări de refacere a pardoselii şi a scărilor, lucrări de recondiţionare şi restaurare a tâmplăriei (cu schimbarea elementelor deteriorate), modernizarea birourilor şi grupurilor sanitare, revizuirea instalaţiei electrice şi de iluminat, precum şi lucrări de finisaje exterioare. Valoarea contractului este de 13,1 milioane de lei, cu TVA inclus), iar durata de execuţie a lucrărilor este de 18 luni de la data primirii Ordinului de începere a lucrărilor, în luna iulie a anului 2020.


Scena din Casa de cultură. Foto: Primăria Hunedoara

Casa de Cultură din centrul Hunedoarei a fost construită la mijlocul anilor ‘50, la mijlocul distanţei dintre poarta Combinatului Siderurgic Hunedoara şi cartierul O.M. (Oraşul Muncitoresc). Clădirea „teatrului cinematograf”, cu o sală de spectacole cu peste 700 de locuri, a fost realizată după planurile arhitectului Nicolae Porumbescu şi după modelul „Casei de cultură Înfrăţirea între popoare” din Bucureştii Noi, proiectată de acelaşi arhitect. Sursa de inspiraţie pentru construcţia emblematică din zona centrală a municipiului ar fi fost clădirea faimosului Teatru Balşoi, din Moscova, înfiinţată la începutul secolului al XIX-lea. Decenii la rând, teatrul a reprezentat principalul loc al evenimentelor culturale, însă din 2015 a rămas închisă publicului. Recent, Casa de Cultură a Hunedoarei a intrat în renovare, iar după finalizarea lucrărilor, va fi redeschisă şi pe lângă activităţile culturale pentru care a fost ridicată, aici va funcţiona şi Biblioteca municipală a Hunedoarei.

casa de cultura hunedoara foto daniel guta adevarul


Interior Casa de cultură. Foto: Primăria Hunedoara

casa de cultura hunedoara foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Povestea celei mai vechi hidrocentrale a Hunedoarei. A fost „perla inginerească“ din epoca austro-ungară VIDEO

Povestea neştiută a legendarului furnal din Govâjdia, unul dintre cele mai vechi din Europa VIDEO

Prăbuşirea celui mai mic oraş din Hunedoara. Sunt 15 ani de la închiderea minei de cărbune vechi din 1880 VIDEO

Priveliştea sumbră a fostelor mine de fier de la Teliuc. Coloşii de beton în ruină de lângă Hunedoara VIDEO

Lacul care nu s-a oprit din creştere. A fost creat într-o carieră minieră şi a ajuns la dimensiuni uriaşe VIDEO

Locuri pline de secrete pe Lacul Cinciş: Casa Albă a lui Ceauşescu, barajul uriaş şi bisericile de sub ape VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite