Video Cartiere exotice cu povești stranii. Orașul Palatelor clădit de Superman, Piedone, Maradona, Chaplin sau Șerif VIDEO

0
Publicat:

Zeci de palate cu turnulețe au fost înălțate de romii bogați în Hunedoara, iar turiștii se opresc pe marginea drumului pentru a le face fotografii. În Valea Jiului, unele cartiere muncitorești stârnesc și ele uimirea vizitatorilor.

Palate țigănești din Hunedoara. Foto: Daniel Guță
Palate țigănești din Hunedoara. Foto: Daniel Guță

Orașele din Valea Jiului au început să se dezvolte din secolul al XIX-lea, odată cu exploatările miniere de cărbune.

Luncile mărginite de pantele abrupte ale munților Vâlcan, Retezat și Parâng au făcut dificilă misiunea constructorilor cartierelor muncitorești, care trebuiau să împartă suprafețe tot mai reduse cu cele alocate uzinelor și minelor deschise de-a lungul timpului.

Cartierul Aeroport din Petroșani, pe locul unei mlaștini

În spațiul „înghesuit” al Văii Jiului (video), o regiune peste care în anii ’50 nu erau permise zborurile avioanelor, înființarea unui aeroport părea imposibilă. În schimb, oamenii au dat numele „Aeroport” unui cartier din Petroșani, construit la începutul anilor ’60, pe un teren mlăștinos, numit în trecut „șerpărie”.

„Un câmp întins, acoperit cu iarbă împestriţată cu tot felul de buruieni. Peste tot domnea o linişte patriarhală. Pământul mustind de apă din toamnă şi până-n primăvară, nici nu bănuia la ce examene grele va fi supus. Pe câmpul acesta au poposit acum patru ani mai mulţi topometri şi ingineri. După ce şi-au descărcat de pe umeri raniţele pline de aparate, au răsuflat uşuraţi de povară şi s-au aşternut imediat pe lucru. Ruletele de metal s-au întins ca nişte şerpi. S-au înfipt ţăruşi ici colo, s-au făcut calcule şi măsurători şi s-a hotârât aria noului cartier. Atunci s-a născut şantierul. Şantierul Aeroport este unul din numeroasele de acest fei ale cărui construcţii dau faţă nouă, veselă, fostei Văi a Plângerii. S-a construit mult pînă acum şi se lucrează fără istovite. Numai în câţiva ani s-au dat în folosinţă aproape 800 de apartamente; alte câteva sute se află în construcţie”, informa ziarul România Liberă, în 1961.

Orașul Petroșani. Foto: Daniel Guță
Orașul Petroșani. Foto: Daniel Guță

Numele cartierului muncitoresc de la poalele Parângului a continuat să rămână un mister pentru cei mai mulți localnici. Singurul avion care a ajuns în ultimele decenii în Petroșani este avionul utilitar, dezafectat, amplasat în 2007 într-un sens giratoriu de la intrarea în cartier, folosit ca decor urban.

Cartierul Dallas din Vulcan

Un număr de 14 blocuri-turn cu câte zece etaje au fost construite în ritm alert în anii ’70, pe un deal al municipiului Vulcan, pentru sutele de familii de mineri care aveau să se stabilească în noul cartier, denumit de localnici „Dallas”, după serialul TV care făcea furori în acea vreme.

Spre deosebire de adevăratul Dallas, luxul și opulența nu au fost niciodată prezente în Dallas-ul din Valea Jiului. În schimb, încă de la începutul existenței noului cartier, locatarii săi s-au confruntat cu numeroase probleme. Apa curentă nu ajungea la etajele superioare ale blocurilor, astfel, cu timpul, mai multe locuințe au fost abandonate și transformate în depozite.

Unele camere ale locuințelor construite din prefabricate și beton găzduiau familii de mineri, cu mai mulți copii, fără a le oferi condiții decente de trai. Instalațiile de curent electric, gazul și alimentarea cu apă deveniseră un lux, la fel ca și iluminatul scărilor de bloc și funcționarea lifturilor.

Dallas. Vulcan. Foto: Daniel Guță
Dallas. Vulcan. Foto: Daniel Guță

După 1990, cartierul Dallas din Vulcan, dat în trecut exemplu de autoritățile comuniste, devenise unul dintre cele mai rău-famate zone urbane din Hunedoara. Câteva crime și un număr mare de infracțiuni de violență s-au petrecut aici, pe fondul situației tot mai precare în care au ajuns locuitorii săi.

Unele blocuri-turn din cartierul Dallas din Vulcan au fost reabilitate, în schimb mulți locatari continuă să se confrunte cu lipsa apei la robinete, fiind nevoiți să se alimenteze de la izvoarele din apropiere.

Cartierul palatelor țigănești din Hunedoara

Primele palate cu turnulețe au fost clădite în Hunedoara în anii ´90, în apropiere de satul Hășdat de la marginea municipiului (video).

În trecut, locul de pe valea pârâului Hășdat, traversat de șoseaua Hunedoara – Călan și de drumul Hațegului, era ocupat de câteva case modeste și de bordeiele familiilor de romi stabilite aici în apropierea fostei gropi de gunoi de la marginea Hunedoarei.

După 1990, pe fondul declinului combinatului siderurgic Hunedoara și al combinatului metalurgic Călan, unele familii din zonă au reușit să prospere în doar câțiva ani. Afacerile cu fier vechi provenit de pe platformele industriale, care au trecut adesea limita legalității, au ridicat peste noapte din mizerie, numeroși localnici.

Unii au investit banii obținuți ușor la acea vreme în case cu două-trei etaje, pe care le-au decorat într-un mod aparte: le-au adăugat turnulețe supraetajate din tablă, înflorate și marcate cu numele, adesea exotic, al proprietarilor: Superman, Piedone, Maradona, Chaplin, Șerif.

Palatele romilor din Hunedoara. Foto: Daniel Guță
Palatele romilor din Hunedoara. Foto: Daniel Guță

Mulți localnici au plecat, în anii următori, în Occident, și au continuat să investească veniturile obținute în afara țării în așa-numitele palate țigănești din Hunedoara, al cărui număr se apropie de 100.

Mașinile luxoase expuse în curțile pavate complet, grădinile fiind aproape inexistente în aceste gospodării, au devenit și ele motive de fală pentru locatari.

„Ne-am obișnuit ca turiștii să oprească aici și să facă fotografii. I-am zis cartierului <Pipera de Hunedoara>”, spune unul dintre localnici.

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite