Alexandra Arad, eleva de 10 a Hunedoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra specialistă în informatică şi matematică a fost singura care a reuşit să obţină nota maximă la bacalaureat.

PROFIL
NĂSCUTĂ. 10.08.1991, Petroşani
EDUCAŢIE. Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Petroşani
FAMILIE. Singură la părinţi

Deşi prietenii şi cunoscuţii o strigă Aly, prenumele Victoria şi-a dovedit din plin valenţa în cazul Victoriei Alexandra Arad. Eleva este singura absolventă de clasa a XII-a din judeţul Hunedoara care a reuşit să promoveze examenul de bacaluareat cu nota maximă – zece. „Mă aşteptam să iau această notă la matematică şi la informatică, pentru că e «domeniul meu de activitate»  şi am lucrat foarte mult. Credeam că o să iau notă mare şi la limba şi literatura română, dar nu neapărat zece, mă gândeam că poate mai am ceva greşeli mici. Oricum, e o disciplină şcolară subiectivă”, a declarat tânăra. Hunedoreanca descrie atmosfera de la examenul de bacalureat ca fiind normală pentru o evaluare. Spune că nu a fost foarte stresată, ci a avut emoţii doar până a văzut subiectele pe care le avea de rezolvat, după care s-a apucat liniştită de lucru. Pregătirea pentru examenul maturităţii a fost totuşi dificilă, pentru că nu învăţa ore în şir, în fiecare zi, doar pentru bacalaureat. Timp de un an, a mers saptămânal la Cluj pentru a se pregăti în domeniul arhitecturii. Aceasta este ramura în care vrea să-şi continue studiile. „Pentru bacalaureat mă pregăteam cam trei zile pe săptămână, aproximativ trei-patru ore pe zi. Întrucât eu am absolvit un profil real, nu am avut tangenţe până acum cu desenul tehnic care, pe lângă desenul liber, este una dintre probele de admitere la Facultatea de Arhitectură din Cluj”, a precizat Aly.

Rămâne în România
Când s-au afişat rezultatele la BAC, a mers alături de colegi să afle ce notă a luat. Reacţia sa a fost o „combinaţie între şoc şi bucurie”. În ceea ce priveşte viitorul apropiat, speră să intre la ultima unitate de învăţământ menţionată, iar, ulterior, să ajungă un arhitect renumit. „Mi se pare un lucru minunat să fii capabil să creezi ceva pe care toata lumea să admire şi chiar să folosească. Vreau să contribui la estetica mediului în care trăiesc, să înfrumuseţez, să-mi exprim creativitatea”, a adăugat aceasta.

Spre deosebire de alţi tineri de vârsta sa, pentru început, vrea să rămână în România. I se pare prea devreme să plece acum, mai ales că este de părere că în România se face mai multă şcoală decât în afară. Totuşi, are de gând să plece peste graniţe fie la masterat, fie în timpul facultăţii, când speră să obţină o bursă în străinătate. Se descrie drept o fire muncitoare, ambiţioasă, o adolescentă normală, foarte sociabilă şi altruistă.

Întrebări şi răspunsuri

Când ai realizat că vrei să faci arhitectură, având în vedere că nu ai avut tangenţă cu acest domeniu în timpul liceului?
Ideea cu arhitectura a fost prezentă în sufletul  meu de mai mult timp, dar am respins-o gândindu-mă ca nu am talent la desen. În timp, am vorbit cu alte persoane, chiar cu studenţi la arhitectură, şi mi-am dat seama ca nu talentul e totul.

Pe ce anume din arhitectură vrei să te axezi?
Momentan, nu sunt sigură, cred că pe cladiri, în principiu, dar mi-ar surâde şi ideea design-ului, ca diversiune.

Care a fost materia ta preferată în timpul liceului?
Au fost două de fapt,  matematica şi engleza.

Ce-i place
„Îmi place să ies cu prietenii, să ascult muzică, de la rock la house sau drum and bass şi să urmăresc comedii. Îmi plac la nebunie animalele, în special câinii şi papagali, am doi acasa. Totodată, îmi place să ajut lumea, câteodată prea mult. Iubesc vara şi marea”, a spus Aly.

Ce nu-i place
„Nu-mi place să fiu singură, ci să fiu mereu înconjurată de cei dragi, de familie şi prieteni. Nu-mi place vremea urâtă şi nu-mi plac oamenii falşi”, a explicat tânăra.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite