Peste o sută de concerte şi spectacole în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda bugetului sărac, Centrul Cultural „Ion Vinea” are în calendarul activităţilor pentru noul an mai multe manifestări decât în 2010. Directorul Virgil Peţanca spune că pentru mare parte dintre activităţi sunt realizate cu buget zero, activităţile doar pe baza relaţiilor din lumea culturală.

 „Multe lucruri nu le facem cu bani pentru că situaţia financiară este fără precedent însă avem prieteni în lumea culturală pe care ne putăm baza şi s-au oferit să se alăture dorinţei de a le oferi cosntant giurgiuvenilor acţiuni pentru sufletul lor”, a spus pentru „Adevărul de Seară”, Virgil Peţanca, directorul Centrului Cultural „Ion Vinea”.
2011 a fost deschis cu un spectacol folcloric al tarafului instituţiei dedicat zilei de Bobotează şi continuă cu omagierea poetului Mihai Eminescu, un spectacol care va avea loc în această seară, începând cu ora 17.30, în incinta Ateneului Nicolae Bălănescu, intrarea fiind liberă.
O premieră pentru Giurgiu este lansarea unei colecţii de cd-uri cu 70 de piese din zona noastră, cântece vocale, de joc şi instrumentale, „Nestemate ale cânteceleor”, pentru care înregistrările au început anul trecut, la Casa de discuri Electrecord, în interpretarea solistului Alexandru Mica şi Taraful Ansamblului „Doina Dunării”, sub conducerea muzicală a lui Cornel Pană.
„Ne gândim să facem lansarea albumului pe 23 sau 24 februearie pentru că vrem să legăm evenimentul şi de sărbătoarea de Dragobete. Adunăm tot ce e al nostru şi lăsăm mărturie celor care vor veni după noi”, a mai spus Virgil Peţanca.

Festival naţional de dans modern

De asemenea, Orchestra de Suflători „Valahia”, înfiinţată în 2003, va oferi iubitorilor de muzică, zece concerte educative şi alte douăzeci de concerte de promenadă în aer liber, în parcul „Mihai Viteazul”, odată cu încălzirea vremii.
Ca în fiecare an, Mărţişorul şi „Ziua Femeii”sunt marcate şi de această dată prin spectacole de coregrafie şi muzică populară. „Primăvara culturală giurgiuveană” are loc în fiecare an în luna mai pe parcursul a şase zile în care se vor desfăşura concerte  simfonice, camerale, spectacol de teatru, seară de romanţe, concurs de pictură şi o serată a olimpicilor.
În acest an, Centrul Cultural Ion Vinea va organiza la Giurgiu, în premieră, un festival naţional de dans modern unde vor fi reunite trupe de dans din toată ţara dar şi tineri talenaţi care să se lupte pentru marele trofeu.
Giurgiuvenii vor avea parte în acest an şi de o serie de expoziţii cu ocazia diverselor sărbători naţionale şi internaţionale dar şi de mai multe concerte simfonice susţinute de orchestra simfonică „Valahia” dar şi de Filarmonica Russe-Bulgaria.
Tradiţia se păstrează şi în 2011 fiind organizată cea de-a XXVII-a ediţie a Festivalului folcloric de interpretare vocală şi intrumentală „Pe marginea Dunării” în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservare şi Promovarea Culturii Tradiţionale Giurgiu.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite