Proiectil exploziv, lângă un teren agricol. ”Trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc bombe”

0
Publicat:

În timp ce se pregătea să desfășoare lucrări agricole de toamnă, un giurgiuvean a găsit în apropierea unui teren arabil din localitatea Frasinu un obiect ce părea a fi un proiectil.

Proiectilul a fost ridicat pentru distrugere. FOTO ISU Giurgiu
Proiectilul a fost ridicat pentru distrugere. FOTO ISU Giurgiu

Omul a văzut muniția printre frunze, la trunchiul unui copac. Bărbatul și-a dat seama că poate fi un obiect periculos și a cerut sprijinul autorităților.

Pirotehnicienii ajunși la fața locului au constatat că era vorba despre un proiectil exploziv, de calibrul 100 mm. Specialiștii au folosit un aparat de detecție și au cercetat terenul din zona respectivă, dar nu au mai desccoperit alte obiecte asemănătoare.

Proiectilul a fost ridicat și transportat în siguranţă, urmând să fie distrus în poligonul de specialitate”, precizează ISU Giurgiu.

Două bombe, șapte proiectile și multe cartușe, ridicate în Giurgiu, anul acesta

De la începutul anului, pirotehnicienii din cadrul ISU Giurgiu au mai ridicat: două bombe de aruncător de calibrul 82 mm și 120 mm; șapte proiectile explozive de calibrul 76 mm, 100 mm și 152 mm; un proiectil perforant de calibrul 100 mm; două cartușe de infanterie de calibrul 7,62 mm și 7,92 mm; un focos fuzant de proiectil, 12 cartușe de infanterie, de calibrul 7,92 mm și trei tuburi cartuș de infanterie de calibrul 7,92 mm din localitățile Giurgiu, Mihai Bravu, Băneasa, Comana, Frasinu, Copaciu, Falaștoaca, Frătești și Ghimpați.

„În primul rând nu trebuie să le atingă sau să le lovească”

Pompierii atrag atenția că muniția neexplodată este foarte periculoasă, iar oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.

În primul rând nu trebuie să le atingă sau să le lovească, chiar dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață. Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente”, explică ISU Giurgiu.

Unii oameni ar putea fi tentați, din curiozitate, să demonteze focoasele sau alte elemente componente. Pompierii atrag atenția că acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii.

Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată”, explică ISU Giurgiu.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite