Audieri în procesul „doi în unu” al comorilor dacice furate din Munții Orăștiei
0Instanţa trebuie să hotărască dacă trimite dosarul comorilor dacice la Curtea Constituţională. Cinsprezece persoane au fost trimise în instanţa Judecătoriei Deva, pentru a răspunde acuzaţiilor grave legate de furtul unor comori inestimabile.
Membrii reţelei de braconieri şi de traficanţi de comori descoperite ilegal în siturile din Munţii Orăştiei au fost chemaţi în această dimineaţă pentru a răspunde acuzaţiilor într-un dosar voluminos, trimis spre soluţionare Judecătoriei Deva.
EXCLUSIV Braconierii au fost somați de Ministerul Culturii să renunțe la o comoară
Este vorba de 15 persoane, majoritatea hunedoreni, dar şi cetăţeni străini, care până în prezent au fost judecate în două cauze distincte, pentru infracţiuni similare legate de traficarea comorilor. În urma furturilor de obiecte de patrimoniu, de care au fost acuzate cele două grupări, procurorii au estimat o pagubă de peste şase milioane de euro.
Aurarii condamnaţi de Tribunalul Hunedoara au fost chemaţi la audierile Curţii de Apel
„Ţinând cont că a existat un singur dosar de anchetă care a fost disjuns şi că întreaga activitate infracţională se referea la obiecte de patrimoniu de o valoare inestimabilă, unele recuperate, altele pe cale de a fi readuse în ţară, am apreciat că există o legătură strânsă între infracţiunile reţinute în rechizitoriile primului şi celui de-al doilea dosar, astfel am decis reunirea cauzelor”, a hotărât instanţa de judecată.
Blocat de nemulţumiri
În această după-amiază, magistraţii Judecătoriei Deva trebuie să mai hotărască dacă dosarul va fi trimis spre soluţionare Curţii Constituţionale. „Reunirea celor două dosare ar însemna tergiversarea procesului”, a precizat, în instanţă, avocatul Nicoleta Iovănesc.
Judeţul în care se face trafic cu orice, de la brăţări din aur la locomotive cu abur
Între timp, anchetatorii au reuşit să recupereze cea de-a treisprezecea brăţară dacică din aur masiv, dar şi un tezaur de peste 100 de monede din aur şi argint, pe care braconierii cercetaţi în dosarul comorilor le-au furat din siturile arheologice şi le-au traficat pe piaţa neagră a antichităţilor.
Trafic cu ouă de dinozaur şi carapace de broască preistorică, furate din siturile paleontologice
Audieri tensionate la Judecătoria Deva, în procesul pentru traficul comorilor dacice
Potrivit anchetatorilor, cel puţin alte zece brăţări ale regilor daci, găsite de braconieri în urma detecţiilor ilegale în siturile de la Sarmisegetuza, dar şi mii de monede antice din aur şi argint, care fac obiectul aceloraşi dosare, sunt de negăsit.