Unde-şi ascund moldovencele aurul şi tutunul ca să nu le găsească vameşii. Metode trăsnite de contrabandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contrabanda cu sarmale FOTO IJPF Galaţi
Contrabanda cu sarmale FOTO IJPF Galaţi

Imaginaţia de care dau dovadă uneori contrabandiştii de la frontiera de est este deseori debordantă. Nu de puţine ori, însă, se ajunge, în goana nebună de a păcăli vameşii, la situaţii cu totul neobişnuite, care stârnesc pur şi simplu hazul.

Când vine vorba desprea găsi metode noi de contrabandă, moldovenii sunt în topul ingeniozităţii, chiar dacă metodele lor sunt, de multe ori, atât de trăznite încât  te lasă cu gura căscată şi chiar stârnesc hohote de râs.

Deseori, efortul de a ascunde marfa în cele mai neobişnuite locuri pare să fie (şi chiar este)  mult mai mare decât câştigul realizat din revânzarea bunurilor traficate, după cum rezultă din exemplele prezentate în articolul de faţă.

Sarmale şi franzele cu nicotină

Aţi mâncat vreodată sarmale cu nicotină? Să cumva să nu credeţi că n-ar exista, căci în primăvara lui 2015 câteva porţii au fost cât pe ce să intre în Rpmânia, din Basarabia, pe la Vama Oancea. Delicioasele bucate moldoveneşti erau cinci borcane din portbagajul unei Dacii hârbuite, însă nu se aflau acolo singure, ci înveleau şi câteva zeci de pachete de ţigări bine stivuite în mijlocul vaselor. Şi mai interesant este că tot cu ţigări fără timbru erau burduşite şi cinci franzele, probabil ca să fie meniul complet.

Găina care „naşte” inele din aur

Chiar dacă găina care naşte pui vii a avut un moment de glorie unic, găina care naşte inele din aur nu este nici ea cu nimic mai prejos, chiar dacă presa a ignorat-o.

Descoperirea a fost făcută în 2008, la vama Oancea, atunci când un cetăţean basarabean a fost luat la întrebări cu privire la actele sanitar-veterinare pentru cele trei găini vii pe care încerca să le introducă în România. La un moment dat, una dintre orătănii s-a dezlegat şi a luat-o la fugă. Sub privirile consternate ale vameşilor, din... dosul păsării au început să se rostogolească, zornăind, 20 inele din aur, pentru care nu existau documente.

Problema ruşinoasă a Nataşei

Dacă vi s-a părut că inovaţia cu găina e maximă, trebuie să ştiţi că a fost bătută, în vara lui 2015, de o jună basarabeancă pe nume Nataşa, care a ascuns tot niscaivai giuvaericale (circa 300 de grame de bijuterii, care ulterior s-au dovedit că au fost furate), în părţile ei intime.

Descoperirea a fost făcută de vameşii de la Albiţa, pe fondul unei întâmplări. Tânăra femeie era destul de agitată în timpul controlului de rutină al bagajelor, ceea ce a condus la suspiciunea că ar ascunde ceva. Oamenilor legii le-a atras atenţia un şnuruleţ prins cu leucoplat de abdomenul femeii, care şnuruleţ mergea către ceva mai jos, unde i se pierde urma.

Pseudo-absorbantul conţinea, cum spuneam 300 de grame de aur, sustrase din casa unui cetăţean rus unde tânăra nataşa lucrase o vreme ca îngrijitoare.

Şi lucerna-i tot un fel de iarbă, nu?

În urmă cu doar trei ani, la Vama Albiţa a fost cât pe ce să se nască un concept inedit cu privire la furajarea măgarilor de pe valea Trotuşului. Contrariaţi de faptul că în portbagajul unui autoturism cu număr de Bacău se afla un balot cu lucernă, poliţiştii de frontieră au cerut explicaţii, prilej cu care au aflat că furajele erau pentru... măgarul proprietarului maşinii.

Neîncrezători din fire, au scotocit prin hrana urecheatului, prilej cu cu care au descoperit, printre multe alte fire de iarbă, 200 de grame de marijuana. Deci tot un fel de iarbă, însă pentru o cu totul altă rasă de măgari.

Pachet, cartuş, bax, buştean

Potrivit pachetării standard, ţigările se vînd la pachet, cartuş sau bax (în ordinea crescătoare a cutiilor). Ei bine, un şofer de camion din Bulgaria nu a fost de acord cu pachetarea standard şi a mai adăugat un multiplu: buşteanul!

Contrabanda cu sarmale FOTO IJPF Galaţi

În 2009, în camionul lui încărcat cu buşteni din pin roşu (un lemn, de altfel, foarte valoros) a fost găsit, la Giurgiuleşti, un buştean fals în care se aflau peste 5.000 de pachete de ţigări.

Bastonul cu cocaină

În 2007, printr-o întâmplare, în vama Albiţa a fost capturat un transport de cocaină mai puţin obişnuit. Marfa era ascunsă în corpul unui baston din lemn purtat de o persoană în vârstă. Poate că vameşii n-ar fi descoperit transportul dacă – ghinion pentru traficant – bastonul nu s-ar fi fisurat şi n-ar fi lăsat o dârâ prăfoasă.

În interiorul obiectului se aflau circa 600 de grame de droguri de mare risc.

Radiatorul cu rachiu

Trei tineri din Brăila au încercat, în 2012, să facă un profit din comerţul transfrontalier cu rachiu. Cum cantitatea este limitată legal, la frontieră, la doar un litru de persoană, ei au umplut radiatorul  unui microbuz cu rachiu basarabean, cu scopul de a-l revinde în localitatea de baştină.

Din păcate pentru ei au fost prinşi, după ce poliţiştii de frontieră au constatat că în jurul maşinii duhneşte a cârciumă. Cum maşina a fost confiscată pentru contrabandă, expresia „a chetui averea pe băutură” a căpătat, iată, noi semnificaţii.

Cursa aeriană rurală Scânteieşti- Cahul

Deoarece nu-i deloc uşor să introduci marfă de contrabandă într-un avion de linie, dar şi pentru că între Cahul (Republica Moldova) şi Scânteieşti (Galaţi) nu circulă nicio cursă avio, traficanţii de ţigări s-au gândit că ar fi fost oportun să-şi înfiinţeze propria linie aeriană, deservită de motodeltaplane.

Contrabanda cu sarmale FOTO IJPF Galaţi

Afacerea a funcţionat cu succes câteva luni, însă, ca la orice companie de profil, era doar o chestiune de timp până la producerea primei catastrofe aviatice. În mai 2011, un motodeltaplan încărcat cu ţigări s-a prăbuşit pe un câmp de lângă Galaţi. De regulă, pilotul (care era basarabean) paraşuta ţigările noaptea şi se întorcea peste Prut, însă de data aceasta o defecţiune tehnică i-a pus capăt afacerii, dar şi vieţii.

Rochia de bal cu inventar de consignaţie

În urmă cu şase ani (în aprilie 2009), poliţiştii de frontieră de la Giurgiuleşti aveau să descopere o rochie cu totul deosebită (la care nici cel mai inventiv creator de modă nu s-a gândit) pe o femeie care intenţiona să intre astfel „echipată” în România.

Femeia se mişca destul de greu, deşi părea destul de tânără (sub 30 de ani), aşa că s-a procedat la o percheziţie amănunţită. Astfel, s-a descoperit că rochia acesteia era căptuşită, pe întreaga suprafaţă, cu locaşuri speciale în care erau ascunse mărfuri cât într-o întreagă consignaţie: 60 de inele din aur, 40 de perechi de cercei din acelaşi metal preţios, 20 de brăţări, 100 de pachete de ţigări, 10 cutii cu icre negre şi 2.000 de dolari cash.

Undiţa transfrontalieră

În anul 2011, o grupare de traficanţi pasionaţi de pescuit la Prut a fost capturată la Româneşti (Botoşani). Traficanţii foloseau lansete cu plumb mare şi fir rezistent (ca pentru somn de peste suta de kilograme), pe care le „catapultau” pe malul basarabean. Acolo, complicii lor legau coletele cu ţigări de contrabandă de fir, iar acesta era mulinat frumuşel până în România. Simplu şi eficient.

Din păcate pentru ei, în zonă în zonă a fost activat sistemul de termoviziune, aşa că pescarii de ţigări au fost descoperiţi chiar şi în întunericul dens al nopţii.

Vodca din cauciucuri

O grupare din Galaţi îşi făcuse un obicei să aducă vodcă rusească (pe care o vindeau la un bar din Fileşti), pe la Giurgiuleşti şi Oancea, ascunsă în cauciucurilecu anvelopă de la un microbuz. Probabil de aici şi expresia „merge o vodcă”, pentru că din altă parte n-are cum să vină!

Cu siguranţă că n-ar fi fost prinşi niciodată dacă, în 2010, după zeci de curse făcute (!) unul dintre vintilele unei anvelope n-ar fi cedat pe neşteptate, chiar în vamă, stropind betonul cu o cantitate apreciabilă de alcool. Au fost prinşi şi au rămas şi fără ruta comercială, dar şi fără microbuz, care a fost confiscat.

Vă mai recomandăm şi:

VIDEO Filmat în timp ce încerca să dea şpagă unui poliţist. I s-a întâmplat unui traficant de ţigări prins în flagrant

Mii de pachete de ţigări, găsite ascunse sub minereul transportat de un tren de marfă ce intra în România VIDEO

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite