Mină descoperită în timpul lucrărilor de lărgire a plajei la Eforie Nord, neutralizată de scafandrii militari

0
Publicat:

Scafandrii militari ai Forțelor Navale Române au neutralizat joi, 22 septembrie, un proiectil de artilerie istoric, descoperit în zona Eforie Nord, în timpul lucrărilor de amenajare a plajei.

Mină de război descoperită în apropiere de Eforie Nord FOTO Forțele Navale Române
Mină de război descoperită în apropiere de Eforie Nord FOTO Forțele Navale Române

O grupă de scafandri militari EOD din compunerea Forțelor Navale Române a executat joi, 22 septembrie, o misiune de extragere a unui proiectil de artilerie din capul unei freze de foraj a unui utilaj maritim civil, care desfășura lucrări de amenajare a plajei la distanța de o milă marină (aproximativ doi kilometri) de Eforie Nord.

În jurul orei 11.00, scafandrii EOD au început deplasarea cu o ambarcațiune rapidă, din portul militar Constanța, iar la ora 12.20, comandantul grupei EOD a raportat că încercarea de extragere a proiectilului prin mijloace mecanice a prezentat dificultăți care nu au permis executarea acesteia conform procedurilor specifice.

Pentru eliminarea proiectilului, scafandrii EOD au folosit o încărcătură redusă de explozibil pentru neutralizarea prin spargere a proiectilului blocat în freza de foraj, fără a pune în pericol personalul ambarcat sau siguranța de navigație a utilajului maritim.

Procedura utilizată de specialiștii EOD a fost executată în conformitate cu standardele specifice și cu acordul comandantului navei solicitante. Intervenția a fost finalizată la ora 14.00.

Secția de scafandri EOD din subordinea Centrului de Scafandri este unica structură din România special destinată să intervină la dispozitivele explozive neexplodate sub apă.

Plaja din Eforie, lărgită cu bani europeni

Lucrările din Eforie se desfășoară pe o distanță de aproape şase kilometri, din zona portului Belona şi până la intrarea în localitatea Tuzla. Au fost construite şapte diguri şi vor fi lărgite plajele. Valoarea contractului se ridică la peste 122.000.000 de euro.

Proiectul a început încă din 2020, cu faza de proiectare. Apoi, anul trecut s-a lucrat la diguri, acestea fiind finalizate în mai 2022. În lunile iulie și august nu s-a lucrat la lărgirea plajelor pentru a nu deranja turiștii.

Luna septembrie a început în forță cu înnisiparea porțiunii de nord, acolo unde nu era o zonă căutată de turiști. Din 15 septembrie, odată cu finalizarea sezonului estival, constructorul, compania olandeză Van Oord, a extins lucrările către restul stațiunii.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite