Șofer bulgar de TIR, care făcea contrabandă cu țigări, lăsat liber de judecătorii români

0
Publicat:

Un șofer bulgar de TIR a introdus ilegal în țara noastră milioane de țigarete falsificate, timp de mai multe luni. A fost prins la Vama Giurgiu în toamna lui 2022 și condamnat în primăvara lui 2024 de judecătorii români, însă doar la închisoare cu suspendare.

Țigările erau ascunse după zeci de baxuri de scutece FOTO Poliția de Frontieră
Țigările erau ascunse după zeci de baxuri de scutece FOTO Poliția de Frontieră

Zilele trecute, magistrații de la Judecătoria Giurgiu l-au condamnat pe șoferul bulgar la 10 luni și 40 de zile de închisoare cu suspendare, acesta trebuind să plătească statului român și suma de 2,5 milioane lei, dintre care peste 1,9 milioane lei reprezintă accizele pentru țigaretele contrafăcute aduse în România.

Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în zece zile de la comunicarea ei.

Pe 4 septembrie 2022, șoferul bulgar a fost depistat la Vama Giurgiu la volanul unui TIR ce, conform actelor, trebuia să transporte în Germania câteva sute de baxuri de șervețele umede și scutece.

Vameșii au decis să facă un control amănunțit. Iar în spatele paleților cu scutece și șervețele umede au descoperit nu mai puțin de 166.000 de pachete cu 3,2 milioane țigarete ce nu erau marcate cu timbre fiscale.

La audieri, șoferul bulgar le-a declarat procurorilor că nu știa ce marfă transportă și că habar nu avea că în spatele scutecelor sunt țigarete. Tot la audieri, bărbatul le-a mai spus anchetatorilor că în august 2022 a mai intrat în România și a transportat până în Germania scutece și șervețele umede. Numai că, analizând zeci de probe, conversații telefonice și fotografii din telefonul șoferului, anchetatorii au descoperit că la transportul precedent, cantitatea de marfă introdusă în România avea 28 de tone, iar la ieșirea din țara noastră, doar 18 tone.

Ulterior, procurorii au descoperit că diferența de 10 tone era constituită tot din țigarete contrafăcute, ce au fost distribuite în România prin intermediul unei ample rețele de contrabandiști.

Mai mult, în telefonul mobil folosit de inculpat, au fost găsite fotografii în care este surprins un pachet de ţigarete pe care este inscripţionată marca „Rothmans“, lângă un pachet de ţigarete marca „Parliament“.

Analiza acestor pachete a relevat faptul că pachetul de ţigarete inscripţionat cu marca Rothmans este contrafăcut întrucât nu respecta legislaţia Uniunii Europene, conform căreia, alături de mesajele privind efectele dăunătoare ale tutunului, toate pachetele de ţigarete trebuie să conţină şi fotografii în care sunt prezentate diferite afectiuni cauzate de fumat, în scop de descurajare.

Alăturarea celor două pachete de ţigarete a fost făcută, cel mai probabil, pentru comparaţie.

Șoferul era și traficant de droguri

„Totodată, printre fotografiile de pe telefonul mobil, a fost identificată şi o fotografie în care este surprinsă o sumă mare de bani, aceasta fiind trimisă într-o conversaţie purtată prin intermediul aplicaţiei Viber, fiind notoriu faptul că Viber este o aplicaţie utilizată frecvent în săvârşirea de infracţiuni, întrucât este aproape imposibil de extras conversaţii purtate prin aceasta, la o eventuală percheziţie informatică”, spun procurorii.

Analizând telefonul mobil al șoferului bulgar, procurorii au descoperit că în mai 2022 șoferul bulgar a trimis unui cetățean spaniol poze cu o comunicare efectuată de către autoritățile judiciare din Spania.

Aceasta a condus la efecuarea de verificări supliementare în evidenţele EUROPOL cu privire la șoferul bulgar, relevându-se faptul că autorităţile poliţieneşti spaniole au remis către centrul operațional mesajul prin care comunică faptul că acesta a efectuat în anul 2021 un transport de droguri, fiind cercetat pentru trafic de droguri împreună cu mai multe persoane.

Mai mult, declaraţia inculpatului nu este credibilă nici din perspectiva faptului că nu este rezonabil a se considera că responsabilitatea unui transport de bunuri a căror deţinere este ilicită şi care valorează circa 500.000 euro ar putea fi lăsată unei persone care nu are cunoştinţă de activitatea ilicită. Totodată, toate probele adunate cu ocazia efectuării percheziţiei informatice relevă faptul că inculpatul este implicat în activităţi infracţionale”, mai spun procurorii.

În vederea stabilirii autenticității pachetelor cu țigarete inscripționate „Rothmans“ și „Parliament“ au fost analizate 10 dintre cele 166.000 de pachete cu țigarete confiscate. Iar după analiză a reieșit faptul că pachetele de țigarete sunt fără dubiu contrafăcute.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite