Cartierul palatelor cu turnuleţe creşte în ritm alert. Oamenii sunt uluiţi: „Este Chinatown de Hunedoara“ VIDEO
0
Cartierul palatelor cu turnuleţe, construite de romii înstăriţi la marginea Hunedoarei, continuă să se extindă, spre uimirea localnicilor.
În anii ´90, când romii au ridicat primele „palate cu turnuleţe” în lunca Hăşdatului de la marginea Hunedoarei, locul arăta cu totul diferit.
VIDEO - CARTIERUL DE LA MARGINEA HUNEDOAREI
Două unităţi militare ocupau o suprafaţă întinsă din zona traversată de şoselele Hunedoara – Călan şi Hunedoara – Haţeg, o autobază şi un şir de case modeste şi-au găsit loc în vecinătatea lor, iar mai sus, spre dealurile Silvaşului, o uriaşă haldă de gunoi se afla în ultimii săi ani de exploatare.
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
Câteva familii de romi din Hunedoara, îmbogăţite - spun localnicii - unele de pe urma afacerilor cu fier vechi din combinatul siderurgic aflat în declin, altele după ce au plecat în Occident, au ridicat în locul unor vechi bordeie clădiri cu două-trei etaje, cu acoperişuri lucitoare amenajate în stilul pagodelor asiatice. Noile case au fost privite la început cu surprindere de localnici, apoi turiştii au fost cei care le-au remarcat. Autobuzele cu străini au început să încetinească la trecerea prin zonă, pentru ca vizitatorii Hunedoarei să poată face fotografii.
Cartierul palatelor cu turnuleţe. VIDEO: ADEVĂRUL
Cu timpul, numărul „palatelor cu turnuleţe” din zona Hăşdatului, a tot crescut, ajungând în prezent la aproape 100. Însă multe dintre ele nu sunt locuite permanent, proprietarii lor fiind plecaţi în Occident.
Noile vile sunt uşor de distins în peisajul cartierului: au gardurile şi porţile din fier forjat, împodobite cu foiţe metalice aurii şi argintii, nu au grădini, însă curţile sunt pavate complet – puţini localnici alegând să păstreze arbori ornamentali sau alte forme de vegetaţie.
Palatele din Hunedoara. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Treptele caselor sunt realizate din marmură, faţadele sunt zugrăvite în culori vii, acoperişurile de tablă sunt realizate în mai multe straturi, şi ele bogat împodobite, iar numele proprietarilor este inscripţionat deasupra mansardelor sau a porţilor. Aici pot fi văzute „vila lui Maradona”, „vila lui Piedone”, „vila lui Chaplin” şi ale altor localnici cu nume de celebrităţi. În interior, mobilierul masiv şi capitonat şi marmura oferă camerelor şi holurilor un aspect aparte.

Palat din Hunedoara. Foto ADEVĂRUL
Zona de la marginea Hunedoarei continuă se se extindă. Mai multe „palate” sunt în şantier, iar muncitorii lucrează de zor la ridicarea lor. O serie de imagini publicate recent, pe Facebook, a stârnit un val de reacţii, unele ironice, despre cartierul de vile unde locuiesc cele mai înstărite familii de romi.

Palat din Hunedoara. Foto ADEVĂRUL

Iată câteva dintre comentariile publicate pe reţelele sociale:
„Maradona e din Hunedoara? Şi eu am crezut ca e argentinian”, scrie Mihai.
„Unde muncesc oamenii aceştia?”, se întreabă un alt localnic.
„Mi se pare un afront adus majorităţii populaţiei, care este la limita nivelului de trai”, crede unul dintre localnici.
„Sunt reale?”, se întreabă un alt hunedorean.
„Oare ei plătesc impozite?”, este un alt mesaj.
„În câţiva ani au ridicat un cartier. Cum e posibil? Să îmi dea şi mie reţeta”, a fost comentariul ironic al unui hunedorean.
„Au viaţa lor, alte obiceiuri, nu deranjează pe nimeni, trec destul de des pe acolo fără să am nici o problemă”, scrie Lucian.
„Cine-i harnic şi munceşte…”, scrie o hunedoreancă.
„Greu de presupus ca locuieşte cineva în mai mult de 20 la sută din suprafaţa lor”, este concluzia altui localnic.
„Chinatown de Hunedoara, la câte acoperişuri unul peste altul, zici că-s pagode”, este o altă opinie.
„Şi când mă gândesc cât au muncit acei oameni să facă acele case”, a fost mesajul ironic al unui localnic.
Vă recomandăm să citiţi şi:


















